Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Şimşir Kaşık"Lar Olcay Ustanın Elinde Şekilleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un yöresel el sanatları arasında yer alan şimşir kaşık, kentte üreticisinin azalmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Trabzon'un yöresel el sanatları arasında yer alan şimşir kaşık, kentte üreticisinin azalmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla Çarşı Mahallesi'nde hizmet veren tarihi Alacahan'da şimşir kaşık üreten Olcay Mol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makine yardımıyla seri üretim yaparak daha çok kaşık hazırlayıp satabilme imkanı olmasına rağmen bunu tercih etmediğini söyledi.

Dedesinin ve babasının da bu meslekle geçimini sağladığını belirten Mol, "Burada kaşık üretiminin yanı sıra isteyen herkese öğrenme fırsatı da tanınıyor. El sanatlarının burada bir arada yaşatılması bizim için çok önemli. Daha önce kente gelen turistler yöreye özgü el sanatlarının nerede olduğunu bilmiyordu. Alacahan sayesinde insanlar buraya geldiklerinde bütün el sanatlarını bir arada bulabiliyor. Yerli ve yabancı turistler bu anlamda çok şaşırıyorlar ve hoşlarına gidiyor." dedi.

18 yıldır geçimini şimşir kaşık satarak sağladığını anlatan Mol, geçmiş yıllarda şimşir kaşık ve benzeri el sanatları ürünlerini yapan usta sayısının çok olduğunu ifade etti.

Günde en fazla 20 kaşık hazırlayabildiğini söyleyen Mol, makine kullanması durumunda sayının, bu rakamın 4-5 katına çıkabileceğini söyledi.

Bu nedenle ustaların geçim kaynağı endişesi ile mesleği bırakmak zorunda kaldıklarını dile getiren Mol, şöyle devam etti:

"Hemen hemen her evde en az bir tahta kaşık mutlaka vardır. Eski zamanı düşündüğünüzde şimdiki gibi çeşitlilik seçeneği yoktu. Çeşit çok olunca şimşir kaşık da gözden düştü. Son yıllarda insanlarımız geçmişe özlem duyuyor. Dolayısıyla gerek ilimizdeki insanlar gerekse il dışından gelen turistler şimşir kaşığa daha çok ilgi göstermeye başladı. Müşterilerimizin neredeyse hepsinin sorduğu tek soru, kaşıkların el üretimi olup olmadığı."

"Meslek arayanlar için fırsat"

Şimşir kaşık hazırlamak için emek ve sabır gerektiğine işaret eden Mol, "Bir kaşık en az 8 defa elden geçiyor. Şimşir ve gürgen ağacından hazırlanan parçaya ilk olarak kaşığın kaba şeklini veriyorum. Daha sonra ise kazıtma, zımpara gibi işlemler uyguluyorum. Bütün bunları yaparken sabırlı olmak en önemlisi. Bu anlamda ben işimi severek yapıyorum." diye konuştu.

Mol, tek sorununun mesleği devam ettirecek birilerinin bulunmaması olduğunu belirterek, "Kapımıza gelecek herkese bu işi öğretmeye hazırım ancak insanlarımız bu üretim sürecini görünce mesleğe girmeyi düşünmüyor." ifadelerini kullandı.

Organize edilen çeşitli fuarlara katılarak sanatını tanıtmaya çalıştığını belirten Mol, 5 ile 13 lira arasında satışa sunduğu şimşir kaşıkların yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Şimşir kaşığa olan talebi karşılamakta kimi zaman zorlandığını aktaran Mol, "Günde en fazla 20 kaşık üretmeme rağmen çoğu zaman gelen talebi karşılayamıyorum. Umudum çıraklar yetiştirerek bu mesleği geleceğe taşıyabilmek." dedi.

Mol, şimşir kaşığın yanı sıra yörede "kudal" olarak adlandırılan ve genellikle ayran, çorba gibi sıvı yiyecekleri karıştırmak için kullanılan gereç de yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title