Haberler

Şiir Dinletisine büyük İlgi

Şiir Dinletisine büyük İlgi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da Nazım Hikmet müzikli şiir dinletisine ilgi büyük oldu!

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,

Ve bir orman gibi kardeşcesine…"Nazım Hikmet

Yeni Yüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği Manisa şubesi, dernek merkezinde, ülkemizin yetiştirdiği en büyük şairlerden Nazım Hikmet Ran ile ilgili müzikli şiir dinletisi düzenledi. Etkinliğin başında konuşan Yeni Yüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği Manisa Şube Başkanı Emel Tokuyan " Sanat çok sözlerle anlatılacak şeyi direk bir şekilde ifade etme gücüne sahip ve ruhumuzu derinleştiren yücelten şekillendiren bir yol.Gerçek sanatçılar her zaman gelmiyor dünyaya ve ilham hepimize nasip olan bir şey değil. Bu nedenle sanatçılarımıza sahip çıkmamız tanımamız ve hatırlamamız çok önemli.Tüm bilimler ve sanatlar felsefenin içerisinden çıkmıştır.Bu nedenle eserleri dünyadaki bir çok dile çevrilmiş ve pek çok ödül almış dilimizi inci gibi işleyen ve şiirlerinin bir çoğu bestelenen büyük şairimizi anmak istedik."dedi

12 kişiden oluşan şiir atölyesi ekibi Nazım Hikmet'ten seçilen şiirleri okudular ve bestelenmiş eserleri "Karlı Kayın Ormanı, Seviyorum Seni, Yaşadım Diyebilmen için, gibi seslendirilirken katılımcılar da büyük bir coşku ile eşlik ettiler.Ayrıca usta şaiirin kendi sesinden şiirleri de dinlenletildi.

Nazım Hikmet Kimdir?

1902 yılında Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet Ran, ilköğrenimini Göztepe Taşmektep, Galatasaray Lisesi ve Nişantaşı Numune Mektebi'nde, orta öğrenimi ise Heybeliada Bahriye Mektebi'nde yaptı. Bahriye Mektebini bitirdikten sonra Hamidiye Kruvazörü'ne stajyer güverte subayı olarak atanan şair, sağlık sorunları nedeniyle bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı. (1920) Bu arada ilk şiirleri de yayınlanmaya başlayan Nazım Hikmet, 1921 yılı başlarında Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Anadolu'ya geçti ve bir süre Bolu'da öğretmen olarak görev yaptı.

Daha sonra Batum üzerinden Moskova'ya giden şair, Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'ne (KUTV) kaydolarak burada siyasal bilimler ve iktisat okudu. 1924'te yurda döndü ancak Aydınlık Gazetesinde yayınlanan yazı ve şiirleri nedeniyle on beş yıl hapsi istenince yeniden Sovyetler Birliği'ne döndü. 1928 yılında af kanunundan yararlanarak tekrar yurda dönen Nazım Hikmet İstanbul'a yerleşerek, çeşitli gazete, dergi ve film stüdyolarında çalıştı, oyunlar yazdı, şiir kitaplarını yayınladı. (1928-1932).

1932 yılında yeniden tutuklanan şair, bu kez de Cumhuriyet'in 10. yılı dolayısıyla çıkarılan af yasasından yararlanarak serbest kaldı. Akşam, Son Posta, Tan gazetelerinde Orhan Selim takma adıyla fıkra yazarlığı ve başyazarlık yapan Nazım Hikmet, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde yattı. 1950'de özgürlüğüne kavuştuysa da sürekli olarak izlenmekten kurtulamadı; kitaplarını yayınlatma, oyunlarını oynatma olanağı bulamadı.

1951 yılında askerlik görevini tamamlamadığı nedeniyle yeniden askere alınması kararlaştırılınca, Romanya üzerinden tekrar Moskova'ya gitti. 25 Temmuz 1951 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı10.01.2009 tarihinde tekrar Türk vatandaşlığına alındı. Hayatının geri kalan kısmını Sovyetler Birliğinde geçiren, bu arada sık sık çeşitli Avrupa ülkelerinde toplantılara katılan şair 3 Haziran 1963 sabahı, bir kalp krizi sonucu Moskova'daki evinde yaşama veda etti ve Yazarlar Birliği'nin düzenlediği bir törenle Novodeviçiy Mezarlığı'na defnedildi.

ESERLERİ :

Şiir kitapları:

Güneşi İçenlerin Türküsü (1928)

835 Satır (1929)

Jokond ile Si-Ya-U (1929)

Varan 3 (1930)

1+1=1 (1930-Nail V. ile)

Sesini Kaybeden Şehir (1931)

Benerci Kendini Niçin Öldürdü (1932)

Gece Gelen Telgraf (1932)

Portreler (1935)

Taranta Babu'ya Mektuplar (1935)

Simavna Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin Destanı (1936)

Kurtuluş Savaşı Destanı (1965)

Saat 21-22 Şiirleri (1965)

Memleketimden İnsan Manzaraları (1966-1967-5 Cilt)

Rubailer (1966)

Dört Hapishaneden (1966)

Yeni Şiirler (1966)

Son Şiirleri (Habora Kitabevi)

Tüm Eserleri (1980-8 Cilt)

Oyunları:

Kafatası (1932)

Bir Ölü Evi Yahut Merhumun Hanesi (1932)

Unutulan Adam (1935)

İnek (1965)

Ferhat ile Şirin (1965)

Enayi (1965)

Sabahat (1966)

Yusuf ile Menofis (1967)

İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu (1985)

Romanları:

Kan Konuşmaz (1965)

Yeşil Elmalar (1965)

Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim (1966)

Yazıları:

İt Ürür Kervan Yürür (1936-Orhan Selim takma adıyla)

Alman Faşizmi ve Irkçılığı (1936)

Şeyh Bedreddin Destanına Zeyl, Millî Gurur (1936)

Sovyet Demokrasisi (1936)

Mektupları:

Kemal Tahir'e Hapishaneden Mektuplar (1968)

Cezaevinden Memet Fuat'a Mektuplar (1968)

Bursa Cezaevinden Vâ-Nû'lara Mektuplar (1970)

Nâzım'ın Bilinmeyen Mektupları (1986)

Piraye'ye Mektuplar (1988)

Masalları:

La Fontaine'den Masallar (1949-Ahmet Oğuz Saruhan adıyla) Sevdalı Bulut (1967

TANITIM

Yeni Yüksektepe; 1989 yılında kurulmuş; gönüllülerden oluşmuş, toplum yararına faaliyetler düzenleyen, dini, siyasi ve ekonomik bir nitelik taşımayan; bir felsefe ve kültür derneğidir. Kamu yararına düzenlediği faaliyetlerin yanı sıra bilimlerin, sanatların, kültürlerin ve felsefelerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi yolu ile insana ve evrene bütüncül bir bakışa sahip olunmasını amaçlar. "Yeni Yüksektepe" kelimesi, evreni ve insanı tanımak isteyen her insanın içindeki potansiyel yüksek değerleri çıkarmaya çalışan filozofu simgeler.

Yeni Yüksektepe'nin gönüllü olarak düzenlediği faaliyetler arasında; felsefe seminerleri, konferanslar, saydam gösterileri, müzik ve şiir dinletileri, tarihi ve kültürel geziler, çocuk şenlikleri, sosyal yardım kampanyaları, eğitim seminerleri, tiyatro ve dans çalışmaları, spor etkinlikleri, GEA Arama Kurtarma Ekoloji faaliyetleri, fotoğraf yarışmaları, karikatür festivalleri, atölye çalışmaları yer almaktadır.

Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'nde düzenlenen tüm faaliyetler, kendini tanımak ve potansiyellerini geliştirmek, gönüllülük ve vatandaşlık prensipleriyle, enerjilerini toplum yararına ücretsiz olarak yapılan bu faaliyetlere aktarmak isteyenlerin katılımına açıktır.

Türkiye'nin 12 ilinde 19 şubesi bulunmakta olup genel Merkezi Ankara'dır.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title