Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Sıcak Havalarda Hastalıklardan Sağlıklı Beslenerek Korunun

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Neriman İnanç: "Sıcak havalarda yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sıcak havalarda hastalıklardan korunabilmek için beslenmenin önemini vurgulayarak, "Sıcak havada yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir" dedi.

İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte insanlarda birtakım sağlık sorunlarının görülmeye başladığını söyledi.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmakta zorlanabildiğini ifade eden İnanç, sıcaklardan en çok çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerin etkilendiğini vurguladı.

Sıcak havalarda sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti:

"Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle dört besin grubunda bulunan gıdalardan 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Sıcak havalarda yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir."

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı su olduğunu ifade eden İnanç, "Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrara ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı ve halsizlik yorgunluk yapabilir" diye konuştu.

Yetersiz sıvı alımı idrardan anlaşılıyor

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli miktarda sıvı alımının önemine dikkati çeken İnanç, şöyle devam etti:

"Bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Su tüketmek zor geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon ekleyin. Soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda en doğru seçimlerdir. Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer ki idrarınız renksize yakın ise sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir."

Besin zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında arttığına dikkati çeken İnanç, bu dönemlerde dışarıda ve açıktan satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulan potansiyel riskli besinlerin açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

İnanç, yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan, bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el hijyeni ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamanın çok önemli olduğunu söyledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel
title