Haberler

Sıcak Yuva Vakfı'ndan Suriyeli Çocuklara Eğitim

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sıcak Yuva Vakfı, Suriye'deki iç savaştan kaçarak İstanbul'a gelen sığınmacı ailelerin çocuklarına 2 yıldan bu yana Arapça ve Türkçe dillerinde eğitim veriyor.

Sıcak Yuva Vakfı, Suriye'deki iç savaştan kaçarak İstanbul'a gelen sığınmacı ailelerin çocuklarına  2 yıldan bu yana Arapça ve Türkçe dillerinde eğitim veriyor.

Vakfın Çapa'daki merkezi Suriyeli çocukların eğitim almaları için okula dönüştürüldü. Sokaklarda mendil satan ve araba camlarını silen Suriyeli çocukların, vakıf yetkililerinin dikkati çekmesiyle 2012'de çocuklara eğitim verilmesi gündeme geldi. Suriyelilere ait İLAF Derneği'nin vakfın merkezini ortak kullanmayı kabul etmesi sonucu savaştan kaçan çocuklara Suriye müfredatına uygun Arapça ve Türkçe dillerinde verilmeyen başlandı. Okulda şu anda 8-16 yaş arası 650 çocuk eğitim görüyor.

Sıcak Yuva Vakfı Genel Koordinatörü Hüseyin Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli okulun çocuklara eğitim vermenin yanı sıra birçok sosyal faaliyete de katılımlarını sağladığını söyledi.

Çocukları başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde gezilere götürdüklerini belirten Sevim, "Okul, çocuklara spor yapma imkanı da veriyor. Hatta sporda aktif olan çocuklar var. Bu çocuklar için Mavi Haliç Spor Kulübü ile çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar sonucu spora eğilimi, ilgisi olan çocuklardan Türkiye çapında madalya alanlar var" diye konuştu.

Genelde aileleri Fatih'te okuyan çocukların bu okula devam ettiğini dile getiren Sevim, şöyle devam etti:

"En uzak öğrencimiz Gaziosmanpaşa'dan geliyor. Aileler, İLAF Derneği ile bize ulaşıyor ya da bazı ailelere birebir biz ulaşıyoruz. Mendil satan ve trafik ışıklarında cam silen çocukları okula yönlendiriyoruz. Bu çocukların kıyafetlerinin tamamını vakıf olarak biz sağlıyoruz. Sabahçılar 07.30-11.30, öğlenciler 12.00-17.00 saatlerinde okula devam ediyor. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın oğlu Bilal Erdoğan vakit buldukça okulumuza uğruyor ve öğrencilerle vakit geçiriyor. Bilal Erdoğan, öğrencilerimizin kurduğu tiyatro grubunun bir gösterisini de izledi. Oyunun konusu Suriye'de bahçede oynarken hayatını kaybeden çocuklar üzerineydi. Çünkü hala savaşın etkisini üzerilerinden atamamışlardı."

Sevim, okuldaki gıda yardımının maliyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesinin karşıladığını, eğitmen ücretlerini ise Gençlik ve Spor Bakanlığıyla yapılan projeyle alınan yardımla ödendiğini söyledi.

Vakfın, okulun diğer giderlerini karşıladığını anlatan Sevim, "TÜRGEV de öğrencilere 2 araçla servis yardımında bulunuyor. Ayrıca Ankara'da üniversite kazanan 4 öğrencimizin barınma ihtiyacını da TÜRGEV sağlıyor. Vakıf Gureba Hastanesi ile ortaklaşa öğrencilerin tedavilerini de yaptırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Sevim, 6 katlı binanın ihtiyaçlarını karşılayamadığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Artık burası bize yetmiyor. Çoğu çocuğu geri göndermek zorunda kalıyoruz. Yeni yer arayışı içindeyiz. Uygun yer bulursak sayımızın bin 500'e çıkacağını zannediyoruz. Öğrendiğimize göre bu okulun yaklaşık 50 mezununu üniversiteye yerleştirmişler. 4'ü Türk Hava Kurumu Üniversitesinde, geri kalanlar ise devlet üniversitelerinin mühendislik ve diğer bölümlerde eğitim görüyor. Okulun eğitmenlerinin 25'inden sadece 2'si Türk, diğerleri Suriyeli. Suriyeli öğretmenler savaştan önce ülkelerinde de öğretmenlik yapmış."

Sıcak Yuva Vakfı

Vakıf, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1999 yılında kuruldu. Kuruluş amacı sokakta yaşayan veya sokağa düşme riski olan madde bağımlısı çocuklarla ilgilenmek olan vakıf bugüne kadar amacı doğrultusunda çocuklara yaz spor okulları, etüt dersleri, etkinlikler ve çeşitli kurslar organize etti.

Vakıf, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Spor A.Ş'nin ve İstanbul'daki tüm belediyelerin spor merkezlerini kiralayarak çocuklara spor yapma imkanı da sağlıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close