Haberler

Sigarayı Bırakmak Astım Kontrolünü Kolaylaştırır

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Astımla baş edebilmek hastalığın iyi yönetilmesinden geçer

Birçok solunum yolu rahatsızlığının en temel önlenebilir nedeni sigaradır. Kronik hastalığı olan kişilere daha da zararlıdır. Sık rastlanan kronik hastalıklardan astım ömür boyu takip gerektirir. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman 6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Ülkemizde astım hastalarının yüzde 10'undan fazlası halen sigara içmektedir. Sigarayı bırakmak astım kontrolünü kolaylaştırmaktadır" dedi.

Hastalıklardan korunmak istiyorsak radyasyondan, kirli havadan sakınmamız ve en önemlisi zararlı maddelerden uzak durmamız gereklidir. Hava kirliliği, sigara dumanı ve diğer havayı kirleten etkenlerin olduğu ortamda astım hastaları astım krizine girerler. Kronik astım hastaları sigaradan uzak durmalı, sigara içen kişilere bile yaklaşmamalıdır. Normalde sağlığı korumak için dikkat edilmesi gerektiren hususlara astım hastalığına yakalananlar daha fazla dikkat etmelidir. Alerjik olsun olmasın astım hastalığı solunum yollarının enfeksiyonları ile birlikte tetiklenir ve bir atak şekline dönüşür.

Katliam Gibi

Çeşitli maddelere karşı geliştirilen bağımlılıklar sağlığımız üzerinde tahrip edici etkilere sahiptir. Sigaradan dünyada her yıl 4,9 milyon kişi ölmektedir. Yani günde 13.000 kişi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verdiği rakamlara göre dünyada her on üç saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle ülkeler sigara kullanımını kısıtlama ya da yasaklama eğilimindedir. Sigara özellikle ciğerlerdeki ve kalpteki kan damarlarının daralmasını ve kalınlaşmasına neden olur. Solunumla ilgili enfeksiyonları ve astım hastalığını tetikler. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla bronşit riski 10 kat daha fazladır.

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman Dünya Astım Gününde, sigaranın kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyici etkilerine bir kez daha dikkat çekti. Karaman "Yapılan araştırmalar, astım hastalığının tüm dünyada 300 milyon, ülkemizde ise 4 milyon kadar insanı etkilediğini gösteriyor. Tüm dünyada astımdan ölenlerin sayısının 250 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastalarının %10'undan fazlası halen sigara içmektedir. Sigarayı bırakmak astım hastalığının kontrol edilmesinde önemli bir etkendir. Güncel verilere göre, sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda tam kontrol oranı yüzde 22'leri bulmaktadır. Halen dört astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servislere başvurmaktadır." dedi.

Çocuklar daha da hassastır

Ülkemizde yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Çocuklar sigara dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Astım hastası çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi tedavinin başarısız olmasına ve astım belirtilerinin devam etmesine neden olmakta ve astım hastalığının kontrol altına alınmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı astım ve akciğer hastalıklarının engellenmesi için sigaradan uzak durulması çok önemlidir. Evde sigara içilmesine izin verilmemelidir. Astımlı çocuğu olanlar arabalarında da sigara içmemelidir. Balkonda veya mutfakta sigara içilmesi çocuğu korumada yetersiz kalmaktadır. Sigara içen kişilerin kıyafet ve ağızlarına sinmiş kokular da kokulara hassas olan astımlı çocukları etkileyebilmektedir.

Peki ya pasif içiciler?

Sigaradan çıkan dumanda bulunan kimyasal karışımlar, sigara içenin çevreye saldığı dumanda, içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Kendileri sigara içmeseler bile sigara içenlerin tütün dumanına maruz kalan milyonlarca insan, sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Sigara dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Başkalarının içtiği sigaranın dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkilere sebep olmakta ve astım gibi kronik hastalıkları tetiklemektedir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close