Haberler

Simav'da Konutlar "Jeotermal"Le 120 Liraya Isınıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeotermal kaynakları bakımından Türkiye'nin önde gelen yerlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde, konutlar ve okullar ile kamu binaların önemli bölümü sıcaklığı 140 dereceye ulaşan termal suyla ısıtılırken, 100 metrekarelik bir daireden ısınma bedeli olarak aylık 120 lira alınıyor.

MUHARREM CİN - Jeotermal kaynakları bakımından Türkiye'nin önde gelen yerlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde, konutlar ve okullar ile kamu binaların önemli bölümü sıcaklığı 140 dereceye ulaşan termal suyla ısıtılırken, 100 metrekarelik bir daireden ısınma bedeli olarak aylık 120 lira alınıyor.

Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede çıkan ve sıcaklığı 140 dereceyi bulan termal su sayesinde 1992 yılından beri belediye olarak ilçeye temiz, konforlu ve ucuz ısınma imkanı sunduklarını söyledi.

İlçedeki jeotermal kaynaklara yönelik her yıl yatırımlarını sürdürdüklerini ve kuyu sayısını 10'a çıkardıklarını belirten Özkan, şöyle konuştu:

"İlk kez jeotermal enerji çalışmalarına 1990'da 2 kuyu ile başlandı. 1992 yılından itibaren ise konutlarda ısınma amaçlı kullanılması sağlandı. Bin konutla başladığımız jeotermal ısıtma bugün 9 bin konuta ulaşmış durumda. İlçedeki okulları ve kamu binalarını da bu enerjiyle ısıtıyoruz. Bugün itibarıyla ilçedeki binaların yüzde 95'i jeotermal enerjiyle ısınıyor. Metrekare bazında baktığımızda yaklaşık 13 bin konuta eş değer binaya jeotermal ısıtma hizmeti sunuyoruz. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de jeotermal enerjiyle ısıtma yapılıyor. Nüfus sayısına göre değerlendirme yaptığımızda, Türkiye'de jeotermal enerjiyle ısınan kentlerin başında geliyoruz. Çünkü ilçemizdeki kamu binaları dahil tamamına yakınına jeotermal ısıtma hizmeti sunuyoruz."

Jeotermal su yaklaşık bin metreden çıkartılıyor

Özkan, jeotermal ısınmanın konforlu ve ucuz ancak çok zahmet gerektiren bir ısınma sistemi olduğunu dile getirerek, kuyuların kireçlenme nedeniyle tıkanmaması için doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen kimyasal kullandıklarını aktardı.

Yer altından 140 derecede çıkan termal suyun 60-65 dereceye düşürüldükten sonra binalara ısıtma amaçlı gönderildiğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Bu su üç aşamada binalara ulaştırılıyor. Önce kuyu başındaki eşanjör merkezimizde 100 dereceye, ilçe eşanjör merkezimizde de 80 dereceye düşürüyoruz ve binaların eşanjörlerine 60-65 derece olarak gönderiyoruz. Bu devir daimin ardından sıcaklığı yaklaşık 45 dereceye kadar düşen termal su, kaplıcalarda kullanıyor. Fazlasını ise doğaya geri veriyoruz. Burada aslında bir döngüyü sağlıyoruz. Jeotermal enerji yer yüzünde ısıtma görevini tamamlanmasının ardından ısısı düşen su doğaya yeniden kazandırılıyor."

100 metrekarelik konutun aylık ısınma maliyeti 120 lira

Odun, kömür, fuel oil ve doğalgaza göre jeotermal enerjiyle ısınma maliyetinin çok daha düşük olduğuna işaret eden Özkan, "Türkiye'nin en ucuz ısınan yerleşim yeri Simav'dır." dedi.

Simav'da 100 metrekarelik bir dairenin yıllık ısınma maliyetinin sadece 960 lira olduğunu dile getiren Özkan, "100 metrekarelik bir dairenin aylık ısınma bedeli 120 lira. Yılda sadece 8 ay ısıtma bedeli alıyoruz. Isıtma gideri olarak 8 ay ayrı bir fatura düzenliyoruz. Isınmanın yanı sıra konutlarda banyo ve mutfaklarda tüketilen 60-65 derecedeki sıcak suları da jeotermal enerjiyle ısıtıyoruz." ifadesini kullandı.

Özkan, belediye ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) iş birliğiyle gerçekleştirdikleri 1,3 milyon liralık projeyle jeotermal enerjinin daha tasarruflu kullanılması için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close