Haberler

Şiddetle Mücadelenin "Kitabını Yazdılar"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"ekonomik şiddet" olarak nitelendirdi.

Eda Ünlü Özen - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın istemediği halde sosyal medyadan iletişim kurmaya çalışmayı, bilgilerini internette veya sosyal medyada yaymayı şiddet türleri arasında sayılan "tek taraflı ısrarlı takip" başlığı altında değerlendirirken, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda kadının fikrini almadan tek başına karar vermeyi

"ekonomik şiddet" olarak nitelendirdi.

Bakanlık tarafından, şiddet türlerine ilişkin tanımların yanı sıra başvurulacak, kurum ve kuruluşlar ile yasal düzenlemelere ilişkin bilgilerin yer aldığı "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele El Kitabı" hazırlandı.

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin tanımlarının yapıldığı kitapta, kadına yönelik şiddet "Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılıkla fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel tutum ve davranışlar" olarak tanımlandı.

Kadına yönelik veya aile içi şiddetin sadece ev içinde gerçekleşmeyeceğine dikkat çekilen kitapta, sokak, işyeri gibi toplumsal veya kamusal alanda da bu olayların meydana gelebileceği vurgulandı.

Şiddet türlerine yönelik bilgilendirmenin yapıldığı kitapta, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak ve sağlık hizmetlerinden yararlanması engellenerek bedensel zarar görmesine neden olmak da kadına yönelik fiziksel şiddet kapsamında yer aldı. Sözde töre ve namus cinayetleri ise kadına yönelik fiziksel şiddetin en ağır biçimlerinden olarak nitelendirildi.

Kitapta psikolojik şiddetle ilgili, "Tehdit etmek, ailesiyle, akrabalarıyla komşularıyla ya da başkalarıyla görüştürmemek, eve kapatmak, küçük düşürmek, korkutmak, hakaret etmek, çocuklarından uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başka kadınlarla kıyaslamak, kadının nasıl giyineceği, nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konularında baskı yapmak, kadının kendini geliştirmesine engel olmak gibi eylemler" ifadelerine yer verildi.

Bağırmanın yanı sıra alay etmek, aşağılayıcı isim takmak, görüşlerini küçümsemek, öz güvenini yitirmesine neden olmak kadına yönelik sözlü şiddetten sayılırken, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda kadının fikrini almadan tek başına karar vermek de "ekonomik şiddet" olarak değerlendirildi.

-İstek dışı sürekli gönderilen hediyeler-

Mağdur istemediği halde sosyal medya vasıtasıyla onunla iletişim kurmaya çalışmak, istenmeyen ve sürekli telefon aramaları yapmak, isteği dışında sürekli hediye göndermek, mağdurun iş yerinde veya yaşadığı yerde beklemek, mağdurun bilgilerini internette veya sosyal medyada yaymak gibi davranışlar ise "tek taraflı ısrarlı takip" başlığıyla şiddet türleri arasında yer aldı.

Kitapta şiddete maruz kalındığında veya böyle bir riskin oluşmasında başvurulacak kurumlara ilişkin de bilgi verildi. Söz konusu durumlarda Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüklerine, şiddet önleme ve izleme merkezlerine, Alo 183'e, valiliklere, kaymakamlıklara, Cumhuriyet başsavcılıklarına, aile mahkemesi hakimliklerine, polis merkezlerine, jandarma karakollarına, sağlık kuruluşlarına, belediyelerin kadın danışma merkezlerine, baroların adli yardım kurulları ve kadın danışma merkezleri ile kadın sivil toplum kuruluşlarına müracaat edilebileceği belirtildi.

Kitapta şiddet mağdurlarının faydalanabileceği yasal düzenlemeler hakkında da bilgi verildi.

-Bakan Şahin-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, kitabın önsözünde, kadına yönelik şiddetin farklı toplum ve kültürlerdeki kadınların ortak sorunu olduğunu belirterek, dünya genelinde kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi.

Şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarda büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Şahin, yasal düzenlemelerle de şiddetle mücadelenin bir üst seviyeye çıkarıldığını ifade etti.

Mutlu ve öz güvenli bireylerden oluşan huzurlu, güçlü bir aile ve gelişmiş toplum için "kadına yönelik şiddette sıfır tolerans" ilkesiyle hareket ettiklerini kaydeden Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için yasal düzenlemelerin yapılmasının yanında bu düzenlemelerin getirdiği haklar ve sorumluluklar konusunda sahip olunan farkındalık ve bilinç de büyük önem taşımaktadır.

Bu el kitabında kadına yönelik şiddet ve aile için şiddet tanımlanmakta, şiddete uğrayan ya da risk altında olan bireylerin şiddetle baş etmesine destek olmak üzere başvurabileceği kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan hizmetler ve yasal haklara ilişkin bilgiler yer almaktadır."

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close