Haberler

Siirt'teki Çocuk Gelinin Şüpheli Ölümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pervari ilçesinde 12 yaşında evlendirilen, 13'ünde anne olan ve evinde av tüfeğiyle vurulmuş halde bulunan 14 yaşındaki Kader Ertem'in, 3 yıl önce berdelle evlendirildiği ortaya çıktı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce hazırlanan raporda, Ertem'in ikinci doğumu için Pervari Devlet Hastanesine.

Pervari'de 12 yaşında evlendirilen, 13'ünde anne olan ve evinde av tüfeğiyle vurulmuş halde bulunan Kader Ertem'in, 3 yıl önce berdelle evlendirildiği ortaya çıktı.

İlçeye bağlı Yapraktepe köyünde silahla vurulmuş halde evinde ölü bulunan Kader Ertem ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Canpolat başkanlığında, İl Müdür Yardımcısı Gökhan Marakçı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Sevgin'den oluşan heyetin yürüttüğü çalışma tamamlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunulan raporda, 2011 yılının ekim ayında Kader Ertem'in, Mehmet Atak ile Mehmet Atak'ın 17 yaşındaki kız kardeşi Suzan Atak'ın ise Kader Ertem'in ağabeyi Fevzi Ertem ile berdel yöntemiyle evlendirildiği belirtildi.

Heyet üyelerinin kayınpeder Tahir Atak ve yeğeni Kerem Atak ile görüştüğü belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Kader Ertem'in berdel karşılığı görücü usulü ile evlendirilmiş. İlk doğumunu evde yapmış ve bir erkek çocuk dünyaya getirmiş. Çocuğun nüfus kaydı yapılmamış. Ailede çocuğa Azad ismi konulmuş. Çocuk aşı kartlarına Eylül 2012 doğumlu olarak yazılmış. Bazı aşıları yapılmış. Buna göre çocuk 16 aylık ve yeni yürümeye başlamış. Aile çocuğu kurum bakımına vermek istemiyor. Aile çocuğun bez, mama ve süt ihtiyacı konusunda yardım talebinde bulundu. Babaanne orta yaşlı ve küçük yaşta çocukları olduğu için torununa da bakabileceğini belirtmiştir. Baba Mehmet Atak 22 yaşında ve ilkokul 5. sınıfa kadar okumuş. Atak köyde çiftlikle uğraşıyor."

"Nüfus kaydında anne Kader'in ismi yer alacak"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Canpolat AA muhabirine, Ertem'in ölümüyle başlayan hukuki sürece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın talimatıyla kurum avukatlarının da müdahil olacağını söyledi.

Ertem'in 1,5 yaşındaki oğlu Azad'ın korumaya alınıp alınmamasıyla ilgili aileyle görüşme yaptıklarını kaydeden Canpolat, çocuğun aile bünyesinde korunması hususunda karar aldıklarını vurguladı.

Çocuğun yakınlarının yanında verilecek sosyal ve ekonomik destekle yaşamını sürdüreceğini dile getiren Canpolat, şöyle konuştu:

"Çocuğun bakımını yapacak yakınlarına çocuk bakımıyla ilgili rehberlik verilmesi, danışmanlık tedbirinin uygulanması ve çocuğun gelişimi hakkında sağlık tedbirinin mahkemeden talep edilmesini uygun gördük. Azad'ın resmi evlilik dışı dünyaya geldiği için nüfus kaydı bulunmuyor. Azad'ın nüfus kaydında annesi Kader Ertem'in, babası olarak da Mehmet Atak'ın ismi yer alacak."

Geçen ay yaş tespiti yapılmış

Canpolat, Kader'in ikinci doğumunu Pervari Devlet Hastanesinde yaptığını, durumun kolluk güçlerine bildirilmesinin ardından savcılıkça soruşturma başlatıldığını hatırlatarak, soruşturma sırasında ailenin Kader Ertem'in yaşının 20-21 olduğu yönünde beyanda bulunduğunu belirtti.

Kader Ertem'in ilk doğumu evde gerçekleştirmesi nedeniyle yaş tespitinin mümkün olmadığını kaydeden Canpolat, şöyle dedi:

"İkinci doğumun Pervari Devlet Hastanesinde gerçekleşmesi sonucu konu kolluk birimlerine bildirilmiş, ardından başlatılan soruşturmada aile, kızın kemik yaşının 20-21 olduğu yönünde ısrarcı olmuş. Bunun üzerine Pervari Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla kemik yaşının tespiti için Siirt Devlet Hastanesine sevki yapılmış. Geçen yıl aralık ayının sonunda Ertem'in yaşının 16 olduğu tespit edilmiş. Yapılan hesaplamalara göre 3 yıl önce evlendirilen Kader'in 14 yaşında evlendiği görülüyor."

"Köy imamları bu konuda hassas davranmalı"

Canpolat, çocuk yaşta evliliklerin engellenmesi konusunda başta imam, muhtar ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü ifade ederek, çocuk yaştaki evliliklerin bölgenin kırsalında yaşanan bir durum olduğuna işaret etti.

Bunun önlenmesiyle ilgili aynı zamanda kamu görevlisi olan köy muhtarlarının etkin görev alması gerektiğini vurgulayan Canpolat, "Bu tür olaylar yaşanmadan önce koruyucu ve önleyici tedbir amacıyla bu gibi durumların kolluk birimlerine bildirilmesi zorunluğu bulunmaktadır. Bunun dışında özellikle kırsalda bulunan köy imamları bu konuda hassas davranmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığınca resmi nikahı olmadan imam nikahı kıyılmaması için uyarı yapılmıştır. Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için camilerde hutbe ve vaaz verilerek bilinçlendirme yapılmalıdır" diye konuştu. - Siirt

Kaynak: AA / Güncel
title
Close