Silah Ruhsatına Sanal Teşhir
İçişleri Bakanlığı Silah Ruhsatları Konusunda Valileri Uyararak, Eski Mersin Valisi Akif Tığ'ın 431 Kişiye Usulsüz Taşıma Ruhsatı Vermesi Nedeniyle Aldığı Mahkûmiyeti de İnternet Sitesine Koydu. Yargıtay'ın da Onadığı Kararla Tığ'ın Görevi Kötüye Kullanmaktan 2 Ay 27 Gün Memuriyetten Yoksun Bırakılmasına ve 3 Bin 483 YTL Para Cezası ile Cezalandırılmasına Karar Verildi.
İçişleri Bakanlığı silah ruhsatları konusunda valileri uyararak, eski Mersin Valisi Akif Tığ’ın 431 kişiye usulsüz taşıma ruhsatı vermesi nedeniyle aldığı mahkûmiyeti de internet sitesine koydu. Yargıtay’ın da onadığı kararla Tığ’ın görevi kötüye kullanmaktan 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun bırakılmasına ve 3 bin 483 YTL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
VALİLERİN silah taşıma ruhsatlarında takdir hakkını kötüye kullanması İçişleri Bakanlığı’nı rahatsız etti. Ruhsatlı silahlarla işlenen suç oranlarının artması üzerine harekete geçen Bakanlık, valileri uyarmakla yetinmedi, bir de eski Mersin Valisi Akif Tığ’ın, silah ruhsatlarıyla ilgili mahkûmiyet kararını bakanlığın internet sitesine koydu.
Valilere gözdağı
İçişleri Bakanlığı, silah ruhsatları verilmesinde daha titiz davranılması için 81 il valiliğini defalarca uyardı. Bu uyarılara rağmen valilerin takdir haklarını kullanırken özenli davranmadığı belirlenince Bakanlık, valilere gözdağı vermek için farklı bir yol izledi. Bakanlık, bir vali hakkında verilen mahkûmiyet kararını internet sitesine koydu.
Yargıtay onadı
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kasım 2007’de onayladığı yerel mahkemenin kararına göre, 2001-2003 yılları arasında Mersin Valiliği görevinde bulunan Akif Tığ’ın 431 kişiye usulsüz silah taşıma ruhsatı verdiğine hükmetti.
76 kişi sabıkalı çıktı
Kararda yer alan bilgilere göre, Vali Tığ’ın silah taşıma ruhsatı verdiği 76 kişinin çeşitli suçlardan sabıkalarının olduğu saptandı. Yine silah taşıma ruhsatı alan bir kişinin ise Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet suçundan cezalandırıldığı anlaşıldı. Sözkonusu kişinin silah başvurusunu inceleyen Mersin Emniyet Müdürlüğü, Vali Akif Tığ’a gönderdiği dosyaya, "Bu kişinin silah taşıma ruhsatı almak istemesinin gerçek nedeni toplum içinde baskı oluşturmak" diye not düştü. Ancak bu uyarıya rağmen Tığ, bu kişinin silah taşıma ruhsatı almasında bir sakınca görmeyerek dosyasını onayladı.
Önce geri çevirdi
Tığ’ın mahkûmiyetini onaylayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndaki kararında başka ilginç bilgilere de yer veriliyor. Yönetmeliğe aykırı olarak silah taşıma ruhsatı alan 85 kişinin dosyasını inceleyen Mersin Emniyet Müdürlüğü ve Mersin İl Jandarma Alay Komutanlığı, valiliğe, bu kişilere ruhsat "verilmemesi" yönünde görüş bildirdi. Tığ da önce emniyet ve jandarmanın görüşünü dikkate alarak 85 dosyayı iade etti. Ancak bir süre sonra bu kararından geri döndü. Tığ, emniyet ve jandarmaya bizzat sözlü talimat vererek 85 dosyayı istedi ve ruhsatları imzaladı.
3 bin 483 YTL ceza
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Tığ hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun bırakılmasına ve 3 bin 483 YTL para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Tığ’ın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na yaptığı itiraz da Kasım 2007’de reddedildi. Kurul, Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin Tığ hakkındaki kararını onadı.
Ruhsattan o da ceza almıştı
BİLECİK Valiliği sırasında "Sedat Peker’in 4 adamına menfaat karşılığı silah ruhsatı verdiği" iddiasıyla yargılanan Vali Ayhan Çevik, Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde yapılan yargılama sonucunda mahkûm olmuştu. Yargıtay, Çevik’i, eski Türk Ceza Kanunu’nun 240/2. maddesinde tanımlanan "görevde yetkiyi kötüye kullanmak" suçundan 5 ay 25 gün hapis, 2 ay 27 gün memuriyetten men ve 333 YTL adli para cezasına çarptırmıştı. Çevik’in cezası, 1908 YTL adli para cezasına çevrilerek ertelenmişti.