Şiddet Mağduru Kadınlar İçin "Hukuki Destek" Protokolü
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Kadın hakları olmadan, insan hakları olmaz. Bir toplumda demokrasinin ve insan haklarının olması, kadının toplumdaki yerinin sağlamlaştırılması ve erkek egemen toplum olmaktan çıkarılmasıyla mümkündür.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Kadın hakları olmadan, insan hakları olmaz. Bir toplumda demokrasinin ve insan haklarının olması, kadının toplumdaki yerinin sağlamlaştırılması ve erkek egemen toplum olmaktan çıkarılmasıyla mümkündür." dedi.
Çankaya Belediyesi ve Ankara Barosu, şiddet mağduru kadın, çocuk ve LGBTİ bireylere ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunulmasını içeren bir protokol imzaladı. İşbirliği protokolüne Ankara Barosu adına Baro Başkanı Hakan Canduran, Çankaya Belediyesi adına da Belediye Başkanı Alper Taşdelen imza koydu.
Çankaya Belediyesinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Taşdelen, protokol kapsamında şiddet gören kadınlar için çalışacaklarını belirterek, "Kadın hakları olmadan, insan hakları olmaz. Bir toplumda demokrasinin ve insan haklarının olması, kadının toplumdaki yerinin sağlamlaştırılması ve erkek egemen toplum olmaktan çıkarılmasıyla mümkündür." ifadelerini kullandı.
Kadını sadece eve hapseden ve anne kimliğiyle tarifleyen anlayışa her zaman karşı çıktıklarının altını çizen Taşdelen, toplumun kadınlarla yükseleceğini dile getirdi.
"Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 devrimi aynı zamanda çok büyük bir kadın devrimiydi. O nedenle cumhuriyet değerlerimize, demokrasimize, insan haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkmak için mutlaka kadın haklarını işlevsel hale getirmemiz lazım." değerlendirmesini yapan Taşdelen, son yıllarda kadına yönelik şiddetin ve cinsel istismarın arttığını kaydetti.
Kadının toplumdaki yerinin yukarıya çıkarılması için çalıştıklarını ve bunun için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Taşdelen, protokol kapsamında şiddet gören kadınlara hukuki danışmanlık hizmetini Ankara Barosu ile birlikte vereceklerini söyledi.
Ankara Barosu'ndan 25 bin kadına hizmet
Ankara Barosu Başkanı Canduran ise tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
Ankara Barosunun kurulduğu günden bugüne kadın haklarının savunucusu olduğunu ve 2011 yılında faaliyetlerine başlayan Gelincik Merkezi ile şiddete ve istismara uğrayan kadın ve çocukların haklarını savunduğunu anlatan Canduran, "Merkezimiz bugüne kadar şiddete ve istismara uğrayan 25 binden fazla kadına yardımcı oldu. Onları sığınma evlerine yerleştirdi, hukuksal destekler sağladı, davalarının arkasında oldu. Bundan sonra da öyle olacak." şeklinde konuştu. Canduran, protokolün, Ankara Barosunun imza attığı en önemli çalışmalardan biri olacağını ifade etti.
Protokol kapsamında şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar ve LGBT bireylerin, adli yardım hizmeti istemeleri halinde güvenli bir şekilde Ankara Barosu Gelincik Merkezi'yle iletişimi sağlanacak.