Haberler

"Sigaradaki Maddeler Bağımlı Yapıyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAPDK bir ilke imza atarak açıkladığı tatlandırıcı diye sunulan maddelerin büyük bölümünün nikotine bağımlılığı artırdığı bildirildi.

Selma Bıyıklı Adabaş - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) bir ilke imza atarak açıkladığı, "tatlandırıcı" diye sunulan katkı maddelerinin büyük bölümünün nikotine bağımlılığı artırdığı bildirildi.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigarada, ağrı kesici ve serumlarda kullanılan maddeler bile bulunduğunu, bunların yasaklanması gerektiğini bildirdi.

TAPDK'nın açıkladığı sigaralardaki katkı maddeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dağlı, kurumun 2012'de yayınladığı, sigarada kullanılması yasak maddelerle ilgili kararını eleştirdi.

Söz konusu listeyle dünyanın birçok ülkesinde yasaklı maddelerin Türkiye'de kullanılmasına izin verildiğini öne süren Dağlı, "Kurumun yayınladığı, tütün mamullerinin üretiminde kullanımına izin verilmeyen maddeler listesinde vitaminler, mineraller, kafein ve probiyotiklerin yanı sıra dünyada çok nadir bulunan 21 çeşit bitki yer alıyor. Oysa bunlardan çok daha tehlikeli birçok kimyasal, yasak listesinde bulunmuyor. Sigara şirketleri de yasak olmadığı için bunları rahat rahat kullanıyor" diye konuştu.

TAPDK'nın söz konusu listesiyle bütün tabi ve suni aromaların sigaralarda kullanımının önünün açıldığını ifade eden Dağlı, şunları belirtti:

"TAPDK'nın sigaralarda bulunduğunu açıkladığı, 'tatlandırıcı' adı altında bir sürü kimyasal madde var. Bir ilaç şirketi, bu kimyasalları ürününde kullanmak istese yüzlerce araştırma yapıp kanıt sunmak zorundadır. Ama sigara şirketleri bu kimyasalları, insan sağlığına zararsız olduğu yönünde hiçbir bilimsel kanıt ileri sürmeden kullanabiliyor. Oysa sigara gibi zararlı bir ürünle insan vücuduna girmesine izin verilen bu maddelerin ne gibi etkilere sahip olduğunun bilinmesi gerekir. Örneğin sigarada bulunduğu açıklanan asetik asit, sirkede de kullanılıyor. Bunun tatlandırıcı olarak kullanılmadığı belli. Yine benzeri türevleri olan benzaldehit, benzil alkol, benzil benzoat, benzil karbinol alerjiye neden oluyor. Sigarada bulunduğu açıklanan bir diğer madde karbondioksiti, zaten vücut dışarı atmaya çalışıyor."

-"Bazı ülkelerde yasak"-

Türkiye'de sigaralarda kullanımına izin verilen çeşitli maddelerin bazı ülkelerde yasaklandığını bildiren Dağlı, "Sadece mentollü sigaralarda değil tümünde bulunan mentol, anestezi etkisi yaratarak sigaranın nefes borusundan içeri çekilmesini sağlıyor. Almanya ve Kanada'da yasaklanan bu madde, söylendiği gibi tatlandırıcı değil bağımlılığı artırmak için kullanılıyor" görüşünü savundu.

"Propilen glikol"un elektronik sigara da bulunduğunu, bunun solunum yollarını tahriş ettiğini belirten Dağlı, "Sorbitol"ün ise yandığı zaman nikotine bağımlılığı artırdığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

"Dekstroz"un serumlarda da kullanılan bir madde olduğunu, vücuda şeker veren

"fruktozun" ise besinlerde kullanımının yasaklanması için tartışmaların sürdüğünü bildiren Dağlı, "Şeker nikotine bağımlılığı artıyor. Bütün bu maddeler tatlandırıcı olarak değil bağımlılığı artırıcı olarak sigaraya konuluyor" diye konuştu.

Kakao ve kabuğunun özütünün sigaranın meydana getirdiği hastalık bulgularını perdelemek için kullanıldığını kaydeden Dağlı, "Bunlar nefes borusunu açan maddeler. Sigara içenlerde oluşan nefes darlığının belirtileri bu maddeler sayesinde ortadan kaldırılır ki içiciler böyle bir sorunlarının olduğunun farkına varmaz" bilgisini aktardı.

Salisilat grubunun ise ağrı kesicilerde de bulunduğunu belirten Dağlı,

"Sigaranın bir mühendislik ürünü olduğu söylenir. TAPDK'nın açıkladığı, sigarada bulunan maddeler listesi sigaranın basit bir ürün olmadığını, tütünün içilebilmesi ve nikotin bağımlılığının devam etmesini kolaylaştıran, bağımlılığı pekiştiren kimyasallar listesidir. Bu maddelerin sigaralarda kullanılmasının yasaklanması gerekir. Bunlar sigaranın gerçekten bir mühendislik ürünü olduğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesini yaptı.

-"Çok sayıda kanserojen var"-

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da sigarada bulunduğu açıklanan maddeler arasında çok sayıda kansere neden olan kimyasal bulunduğunu belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe ise sigarada bulunduğu açıklanan katkı maddelerinin içimi kolaylaştırdığını, nikotine bağımlılığı ve cazibeyi artırdığını söyledi.

"Tatlandırıcı" diye ifade edilenlerin, tütünün tadını değiştirdiğini ifade eden Özcebe, "Sigaralarda kesinlikle katkı maddesi olmamalı ancak daha da önemlisi ölümlere neden olan tütün kullanımı tamamen yasaklanmalı" diye konuştu.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title