Haberler

Şilili Madenciler Acıya Ortak Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından ilçeye en anlamlı ziyaretlerden birini, Şili'de 2010 yılındaki kazada yeraltında 69 gün kalan madenci Luis Urzula ile kurtarma ekibindeki Rodrigo Reveco gerçekleştirdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından ilçeye en anlamlı ziyaretlerden birini, Şili'de 2010 yılındaki kazada yeraltında 69 gün kalan madenci Luis Urzula ile kurtarma ekibindeki Rodrigo Reveco gerçekleştirdi.

İlk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret eden Şilili madenciler, daha sonra şehit madenci Ahmet Akdemir'in evine gidip acıya ortak oldu, 'hayır yemeği'nden yedi. Kurtarma ekibinin lideri Reveco, "Biz teknik ekibe ve imkanlara dayanarak bu çalışmayı yaptık ama, Türkiye'de bunlardan yoksun şekilde kalple kurtarma çalışmaları yapıldı" dedi.

Geçen 13 Mayıs tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen faciada, 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan facianın ardından birçok ziyaretin gerçekleştirildiği Soma'ya, en anlamlı ziyaretlerden birisini ise, Şili'de 5 Ağustos 2010 tarihinde yaşanan maden kazasını yaşayan Luis Urzula ile Rodrigo Reveco yaptı.

Maden kazasının ardından 69 gün boyunca yeraltındaki yaşam odasında kalan 33 madenciden Luis Urzula ile bu madencileri kurtaran kapsülün fikir babası kurtarma ekibinin lideri Rodrigo Reveco, Demokrasi Denetçileri Derneği'nin konuğu olarak Türkiye'ye geldi. İlk olarak İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunan Şilili madenciler, dün de Ankara'da TBMM'de hem muhalefet partilerinin temsilcileri, hem de Soma'daki kazayı araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleriyle görüştü. Şilili madencilerin bugün de facianın olduğu Soma'yı ziyaret etti.

KAYMAKAM KENDİ DİLLERİNDE TEŞEKKÜR ETTİ

Şilili madenciler ile Demokrasi Denetçileri Derneği yöneticileriyle birlikte ilk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti. Büyük faciaların ardından bu tür dostlukların önemli olduğunu, gerekli önlemlerin alınmaya başlandığını ancak bu tür kazaları yaşayan ülkelerden de yararlanmak gerektiğini, çünkü onların bu acıları daha önceden yaşadığını dile getiren Bahattin Atçı, Şilili madencilere İspanyolca 'gracias' diyerek teşekkür etti.

BİZ ÇALIŞANLAR KISA HAFIZALIYIZ

Maden kazasından kurtarılan madencilerden Luis Urzula şunları söyledi:

"Biz madenciler olarak Rodrigo'nun ekibi sayesinde kurtulduk. Hem ölen, hem de kurtarılan işçileri anlıyoruz. Hepimiz aynı işi yapıyoruz. Hepimiz madenciyiz. Yaşadıklarımızın Soma'daki dahil, unutulmaması lazım. Halka hatırlatılması lazım. Biz çalışanlar olarak kısa hafızaya sahibiz. Meydana gelen bir kaza hem aileleri, hem madencileri, hem de aslında bütün dünyayı etkiler. Şili'de kurtarılan 33 madenci birliğin, kuvvetin ve beraber çalışmanın önemini göstermek için çok önemlidir. Biz tamamen orada sıkışıp kalmış durumdaydık ve dışarı çıkacak bir imkanımız yoktu, sadece yukarıdan gelecek yardıma bağlıydı hayatımız.

Bu alanında uzman kişilerin birçok yolu denemeleri ve uluslararası yardım almalarıyla gerçekleşti. Bunun için kurtarmaların uluslararası bir yönü olduğu söylenebilir ve yapılması gereken herşeyin uluslararası yapılması gerekliliği vardır. Soma'da gerçekleşen maden kazası, büyük bir felakettir. Ama önemli olan bu felaket meydana gelmeden önce önlemlerin alınmasıdır. Bizde de alınmış güvenlik önlemleri yetersiz kaldı çünkü işveren tarafından yapılması gerekenler yapılmamıştı. Bu felaket sayesinde dünyanın birçok yerinde maden işletmeleri de alarma geçti. ve şu an güvenlik daha farklı şekilde daha fazla olacaktır. Çünkü hiçbir ülke Soma'da yaşanan bu felaketin yaşanmasını istemez."

MADENDE KURTARMA EKİBİ ÇOK ÖNEMLİ

Kurtarma ekibinin lideri olan Rodrigo Revecco da, "Sizi en iyi anlayacak kişiyiz" dedi.  Yaşananları çok iyi bildiklerini belirten Rodrigo Revecco şunları söyledi:

"Bizim burada ülstlenmiş olduğumuz misyon bir daha bu kazanın yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yaparak sahip olduğumuz deneyimi paylaşmak olacak. Tüm kalbimizle sizin için gerekli olan bilgiyi vereceğimizi söylemek isteriz. Uzman olarak üzerimizde çok baskı vardı. Aileler onları sağ çıkarmamızı bekliyordu. Madenlerde güvenlik anlamında çalışmak önemli. Bu çalışmalar deneyimli kişilerce yapılmalı. Bu konuda boşa zaman harcanmamış olur. Asıl yapılması gereken madenlerde kapsamlı birer araştırmanın yapılması. Dünyada bulunan madencilerin Soma'da bir araya gelip çalışma yapması lazım. Kurtarma ekibi çok önemli. Ben sırtımı teknik ekibe ve desteğe vererek madenciler kurtardım. Ama burada teknik yetersizlik vardı ama Türkiye'de bunlardan yoksun şekilde, kalpleriyle kurtarma çalışması yaptılar. Madende hayat çok önemli, oradakilerin canını kurtarmak çok önemli."

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Kaymakamlık ziyaretinin ardından Demokrasi Denetçileri Derneği adına yönetim kurulu üyesi Mümtaz Ayça açıklama yaptı. Ayça, "Tüm toplumumuzun desteğine ihtiyaç duyan Soma, maalesef 432 yetimi, 246 eşsiz kalan kadını ve hayatını kaybeden işçilerin hatıralarıyla, birlikte ülke gündeminden düşmek üzere" dedi. Soma olayını gündemde tutmayı bir görev kabul ettiklerini anlatan Mümtaz Ayça, "Bu görev aynı zamanda gelecekte olan bu tür faciaların yaşanmaması için önlem alınması isteğimizin de bur sonucu. Soma Türkiye'nin vicdan testi olmuştur. Bu sınavda başarılı bir sonuç almak tüm toplumumuz için bir görevdir" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Şilili madenciler ile Soma'daki maden faciasında sağ kurtarılan Orhan Turan ile kurtarma ekibinde yer alan Serdal Turan, birlikte fotoğraf çektirip, deneyimlerini paylaştı.

Bu arada madencilerden Luis Rzula Türkçe ve İspanyolca yazdığı 'Türk madenciler, Şili'yi hatırla Soma'yı unutma' yazısını gösterdi.

ACILI AİLENİN YEMEĞİNE ORTAK OLDULAR

Şilili madencilerin bir sonraki adresi ise, madende hayatını kaybeden Ahmet Akdemir'in evi oldu. Şilili madenciler burada baba Cafer Akdemir'e başsağlığı dileklerini ilettiler ardından da şehit madenci için verilen hayır yemeğine katılarak, acılı aileyle birlikte yemek yedi.

Şehit madenci Ahmet Akdemir'in yakını bir kadın Şilili madencilere "Sizlerin kurtarılma anlarını televizyondan canlı olarak gözyaşı içinde izledik. Ama bizim yakınlarımız, benim yeğenim sizin gibi şanslı olamadı. Kurtarılamadılar" dedi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close