Şile Bezi Fuarla Dünyaya Açılıyor
Şile Bezi’nin dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen, Şile Bezi Uluslararası El Sanatları Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.
Şile Bezi'nin dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen, Şile Bezi Uluslararası El Sanatları Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Birbirinden değerli ürünlerin stantlarda sergilendiği fuarın açılışını gerçekleştiren Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, "1976'da Türkiye'nin 2'nci ihracat ürünüydük. Tekrar Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracat yapıyoruz" dedi.
İlmek ilmek dokunan Şile Bezi'nin dünyaya tanıtımı amacıyla Şile Belediyesi tarafından düzenlenen Şile Bezi Uluslararası El Sanatları Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılışa Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Altı gün boyunca kapıları ziyaretçilere açık olacak fuara 10 ülke katılım sağlayacak. Şile Bezi El Sanatları Fuarı'yla, Şile Bezi'ne işlenen asırlık desenler, 100 yıllık kıyafetler, örtüler, şallar sergi alanında görücüye çıkacak.
"Demokrasi Nöbeti'miz bitmedi"
Demokrasi nöbetlerinin devam ettiğini belirten Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu yaptığı konuşmada, "Demokrasi nöbetimiz bitmedi. Burada hem bir fuar açılışı hem demokrasi nöbetimize devam ediyoruz. Mehter konseri eşliğinde halkımızın 15 Temmuz'da şahit olduğu o tabloyu teneffüs ederek şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Uluslararası geleneksel bir fuarda dünyanın her yerinden gelen misafirlerimizle demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl bir ülke olduğunu, 15 Temmuz'un ne anlama geldiğini anlatıyoruz. Toplumun standartları içinde hayata devam etmeye çalışıyoruz, ekonomi parametrelerimiz yükseliyor. Türkiye'nin uluslararası ilişkileri güçleniyor. Birilerin bu ülkeye yapmaya çalıştığı karanlık tabloya inat Şile'de Şile'ye yakışanı yapıyoruz. Bu açılıştan sonra nöbet noktamıza halkımızla intikal edip sabah 5'e kadar nöbete devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"20 yıl sonra ihracata başladık"
Şile Bezi'nin yerel ekonomiye de katkı sağladığını söyleyen Başkan Can Tabakoğlu, "Şile ekonomisindeki en büyük katma değerlerden biridir. Hem turizm paydaşıdır hem de yerel ekonominin paydaşıdır. Popüler kültüre inat Şile Bezi, bizim himayemizle geleneksel bir yöntemle denizde yıkanarak unlu bulamaçlı sularda kaynatılarak atalarımızın bize öğrettiği modelde üretilerek tekrar 20 yıl sonra ihracata başladık. 1976'da Türkiye'nin 2'nci ihracat ürünüydük. Tekrar Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki son baharda uluslararası fuarlara katılacağız. Bunları Şile Belediyesi El Sanatları Merkezi'nde 100 tane hanım kardeşimizin emektarlığı ile 1940 model makineleri modernize ederek başladığımız bir teknikle üretiyoruz" ifadelerini kullandı.
Stantlarda her ülkenin el sanatları sergileniyor
Festivalde kurulan stantlarda dokuma yapan Emine Kanberoğlu, "Rize Bezi Feretiko Dokuma yapıyoruz, eskiden ninelerimiz yapardı. Bunun tarihçesi çok eskiye dayanır 8'nci yüzyıla. Ama en yoğun olarak 19'uncu yüzyılda devam etmiştir. Halkın hem geçim kaynağı hem de giyinmek amacıyla kullanılan bir üründür. Ninelerimiz bunları dere kenarlarında döverek ağartarak kumaş haline getiriyorlardı. Şimdi ise ipliklerimiz dışarıdan hazır geliyor" dedi.
Geleneksel İşleme işiyle uğraşan Nakış ustası Özbekistanlı Nilufar Musadjonova ise, "Benim işim geleneksel işleme. Kumaş üzerine kasnaklı tığ işleme ile yapıyoruz. Bu işi ben 14 senedir yapıyorum. Özbekistan'da da öğrencilerim var onlara öğretiyorum. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Festival içinde ayrıca mutluyum. Türk arkadaşlar ve onların el sanatları işleriyle tanıştım. Onlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Belarus, Ukrayna, Kırım, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Macaristan, Gürcistan, Türkmenistan gibi ülkelerden 25'i aşkın el sanatı ustasının eseri satışa ve sergiye alınacak. Tarihe ve geleneklere doyuracak fuar süresince ziyaretçiler geçmişin dokularıyla bir araya gelecek. Ayrıca fuar boyunca birden fazla sanatçı sahne alacak. - İSTANBUL