Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Simav Kirazda Fiyat Düşük, Üretici Mutsuz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kirazda fiyat düşük, üretici mutsuzKütahya'nın Simav İlçesi'nde rengi, iriliği, aroması ve dayanıklılık özellikleri ile toptancılar tarafından sıklıkla tercih edilen Yağmurlar Köyü kirazı, düşük fiyatı nedeniyle üreticisini güldürmedi.

Kirazda fiyat düşük, üretici mutsuz

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde rengi, iriliği, aroması ve dayanıklılık özellikleri ile toptancılar tarafından sıklıkla tercih edilen Yağmurlar Köyü kirazı, düşük fiyatı nedeniyle üreticisini güldürmedi. Kiraz üreticileri emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

İç Ege'nin kiraz deposu konumundaki Yağmurlar Köyü'nde ürünün kilosu, sezonun başında 40 kuruştan satılmaya başlandı. Fiyatların çok düşük olduğunu ileri süren üreticiler toptancıların insafına terk edilmelerinden dert yandı. Köyde 100 bin civarında meyve verir durumda kiraz ağacı bulunduğuna dikkat çeken Yağmurlar Köyü Muhtarı Mahmut Turgut, Napolyon cinsi kirazların rengi, iriliği, aroması ve yola dayanıklılığı gibi özellikleri nedeniyle aracı firmalar vasıtasıyla yurt dışına ihraç edildiğini belirtti. Turgut "İlk günlerde kilosunu 40 kuruştan satmak zorunda kaldık. Bu günlerde ise toptancı biraz insafa geldi. Kilosunu 2 buçuk ile 3 TL arasında değişen fiyatlardan toplayıp aracı firmalar vasıtasıyla yurt dışına ihraç ediyorlar. Yıllık ortalama 800 ile bin ton arasında Napolyon cinsi kiraz üretiyoruz. Çoğunluğu İzmir, İstanbul ve Çanakkale'den gelen toptancı firmalar haziran ayının ortalarında köyümüze karargah kuruyor. Ürünümüzü yok pahasına alıp bir kısmını iç piyasada bir kısmını da ihraç ederek yurt dışına pazarlıyorlar. Ama üretici alın terinin karşılığını alamıyor" diye konuştu. Kiraz fiyatlarının bu yıl dibe vurduğunu savunan Simavlı kiraz üreticisi Mehmet Balcı, "Yine kazanamadık, umduğumuzu bulamadık. Umutlarımız gelecek yıla kaldı" dedi.

"FİYATI ALICI BELİRLİYOR"

Üreticilerin arasında bir birlik olmamasından yakınan Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Gültekin ise kendisinin de Yağmurlar Köyü'nden bir üretici olduğunu hatırlatarak kirazın serbest piyasa koşullarına göre alıcı bulduğunu ifade etti. Gültekin, "Üreticilerin birbirlerinden haberleri yok. Birlik ve beraberlik içerisinde de olamadıkları için daha çok alıcıların belirledikleri düşük fiyat üzerinden satılıyor. Dolayısıyla emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diye konuştu.

İstanbul'dan gelen toptancı Sadullah Ünlü, Yağmurlar kirazını özellikle tercih ettiklerini vurguladı. Kilosunu bugün 3 TL'den topladıklarını anlatan Ünlü, tasnif ettikten sonra her akşam kamyonlara yükleyip İstanbul'a sevk ettiklerini açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title