Haberler

"Siirt'in Tarihi ve Kültürel Varlıkları"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Üniversitesinde "Siirt'in Tarihi ve Kültürel Varlıkları" konulu konferans verildi.

Siirt Üniversitesinde, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran tarafından " Siirt'in Tarihi ve Kültürel Varlıkları" konulu bir konferans verildi.

Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman yaptığı açılış konuşmasında: "Bir şehrin tanıtımında o şehrin tarihi ve kültürel mirasının payı büyüktür. Kültürel mirasın ortaya çıkarılması ise değerli bilim adamlarının çalışmalarıyla olur. " dedi.

Konferans daha sonra Rektör Erman'ın Prof. Dr. Ali Boran'a plaketini takdim etmesiyle devam etti.

2000-2010 yılları arasında, Kültür Bakanlığı'nın izniyle Siirt ve yöresinde çalışmalar yaptıklarını belirten Sayın Boran: "Kültür çok katmanlı bir binaya benzer. Biz Siirt ili ve ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmalarında 507 adet eser tespit ettik. " dedi.

Siirt'in yeniliğe açık bir il olduğunu belirten Boran: "Siirt'in ilçelerinde Selçuklular zamanından kalan çok sayıda eser var. Kervan Yolu'nun bir kısmı Botan Çayı'nın kenarından geçiyor ve biz bu güzergahı izlediğimizde çok sayıda kervansaray ve han örneğine rastladık. " dedi.

Siirt merkez ve ilçelerinde yer alan tarihsel dokunun muazzamlığına değinen Boran: "Eruh ilçesinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 15 adet yeni tarihi cami, han, kilise gibi yapılar bulduk. Ayrıca Siirt'in ilk beylik başkenti olduğuna dair bulgulara rastladık. Bulduğumuz bulguların Dilmaç oğlu Beyliğine ait olduğunu tespit ettik. "dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close