Siirt'te "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" Paneli
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Konferans salonundan detaylar Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman'nın konuşması Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın konuşması AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay'ın konuşması Panelden detay Siirt Üniversitesi tarafından "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" kolunu panel düzenlendi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Konferans salonundan detaylar
Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman'nın konuşması
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın konuşması
AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay'ın konuşması
Panelden detay Siirt Üniversitesi tarafından "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" kolunu panel düzenlendi.
Siirt Üniversitesi Kezer yerleşkesinde bulunan Mimarlık Fakultesi konferans salonunda düzenlenen panelin açılışında konuşan Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, Tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış, yer altı ve yer üstü zenginlikleri olan ve nerdeyse savaşta ve barışta siyasi çalkantıların eksik olmadığı bu bölge adeta ibni haldun'un coğrafyaların kaderleri tanımına birebir uyması olduğunu vurguladı.
Rektör Erman, "Osmanlı imparatorluğunun 20. yüz yılda terk etmesiyle birlikte oluşan suni devletler bu bölgenin yer altı ve yer üstü kaynakları uluslar arası güçlerin iştahını her dönem olduğu gibi kabartmaya devam etmektedir. Bu yönüyle özelikle günümüzde siyasi ve ekonomik boyutuyla orta doğu ve Türkiye konusunun iyi analiz edilmesi ve bu bölgede gelişen olayların iyi yönetilmesi gerekmektedir." İfadelerini kullandı.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz da, Gençlerin bu tür panel ve toplantılardan verimli bir şekilde faydalanmaları gerektiğini söyledi
AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay ise, 100 sene önce Ortadoğu'da Türkiye diye bir şey olamazdı, çünkü Ortadoğu coğrafyasının tamamı Türkiye olduğunu söyledi.
Aktay, şunları kaydetti;
"Şuanda 100. Yılını idrak etmekte olduğumuz 4 yıllık bir savaş oldu 100 sene önce, bu savaş birinci dünya savaşıydı. Birinci dünya savaşı esnasında ve o savaşın neticesinde Türkiye paramparça edildi. Ortadoğu diye bir dünya yaratıldı. Ortadoğu ve Türkiye diye iki ayrı varlık ortaya konuldu. Ortadoğu'daki o savaşın iki tane neticesi vardı. Bir tanesi o savaşın neticesinde Osmanlı yenilerek çıkmış oldu. Her ne kadar tarih kitaplarında 'Almanya yenildi bizde hükmen mağlup sayıldı.' diye yazılıyor. Ama almanlar bu mağlubiyetten çok fazla etkilenmedi. Çünkü esas hedef Almanya değildi, savaşın dizaynında ve devamında bütün hedef Osmanlının bitirilmesiydi. Osmanlı toprakları üzerinde onlarca devlet veya devletçik kuruldu. Bu devletlerin her birisi birileri tarafından ve bazı devletlerin anlaşmalarıyla kuruldu. Hiçbir devlet kendi başına oradaya yaşayan insanların iradeleriyle kurulmadı. Savaşın neticesinde bir takım kuvvetler kendi aralarında anlaştılar, yeni devletçikleri kurdular. 1918 yılında geldiğimizde Osmanlı arazisi üzerinde onlarca devlet kurulmuş bulunuyordu. Bu devletlere her birisine bir misyon yüklendi. Bir ol ve fonksiyon yüklendi bu fonksiyonun en önemliside bir daha asla bir araya gelmeyeceksiniz. Tekrar bu coğrafyada yeni bir siyasi ittifak ve siyasi güç merkezi oluşturmayacaksınız."
Panelde, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Berdal Aral, Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Siirt Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Atiye Adlan ile Irak Süleymaniye Üniversitesinden Dr. Mustafa Alwani de konuşma yaptı.