Şiddet Gören 45 Erkeğe Koruma
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddete uğrayan erkeklere yardım eli uzatıyor.
Sarp Özer - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddet mağduru kadınların yanı sıra şiddete uğrayan erkeklere de yardım eli uzatıyor. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 45 şiddet mağduru erkeğe koruma sağlandı, 23 erkek KOZA-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde hizmet aldı. Adana'da ise bir erkeğe "panik butonu" verildi.
Kanunla, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.
Bu doğrultuda önleyici ve koruyucu tedbirler alınıyor. Şiddetin önlenmesini hedef alan kanunda, "kadın" ve "erkek" sözcüklerinin yerine "şiddet mağduru" ve "şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan" ifadeleri kullanılıyor. Kanun, cinsiyet ayrımına bakmaksızın şiddet mağduru tüm bireylere yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler verilerek bu bireylerin korunmasını ve şiddetin önlenmesini hedefliyor.
-Erkekler için konukevi-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özellikle can güvenliği tehlikesi bulunan ve kalacak yeri olmayan şiddet mağdurlarına sunulan barınma hizmetinden şiddet mağduru erkeklerin de yararlanmasını amaçlıyor. Bunun için İstanbul ve İzmir'de açılması planlanan erkek konukevlerine yönelik çalışmalar sürüyor.
Özellikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yeni uygulamaya konulan Adana ve Bursa'daki "Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması"dan erkekler de yararlanabiliyor. Bu kapsamda Adana'da şiddet mağduru bir erkeğe panik butonu verildi.
Kanunla, ayrıca 45 şiddet mağduru erkeğe koruma sağlandı. 23 erkeğe de pilot uygulaması sürdürülen KOZA-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde ihtiyaç duydukları hizmetler sunuldu.
-"Cinsiyet ayrımı yapmaksızın hizmet vermek için çalışıyoruz"-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddete uğrayanların mağduriyetlerinin giderilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Kadın konukevlerinin kapasitesini bir yıl içinde iki kat artırdıklarını ifade eden Şahin, şiddete uğrayan erkeklere yönelik de hizmetlerinin olduğunu söyledi.
"Toptancı bir anlayışla bütün kadınlar mağdur, bütün erkekler faildir diyemeyiz" ifadesini kullanan Bakan Şahin, erkeklerin de mağdur olduğu durumların bulunabileceğini dile getirdi.
Şahin, şunları kaydetti:
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla herkesi, ailenin bütün bireylerini korumak, kollamak onların ihtiyaçlarını yerine getirmekle sorumluyuz. Bu talepler bize geldiğinde, biz kurumsal kapasitemizi erkekler için de hem barınma gibi fiziksel ihtiyaçlar hem de psikolojik ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yardım ediyoruz. Ekonomik, hukuki destek veya
'uyuşturucu, alkolle mücadele ediyorum ama tek başıma mücadele edemiyorum, bana yardımcı olun' diyen erkeklerimiz de bize başvuruyor. Bakanlık olarak kadın mağdur olduğunda korumak zorundaysak erkeği de mağdur olduğunda korumak durumundayız. Çünkü biz kadınıyla erkeğiyle bir toplum düzeni için mücadele ediyoruz."
İhtiyacı olanlara cinsiyet ayrımı yapmaksızın hizmet vermek için çalıştıklarını vurgulayan Şahin, erkeklere yönelik konukevlerinin İstanbul ve İzmir'de açılacağını söyledi.
Şahin, bu konuda genellikle büyük illerden talep geldiğine dikkati çekerek,
"Bu iki ilde konukevini açtığımız zaman gelen talebi karşılayacağımızı görüyoruz" diye konuştu.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA