Haberler

Şifa Diyarı Manisa'da Müziğin Şifası'na Büyük İlgi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmacı-Neyzen Umut Serkan Özkan, konferansta bir tedavi yöntemi olarak müziği anlattı ve örnek müzikler sundu.

Aktif Felsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Manisa Temsilciliği'nde hafta sonu düzenlenen konferansta Araştırmacı-Neyzen Umut Serkan Özkan, bir tedavi yöntemi olarak müziği anlattı ve örnek müzikler sundu. Makamların iyileştirici etkisi, etkili müzik dinleme ve mitolojik öykülerde müzik gibi konularda kendi neyi ile canlı örnekler veren dernek üyelerinden Neyzen Serkan Özkan'ın sunumu ile Manisalılar renkli anlar yaşadı.

Geleneksel Tıp'da binlerce yıl öncesinden bu yana uygulanmakta olan çeşitli teknik ve yöntemlerden biri olan müzik ile tedavi yöntemi, yakın dönemde unutulmuş olmakla birlikte ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe daha fazla ilgi çekiyor.

İlham perilerinden bahseden Özkan, Müziğin felsefi temellerinden bahsetti. "Platon müzik ve jimnastik eğitiminin bir arada olması kişiyi ölçülü ve dengeli kılar. Takipçisi Plotinus da hakikate üç insan tipinin erişebileceğini söyler: müzisyenler, aşıklar ve filozoflar. Anadolu'da olduğu gibi bir çok hastane ve şifa merkezlerinde müzik tedavi amacıyla kullanılmıştır" diyerek çeşitli makamlardan örnekler verdi. Neyzen Özkan "Depresyondaki bir kişi depresif müzikler dinlerse depresyonu artar. Sade ritimler ve armoniler dinlenmeli" diye ekledi. Müzik ile şifa bulmaya, pratik olarak daha doğru bir şekilde müzik dinlemeyi öğrenek başlayabileceğimizi söyleyen konuşmacı Özkan, Müziği sadece kulaklar ile değil tüm bedenimiz ile dinlememiz gerektiğini söyledi. Varolan her şeyin, tüm atomların dolayısıyla vücudumuzun da titreştiğini, uygun müzikleri seçtiğimiz zaman müzikteki seslerin yarattığı titreşim ile bedenimizin titreşimi rezonansa girerek uyum sağlar ve müziğin şifa gücü ortaya çıkar. Uyumsuz titreşimler yayan seslere uzun süre maruz kalındığında ise başta stres olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.

Günümüzde müzikoterapi olarak adlandırılan yöntem ile Klasik Türk Sanat Müziği Makamlarının tedavi amaçlı kullanımının tüm Dünyada gittikçe arttığı gözlemlenmektedir. Makamlardaki daha ince ses aralıkları sayesinde daha yoğun bir şekilde iyileştirici etkiler görülebilmektedir. Özellikle psikolojik kaynaklı rahatsızlıklarda ve otizm gibi zihinsel problemlerde kullanılmakta olan yöntem ile günlük hayatımızda oluşan stres ve buna bağlı rahatsızlıkların çözümünde ilaç almadan doğal bir metod ile iyileşme görülebilmektedir.

Aktiffelsefe Manisa Temsilciliği Dernek Başkanı Emel Tokuyan "Bir çok filozof müzikle temas etmiş ve felsefe okullarında müzik eğitimine yer vermişlerdir. Denir ki toplumların bilinç seviyesini anlamak için müziğine bakmanız yeterlidir. Bu gün hızlı yaşam kültürü söz konusu ve bu müziğimize de yansıyor. Müzik ruhun gıdası ama nasıl ki iyi besin almayınca hastalanıyorsak iyi müzik seçemediğimizde de ruhumuza iyi gelmiyor." diyerek Konuşmacı U. Serkan Özkan hakkında şunları söyledi: "Üyemiz Umut Serkan Özkan İstanbul ünv. bitirdi. Avusturya Mozart ünv müzik pedagojisi ve orff metodu eğitmenlik eğitimi aldı. Bir çok albüm çalışması ve besteleri var. Bu konuda uzman olan üyemize aktardığı bilgiler ve ney dinletisi için teşekkür ediyoruz. Müzikteki armoniyi ve uyumu, karakterimize de yansıtabildiğimiz zamanlar diliyorum" dedi.

Dernek Başkanı Emel Tokuyan konuşmacı Serkan Özkan'a çiçek ve mesir macunu takdim ederek teşekkür etti. Coşku içinde konferanstan ayrılan Manisalılar, Manisa'da bu şekilde sanatsal etkinliklerin daha fazla olmasını istediklerini ve bu sebeple Aktiffelsefe'ye teşekkürlerini sunduklarını ileterek veda ettiler.

TANITIM

Yeni Yüksektepe; 1989 yılında kurulmuş; gönüllülerden oluşmuş, toplum yararına faaliyetler düzenleyen, dini, siyasi ve ekonomik bir nitelik taşımayan; bir felsefe ve kültür derneğidir. Kamu yararına düzenlediği faaliyetlerin yanı sıra bilimlerin, sanatların, kültürlerin ve felsefelerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi yolu ile insana ve evrene bütüncül bir bakışa sahip olunmasını amaçlar. "Yeni Yüksektepe" kelimesi, evreni ve insanı tanımak isteyen her insanın içindeki potansiyel yüksek değerleri çıkarmaya çalışan filozofu simgeler.

Yeni Yüksektepe'nin gönüllü olarak düzenlediği faaliyetler arasında; felsefe seminerleri, konferanslar, saydam gösterileri, müzik ve şiir dinletileri, tarihi ve kültürel geziler, çocuk şenlikleri, sosyal yardım kampanyaları, eğitim seminerleri, tiyatro ve dans çalışmaları, spor etkinlikleri, GEA Arama Kurtarma Ekoloji faaliyetleri, fotoğraf yarışmaları, karikatür festivalleri, atölye çalışmaları yer almaktadır.

Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'nde düzenlenen tüm faaliyetler, kendini tanımak ve potansiyellerini geliştirmek, gönüllülük ve vatandaşlık prensipleriyle, enerjilerini toplum yararına ücretsiz olarak yapılan bu faaliyetlere aktarmak isteyenlerin katılımına açıktır.

Türkiye'nin 12 ilinde 19 şubesi bulunmakta olup genel Merkezi Ankara'dır.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close