Şilili Madenciler Soma'da
Şili'deki maden kazasında 69 gün göçük altında kaldıktan sonra en son kurtarılan madenci Luis Urzua ve kurtarma ekibinin başı olan Rodrigo Reveco, 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Maden faciasının yaşandığı Soma'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Şili'deki maden kazasında 69 gün göçük altında kaldıktan sonra en son kurtarılan madenci Luis Urzua ve kurtarma ekibinin başı olan Rodrigo Reveco, 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Maden faciasının yaşandığı Soma'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Şili'de 2010 yılında meydana gelen ve 33 madencinin 69 gün sonra yer altından kurtarıldığı maden kazasında, kurtarma ekibinin başındaki isim Rodrigo Reveco ve kazadan en son kurtarılan madenci Luis Urzua, Demokrasi Denetçileri Derneği'nin daveti üzerine geldiği Türkiye'de İstanbul ve Ankara'daki temaslarının ardından facianın yaşandığı Soma'ya gelerek ilk olarak Kaymakamlık ziyareti yaptı.
KENDİLERİYLE AYNI KADERİ PAYLAŞAN SOMALI İŞÇİLERLE BULUŞTULAR
Soma'daki maden faciasından kurtarılan işçilerden Orhan Turan ve kurtarma ekibinde görev yapan Erdal Turan ile bulaşan Şilili madenciler, dernek yöneticilerinin eşliğinde ilk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti. Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, Şili'nin dost bir ülke olduğunu ve dostlukların da böylesi günlerde ön plana çıktığını kaydetti.
"BİR DAHA BÖYLE BİR FACİA YAŞANMAMASI İÇİN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI GEREKİYOR"
Daha sonra Şili'deki maden kazasından son olarak kurtarılan madenci Luis Urzua konuştu. Urzua, Soma'da vefat eden işçilerin aileleri ve kurtarılan işçilerle buluşmanın, bir maden kazasından kurtarılmış işçi olarak kendisi için çok önemli olduğunu ifade etti.
Bu tür faciaların bir daha yaşanmaması için acının unutulmayarak, bu yaşanmışlığın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Urzua, "Bizim yaşadığımız kazada tümüyle yer altında sıkışıp kaldık. ve dışarıdan yardım gelmesini beklemek dışında yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Bizim yaşadığımız kazada işveren tarafından alınması gereken güvenlik tedbirleri tam olarak alınmaması büyük etkendi. Kurtarılmamız, uluslararası işbirliğiyle alanında uzman kişilerin birçok yolu denemeleri sayesinde gerçekleşti. Soma'da yaşanan felaket çok büyük bir maden faciası. Bu tür facialar için önemli olan kurtarma çalışmasında uygulanacak yöntemler dışında, felaket meydana gelmeden önce gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır. Ne yazık ki, bu felaket sayesinde dünyanın birçok yerinde maden işletmeleri alarma geçti ve şu an güvenlik daha farklı şekilde olacaktır. Çünkü hiçbir ülke Soma'da yaşanan bu felaketin yaşanmasını istemez" diye konuştu.
Urzua, Türkçe ve İspanyolca olarak "Türk madenciler, Şili'yi hatırla Soma'yı unutma" yazılı kağıdı kameralara gösterdi.
"ÇALIŞMALAR BOŞA GİTMEMESİ İÇİN UZMANLARDAN FAYDALANILMALI"
Şili'deki kazada kurtarma ekibinin başı olan Rodrigo Reveco ise Somalıları en iyi kendilerinin anladığını söyledi. Rodrigo Reveco, Soma faciası sonrası yapılan çalışmaların boşa gitmemesi için mutlaka dünya genelinde deneyimli ve uzman kişilerden de faydalanılması gerektiğine işaret etti. Reveco, Türkiye ve Soma ziyaretleriyle bir daha bu tür kazaların yaşanmaması için tüm deneyimleri paylaşmak istediklerini söyledi.
Buluşmayı organize eden Demokrasi Denetçileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mümtaz Ayça, "Soma, Türkiye için bir vicdan testi. Bu sınavda başarılı sonuç almak tüm toplumumuz için bir görevdir. Demokrasi denetçileri olarak tüm halkımızı Şili örneğini hatırlayıp gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için Soma'yı unutturmamaya çağırıyoruz" dedi.
ŞEHİT MADENCİ AKDEMİR'İN HAYRINA KATILDILAR
Daha sonra Şilili madenciler, maden kazasında hayatını kaybeden işçilerden Ahmet Akdemir'in evine taziye ziyaretine gitti. Burada şehit madenci Akdemir adına verilen hayır yemeğine katılan Şilili madenciler aileye başsağlığı dileklerini iletti. - MANİSA