Şiir Festivali 2. Gün
Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin ikinci günü dopdolu geçti.
Öğleden önce tüm şairler 4 ayrı lisede öğrencilerle buluşurken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel programda ise yerli yabancı 6 kadın şair, Sultanbeylili kadınlarla bir araya geldi. Akşamında programında da "Modern İnsanın Şiir Arayışı" isimli panel gerçekleştirildi.
Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nde ikinci gün hayli yoğundu. Gün içinde şairler, Sultanbeyli'deki liselerde genç şiir severlerle buluştu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kadınlara özel "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" programı, akşam ise "Modern İnsanın Şiir Arayışı" paneli düzenlendi.
Şairlerin öğrencilerle buluştuğu programların ilki Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi'ndeydi. Sıddık Ertaş, Özcan Ünlü, Gana'dan Kofi Anyidoho ve Arnavutluk'tan Alban Tartari öğrencilerle sohbet etti ve şiirler okudu.
Öğleden sonra Sultanbeyli Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi, Yavuz Bülent Bakiler, Makedonya'dan İlhami Emin, Irak'tan Kazım Kadir ve Kırım'dan Dilaver Osman'ı ağırladı. Orhan Gazi Lisesi öğrencileri Arif Ay, Recep Garip ve Azerbaycan'dan Mehmet Aslan'la buluşurken, Türk Telekom Anadolu Lisesi Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat, Kosova'dan Osman Baymak ve Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç'le bir araya geldi.
Birbirinden değerli şairleri okullarında ağırlayan Sultanbeylili öğrenciler, şairlerle bol bol fotoğraf çektirip, imza aldılar.
Dünya Kadınlar Günü Özel Programı…
Şairlerin okullarda düzenlenen programları devam ederken 6 kadın şair, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Programı kapsamında Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde Sultanbeylili kadınlarla birlikteydi. Karadağ'dan, Bisera Boskailo, Bulgaristan'dan Zekiye Habib, Kıbrıs'tan Emel Kaya, Moldova'dan Liubovi Tanasoğlu, Fatma Şengil Süzer ve Saniye Öztürk "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" programını gerçekleştirdi.
Modern İnsanın Şiir Arayışı Paneli
Bütün güne yayılan festival etkinliklerinin akşam programında ise Prof. Dr. Turan Karataş başkanlığında "Modern İnsanın Şiir Arayışı" paneli vardı. Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ve Recep Garip, modern dünyanın getirdiği sorunlar üzerinden şiir konusunu tartıştı. Prof. Dr. Turan Koç, anlam arayışı üzerine yaptığı konuşmasında " Bütün dünyada insanlık, anlam arayışını 3 ayrı çizgide gerçekleştirmiştir. Bunlardan bir kesim sanata sığınır, bir kesim felsefeye, büyük bir kesim ise dine sığınır. Günlük yaşantılarımızda çeşitli şeylerde anlamlar bulabiliriz, ama bunun geçici olduğunu, sahte putlara taptığımızı hemen görürüz. İlgilendiğimiz şeyler bizim nihai ilgimiz ve kaygımız olma statüsünü kaybeder" dedi ve bu anlam arayışı ile şiiri ilişkilendirdi. Ardından Recep Garip, konuşmasına Kuran-ı Kerim'den şairler ve yazmak üzerine örneklerle başladı.
Garip, "Modern insanın bugünkü durumunu gözden geçirmek lazım. Kendi toprağından, kendi toplumsal değerlerinden, kendi varlık sebeplerinden, şiirle temas kurabileceği bir takım alanlardan modern insanın giderek uzaklaştığını söyleyebiliriz. Daha öz itibariyle maddenin ötesine geçmek gerektiğini, belki o tarafa doğru yürüdüğümüzde şiirin varlığını orada görebileceğimizi ifade edebilirim" dedi.
"Şiir tarif edilmekten çok, yaşanan bir şeydir. Bir dünyadır" diyen Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ise "Şiir öksüz kalmış gözüküyor ve ona sahip çıkmak gerekiyor. Hakikaten şiir, edebiyat ve sanat düşünceyle, kültürle ve siyasetle çok doğrudan bağlantılı şeylerdir. Devletin en yüksek performans gösterdiği dönemlerde şiir zirve yapmıştır" şeklinde konuştu ve şiirin tanımına dair örnekler verdi.