Siirt Pervarililer, 102 Yıllık Savaş Sireniyle Iftar Açıp, Sahura Kalkıyor
Pervarililer, 102 yıllık savaş sireniyle iftar açıp, sahura kalkıyorSİİRT'in Pervari İlçesi'nde vatandaşlar Belediye'de bulunan ve 1'nci Dünya Savaşı'nda kalan Ruslar ait savaş sireni aletiyle Ramazan ayında iftar açıp, sahura kalkılıyor.
Pervarililer, 102 yıllık savaş sireniyle iftar açıp, sahura kalkıyor
SİİRT'in Pervari İlçesi'nde vatandaşlar Belediye'de bulunan ve 1'nci Dünya Savaşı'nda kalan Ruslar ait savaş sireni aletiyle Ramazan ayında iftar açıp, sahura kalkılıyor. 102 yıllık aletin hikayesini anlatan Ali Özcan, "
Yaklaşık 102 yıldır bu cihaz kullanılıyor. Bazı yerlerde nasıl ki Ramazan'da davul kullanılıyorsa ilçemizde de savaş sireni kullanılıyor. Biz de her iftar ve her sahur vaktinde savaş sirenini çalıp geleneğimizi sürdürüyoruz"dedi.
Pervari İlçesi'nde 102 yıl önce Van'da bulunan Ruslar tarafından bölgeye getirilen savaş sireni, ilçede Ramazan ayında çalınarak ilçe halkını iftar ve sahur saatinin geldiğini duyurmaya devam ediyor. Pervari İlçesi'nde o dönemde cami ve elektik olmaması nedeniyle özellikle Ramazan ayında kullanılan savaş sireni, Pervari Belediyesi'nde muhafaza ediliyor. Ramazan ayı nedeniyle sirenin çalışması için görevlendirilen Hadi Özer, tam 10 yıldır iftar ve sahur saatlerinde yüksek bir noktaya çıkıp sireni çalarak iftar saatini ve sahur saatinin geldiğini halka duyuruyor.
"ERMENİLER TARAFINDAN GETİRİLDİ"
Savaş sireninin iftar vakitinin ezan bitiminden hemen sonra çalmaya başladığını anlatan ilçe sakinlerinden Ali Özcan, "O dönemlerde Pervari'ye bağlı Gümüş Ören Köyü'nde Lato isminde bir Ermeni vatandaş yaşıyor. Van'a gidip Rus kuvvetleri ile beraber başta ilçemize bağlı Beğendik Köyü'nü gitmek ve işgal etmek için gelmişlerdir. Lato, Beğendik Köyü'nde öldürülünce Rus kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalıyor. 1920 yılında Pervari'de Belediye kuruluyor. Belediye olunca dönemin şartlarına göre Ramazan ayında özellikle ezan sesini duyulmaması yeteri kadar ses cihazlarının olmamasında ötürü Ruslardan ele geçirilen savaş sireni gerek iftarda gerekse sahurda vatandaşları uyarmak için kullanılmıştır. Yaklaşık 102 yıldır bu cihaz kullanılıyor. Bazı yerlerde nasıl ki Ramazan'da davul kullanılıyorsa ilçemizde de savaş sireni kullanılıyor. Biz de her iftar ve her sahur vaktinde savaş sirenini çalıp geleneğimizi sürdürüyoruz"diye konuştu.