Sinagog Saldırılarında Ölenler, Karanfillerle Anıldı
Beth İsrail ve Neve Şalom sinagoglarına 10 yıl önce yapılan bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler, törenle anıldı.
İstanbul'daki Beth İsrail ve Neve Şalom sinagoglarına 10 yıl önce yapılan bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler, düzenlenen törenle anıldı.
Şişhane'deki Barış Heykeli önünde düzenlenen anma törenine, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Hamambaşılığı Neve Şalom Vakfı, Yağbasan Köylüler Derneği üyeleri, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ile yaralı olarak kurtulan Aydın Kara katıldı.
Saldırılarda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende, daha sonra İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Yağbasan Köylüler Derneği Başkanı Ali Erdoğdu, ölenler için rahmet dileyerek, tüm dünya için barış ve huzur temennisinde bulundu.
"15 Kasım 2003'teki saldırıda yaşamını yitiren 28 masum vatandaş ve hemşehrileri olan Murat Şahin'i, dernek olarak 10. yılında saygıyla anıyoruz" diyen Erdoğdu, şöyle devam etti:
"Biz Yağbasan köylüleri olarak, toplumsal barışı desteklemek için buradayız. 10 yıl önce sinagogları hedef alan ve masum insanların yaşamını yitirmesine sebep olan hain saldırı, aslında huzur içinde yaşayan halkımızın birlik ve beraberliğinin parçalanmasına yönelik bir saldırı olarak tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Bu lekeyi ancak ve ancak üzerinde yaşadığımız topraklarda bulunan tüm halkların kardeşçe, birlik ve beraberlik duygusu temelinde biraraya gelerek yok edebiliriz. Gün nereden ve ne şekilde gelirse gelsin terörü lanetleme ve bu saldırılara boyun eğmeme günüdür."
Tanal: "Terör, her kesim tarafından lanetlenmelidir"
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise terörün kardeşliği, barışı, huzuru ve özgürlükleri hedef alan alçakça bir eylem olduğunu vurgulayarak, toplumların psikolojik ve ekonomik anlamda çöküntüye uğramasına yol açanlara fırsat vermemek için, terörün her kesim tarafından lanetlenmesi gerektiğini söyledi.
Terör lekesinin ancak üzerinde yaşanan topraklarda bulunan tüm halkların kardeşçe, birlik ve beraberlik duygusu temelinde bir araya gelerek yok edilebileceğine dikkati çeken Tanal, "Bu terörü araç olarak görenler ve tarihe geçenler, DNA ile tespit edilen örgüt El-Kaide'dir. Bunları da ifşa etmekte yarar vardır. Bunlara destek olanları, amaçlarına ulaşabilmek için demokrasiyi araç görüp toplumu ötekileştiren zihniyeti de kınıyorum. Onun için, toplumumuzda kardeşlik, barış, özgürlük, demokrasi duygularının gelişmesine zemin hazırlayacak bu günde hepinizi selamlıyorum. Barış, kardeşlik ve beraberliğimizin pekişmesine neden olan bu olayı kınıyor, ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Sevenlerinin, dostlarının ve ailesinin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.
Tören alanına Türkiye Hahambaşılığı Neve Şalom Vakfı tarafından çelenk gönderildi.
Konuşmaların ardından ellerinde, "Terörü lanetliyoruz, unutmadık unutmayacağız" yazılı pankart taşıyarak Sinagog'un önüne kadar yürüyen katılımcılar, saldırının gerçekleştiği yere karanfiller bıraktı.
Terör, isyan ettirdi
10 yıl önce çalıştığı reklam evine giderken saldırıda ağır yaralanarak ve bağ bacağını ve görme yetisini kaybeden Aydın Kara (40) ise evlilik cüzdanıyla törene katıldı. Olayda sakat kalmasının ardından, eşi Melek Kara'nın kendisini terk ettiğini söyleyen Kara, Neve Şalom Sinagogu'na yumurta attı.
Saldırının ardından 20 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra sağ bacağını kaybederek, görme engelli olduğunu söyleyen Kara, "Ben buradan kurtulan tek kişiyim. İşe gidiyordum ama patlamayı hatırlamıyorum. Bu lanet olaydan sonra yuvam dağıldı. İşimi, eşimi her şeyimi kaybettim. Bakın ne hallerdeyim. Saldırıdan sonra sinagoglar yapıldı ama bakın ben ne durumdayım. Hadi beni de yeniden tamir etsinler. Sinagog bana sahip çıkmıyor. Yuvam yıkıldı, eşim gitti. Bu lanet saldırı hayatımı mahvetti. Her şeyimi yitirdim" şeklinde bağırarak sinagog görevlilerine tepki gösterdi.
Törendeki görevliler tarafından güçlükle sakinleştirilen Aydın Kara, tören alanından uzaklaştırıldı. - İstanbul