Siirt - Eruhlu Kızın Başarı Hikayesi Mezun Olduğu Liseye Keman Öğretmeni Oldu
Eruhlu kızın başarı hikayesi: Mezun olduğu liseye keman öğretmeni olduSİİRT'in Eruh İlçesi'ne bağlı Cintepe Köyü'nde, ailesinin istememesine rağmen yatılı olarak okuduğu ortaokulu bitiren çiftçi ailenin kız çocuğu Özlem Aslan, kent merkezinde yeni açılan Takas Bank Güzel Sanatlar...
Eruhlu kızın başarı hikayesi: Mezun olduğu liseye keman öğretmeni oldu
SİİRT'in Eruh İlçesi'ne bağlı Cintepe Köyü'nde, ailesinin istememesine rağmen yatılı olarak okuduğu ortaokulu bitiren çiftçi ailenin kız çocuğu Özlem Aslan, kent merkezinde yeni açılan Takas Bank Güzel Sanatlar Lisesi'nin öğretmenlerinin ailesini ikna etmesiyle başlayan eğitim sürüveni, başarıyla devam ediyor. Köyde söylediği şarkı ile hayatı biranda değişen Özlem Aslan, Takas Bank Güzel Sanatlar Lisesi'ni ardından da Harran Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünü bitirerek, okuduğu liseye öğretmen oldu. Özlem öğretmen, kendi lisesinde çalmayı öğrendiği keman ve piyonoyu şimdi kendisi gibi başka öğrencilere öğretiyor.
ERUH'UN KÖYÜNDE DOĞAN KIZ, KEMAN ÖĞRETMENİ OLDU
Eruh İlçesi'ne bağlı Cintepe Köyü'nde çiftçilik yapan bir baba ile ev kadını olan bir annenin 6 çocuğundan en büyüğü olarak 1991 yılında dünyaya gelen Özlem Aslan, ailesinin istememesine rağmen ortaokulu Eruh İlçesi'ndeki Yatılı İilköğretim Bölge Okulu'nda bitirdi. Kızların okula gitmesine karşı olan ailesi ve akrabalarının bu tutumu yüzünden okula gidemeyeceğini düşündüğü sırada, köye gelen bazı öğretmenlerin, "Bir şarkı söylemek istermisin" diye sorması üzerine, okuma umutları yeniden filizlenen Özlem Aslan, öğretmenlerin babasını, aile ve yakınlarını ikna ettikten sonra güzel sanatlar lisesinde yeniden okumaya başladı. 2006 yılında liseyi başarı ile bitiren Eruhlu genç kız Özlem Aslan, ilk sene girdiği sınavda Harran Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünü kazandı. Burada 4 yıl okuduktan sonra okuduğu liseye Keman öğretmeni olarak atandı. Özlem öğretmen, şimdilerde okuduğu lisede başka öğrencilere keman ve piyano dersi veriyor. Özlem Aslan'ın öğretmen olmasının ardından, öğrenci taşıma işi yapan baba Mahfuz Aslan, geri kalan bütün 2 kız ve 3 erkek çocuğunu da okula gönderdi. Özlem öğretmenin 2 kardeşi üniversitede, bir kardeşi kendi lisesinde, bir kardeşi ortaokulda eğitim görürken, küçüğü de ilkokula gidiyor.
KÖYEVİNİN BAHÇESİNDE SÖYLEDİĞİ ŞARKI İLE HER ŞEY BAŞLADI
Orta okulu bitirdiği yıl, kız çocuklarının okula gitmesi konusunda özellikle kendi köylerinde büyük sıkıntıların yaşandığını anlatan Özlem Aslan, "Bütün zorluklara rağmen ortaokulu köyden 15 kilometre mesafedeki Eruh YİBO'da okudum. Ortaokulu bitirdikten sonra liseye gideceğimi aklımın ucundan bile geçirmiyordum. O yıllar çok zor günler yaşadım. Ailemin bana sonsuz güveni vardı. Ancak yine de beni şehre göndermekten çekindiklerini çok iyi biliyordum. Okullar eğitim ve öğretime başladı ve ben hala köydeydim. Taki bir gün Siirt'ten yüzlerini hiç görmediğim öğretmenler köye gelene kadar. Evimizin bahçesinde olduğum sırada yanıma gelen öğretmenler, bana okula gidip gitmediğimi sormalarıyla başladı her şey. Benden şarkı söylememi istediler. Utana sıkıla söylemeyeceğimi söyledim ama konuştuktan sonra rahatlamıştım ve bir süre sonra bir şarkı söyledim. Sesimi beğendiklerini söylemeleriyle yeniten okumak için ümitlenmiştim, çok heyecanlanmıştım" dedi.
MÜDÜR VE ÖĞRETMENLER AİLEYİ İKNA ETTİ
Siirt Takas Bank Güzel Sanatlar Lisesi'nin açıldığını duymuş ve hep burada eğitim almayı hayal ettiğini anlatan Özlem öğretmen, "Aradan bir hafta geçtikten sonra yine bana şarkı okutan öğretmenler köyümüze gelip bu kez babam ile amcamlarla görüştüler. Öğretmenlerile görüştükten sonra babam beni yanına çağırarak 'okul okumak istiyormusun?' diye sordu. Kalbim duracak gibiydi, 'baba okumak istiyorum' diye karşılık verdim. Babam aradan iki gün geçtikten sonra Okul Müdürüm Behçet Bildirimi arayarak, 'Kızım size emanettir, okul okumak istiyor, okutun' dediğini duydum ve o gün dünyanın en mutlu insanı ben olmuştum çünkü yeniden okula başladım" diye konuştu.
"OKULA ÖĞRENCİ BULMAK İÇİN KÖYLERE GİTTİK"
2006-2007 eğitim ve öğretim yılında yapımı tamamlanan ve eğitime başlayan okula öğrenci bulmak için merkez ve ilçelere bağlı köyleri, bir grup öğretmenle ziyaret ettiklerini anlatan Okul Müdürü Behçet Bildirim, "O yıllarda bırakın kız çocuklarını, insanlar erkek çocuklarını bile okula göndermiyordu. O yıl okulumuz yeni açılmıştı. Ben ve öğretmenlerim, okulumuzu hem tanıtmak, hem de öğrenci toplamak için merkeze ve ilçelere bağlı köyleri gezerek öğrenci toplamaya başlamıştık. Son olarak Eruh İlçesi'ne bağlı Cintepe Köyü'ne gittik. Burada Özlem'i keşfettik ve kendisinden bize bir şarkı söylemesini istedik, kendisi ilk utandı ancak daha sonra söyledi. Biz de müzik kulağını ölçtük ve aradığımızı bulduğumuzu anladık. Özlem'in babası ile görüşmeler yaptık ve kendisi ikna etmek için büyük çaba sarf ettik ve sonunda ikna ettik, Özlem'i okutmayı başardık" şeklinde konuştu.
ÖZLEM ÖĞRETMEN, BAŞARININ HİKAYESİNİ YAZDI
Özlem Aslan'ı liseye kazandırmanın büyük sevincini yaşadığını anlatan Bildirim, şöyle konuştu: "Güzel Sanatlar Lisesi'ne 2006 yılında başlayan Özlem öğretmen, 2010 yılında liseyi başarı bir şekilde bitirdi. Aynı yıl Şanlıurfa Haran Üniversitesi Müzik Öğretmenliği'ni kazandı. 4 yıl orada başarı ile okuduktan sonra mezun oldu ve kendi iline atandı. Okuduğu okula müzik öğretimeni olarak başladı. Şuan Keman öğretmeni olarak Güzel Sanatlar Lisesi'nde görevini sürdürüyor. Okumak dışında başka bir çıkar yolu olmayan kız çocuklarına önem verdik. Bunlardan bir tanesi Özlem öğretmendir. Şimdi ise sonuca baktığımızda ne kadar doğru davrandığımızı görüyoruz. Eruh'un Cintepe Köyü'ne gittiğimizde Özlem öğretmen ortaokulda Eruh YİBO öğrencisi idi, o sene mezun oldu. Ailelere sanattan bahsedince önce bir yadırgadılar. Ama sağ olsunlar bize güvendikleri için çocuklarını bize teslim ettiler Özlem şimdi öğrendiği keman ve piyono çalmayı kendi gibi başka öğrencilere öğretiyor. Aslında Özlem öğretmen, başarının hikayesini kendisi yazdı."