Şiddetsiz İletişim' İçin Horon, Zeybek ve Halay
Avrupa Vakfı'nın Almanya'daki Robert Bosch Vakfı ile birlikte gerçekleştirdikleri proje kapsamında Üniversite öğrencileri, 'şiddetsiz iletişim' için sahnede önce horon tepti, sonra zeybek oynayıp, halay çekti.
TÜRKİYE-Avrupa Vakfı'nın Almanya'daki Robert Bosch Vakfı ile birlikte gerçekleştirdikleri proje kapsamında Üniversite öğrencileri, 'şiddetsiz iletişim' için sahnede önce horon tepti, sonra zeybek oynayıp, halay çekti. İzleyicilerin büyük ilgi gösterdiği folklorik gösteriden önce sahneye çıkan bir grup ise, Türkçe, Kürtçe, Zazaca şarkı ve türküler seslendirdi.
Türkiye-Avrupa Vakfı'nın Almanya'daki Robert Boshc Vakfı ile birlikte gerçekleştirdiği 'Fırsatı Yakala' programı kapsamında 'Şiddetsiz iletişim' projesi için Diyarbakır'da üniversite öğrencileri folklorik bir gösteri sundu. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşen gösteri öncesinde bilgi veren Proje Koordinatörü Derya Karakaya, uzun zamandır Avrupa'da uygulanan 'Fırsatını Yakala' diye bir program olduğunu belirterek, "Türkiye bu programın uygulayıcı kuruluşlarından bir tanesidir. Her yıl farklı konularla Türkiye'de bu program uygulanmaktadır. Bu yılki konu şiddetsiz iletişimdir. 14 arkadaşımız bu eğitimi aldı. Her biri kendi fikirleri ile birer proje yarattılar. Bu da bu projelerden bir tanesi, temamız 'şiddetsiz iletişimdir' ve bunun için bugün burada bu gösteriyi sergiliyoruz" dedi.
Karakaya, toplum olarak iletişimimizi bile şiddet ile yaptığımızı ifade ederek, "En basit örnek karşımızdaki ile konuşurken, hoş olmayan kelimeler kullanıyoruz, en ufak şiddet buradan başlıyor aslında. Bu birbirimizi anlamamaktan kaynaklanıyor. Toplumlar arasındaki iletişimin zayıf olmasından kaynaklandığı için şiddetsiz iletişimi konu edindik. Biz burada kültür birleşmesi yapmak istiyoruz. Aslında her türden insanın bir arada şiddetsiz iletişim yapabileceğini göstermeye çalışıyoruz"dedi. Daha önce de Ermenistan'da böyle bir gösteri yaptıklarını söyleyen Derya Karakaya, "İnsanların bir biri ile kaynaşmasını sağlamak istiyoruz. Eskiden yapılan hataların çocuklara ödetilmemesini konu edindik"diye konuştu.
Gösteri Dicle Üniversitesi'nden bir müzik grubunun Türkçe, Kürtçe ve Zazaca türkü ve şarkı okuması ile başlarken, daha sonra sahne alan dansçılar önce horon tepti, sonra zeybek oynayıp, halay çektiler. İzleyiciler, 'şiddetsiz iletişim' teması ile gerçekleşen folklorik gösteriyi büyük beğeni ile izlerken, program sonunda salonun dışında halaylar çekildi.
- Diyarbakır