Haberler

Siber Güvenlik" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, siber güvenlik önlemleriyle ilgili, “Son dönemde Türkiye’nin yaşadığı olayları bu bağlamda da tekrar değerlendirmek gerekiyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, siber güvenlik önlemleriyle ilgili, "Son dönemde Türkiye'nin yaşadığı olayları bu bağlamda da tekrar değerlendirmek gerekiyor. Ülkenin kriptolu telefonu dinlenebiliyorsa, demek ki bu noktada daha atmamız gereken çok adım var" dedi.

Siber Güvenlik Konferansı Türk Standartları Enstitüsü Konferans Salonu'nda düzenlendi. Konferansa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ve diğer yetkililer katıldı. Bakan Işık, yaptığı konuşmada, siber güvenliğin Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörü olduğunu belirterek, "Siber güvenlikle ilgili yapılan çalışmaların sadece sektör açısından değerlendirilmesi yanlış. Kamunun düzenleyici, destekleyici, denetleyici noktada bütün varlığını hissettirmesi çok önemli. Özel sektörün sadece tüketime değil, üretime yönelik, birleştirmeye yönelik varlığı çok önemli. Ama bu alanlardaki standardizasyon, sertifikasyon işlemleri de önemli" ifadelerini kullandı.

Bilginin inanılmaz hızda gezdiğini söyleyen Işık, bu bilgilerin insanlar için riskler barındırdığını belirtti. Işık, siber savaşta yer almamanın bedelinin gelecekte var olmama anlamına geleceğini kaydederek, "Siber güvenlik ülkenin adeta toptan geleceği ile ilgili güven algısı. O açıdan kamu çok önemli adımları attı, atmaya devam edecek" diye konuştu.

"TÜRKİYE KESİNLİKLE SADECE TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN ÜLKE OLMAK ZORUNDA"

Türkiye'de son dönemde yaşanan olaylara değinen Bakan Işık, "Son dönemde Türkiye'nin yaşadığı olayları bu bağlamda da tekrar değerlendirmek gerekiyor. Ülkenin kriptolu telefonu dinlenebiliyorsa, demek ki bu noktada daha atmamız gereken çok adım var. Burada Türkiye kesinlikle sadece tüketen değil, üreten ülke olmak zorunda. Dijital çağın üretici ülkelerinden biri olmak zorundayız" dedi.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk ise, Türk Standartları Enstitüsü'nün Türk sanayisinin daha az maliyetle, yüksek kaliteli üretim yapmasını sağladığını söyleyerek, Enstitü'nün tüm dünyada aranan bir belgelendirme kuruluşu olma yolunda mesafe kat ettiğini ifade etti. Şentürk, "Uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarının karar mekanizmalarındaki etkinliğini arttıran Enstitümüz, bu sayede Türk sanayicisinin tüm dünyada geçerli olacak standartları hazırlanma sürecine katılmasının yollarını açmıştır. TSE bir yandan da bu alanda sahip olduğu deneyimi, kendi coğrafyasına, Türkiye'nin öncelikli coğrafyasına, Türkiye'nin ticaret yaptığı ülkelere de aktarabilmek için bu ülkelerle işbirliği anlaşmaları imzalamakta ve ortak faaliyetlerin sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

Bilişim Teknolojileri Belgelendirme Bölümü'nün Daire Başkanlığı seviyesinde yeniden yapılandırıldığını aktaran Şentürk, "Enstitü bilgi güvenliği alanında siber saldırılara karşı ulusal ve uluslararası geçerliliği olan, en kuvvetli savunma teknolojilerinden biri olarak kabul edilen bilgi teknolojisi ürün güvenliği ortak kriterler belgelendirmesi 2010 yılından bu yana sertifika üreticisi üye unvanına sahiptir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN TELEFONLARI KULLANICILARIN TAMAMI DESTEKLEMESİ LAZIM"

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de, internet güvenliği gelişiminden bahsederek, 2004 yılında durumun değiştiğini ve 2005-2008 döneminde web tehdit oranının 2 bin 135 kat arttığını belirtti. Acarer, "Web'i korumaya çalışırken, bu sefer sosyal saldırılar başladı. Sosyal saldırıların amacı eğlenceden, şöhret yapmaktan çıktı, bu sefer ticari amaçlı, özellikle kar elde etmeye, rekabet etmeyi engellemeye yönelik hal almaya başladı. Bugün ise bu tehditlerin hepsi birlikte kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Akıllı ürünlerin yüzde 100 tehditlerden etkilendiğini söyleyen Acarer, Türkiye'ye gelen her türlü telefonun yüzde 80'nin akıllı telefon olduğuna dikkat çekerek, "Birileri kullanıyor, o telefonunuz üzerinden saldırı yapıyor. Telefon ithalinde telefon başına 100 dolar diyorduk. Şimdi akıllı telefonlarla birlikte telefon birim bedeli 100 dolar değil, en az 300 dolar ve 5 milyar doları her yıl ödüyoruz" şeklinde konuştu.

Acarer şunları kaydetti:

"Vatan, millet denen şey icraatla olur, lafla olmaz. Bu Türkiye'de üretilen telefonları kullanıcıların tamamı desteklemesi lazım. Çok popüler telefonlar var. İnanın bana Türkiye'de üretilen telefonun ondan hiçbir eksiği yok. Eğer telefonları burada üretirsek, o zaman buradaki üreticilere de siber güvenlikle ilgili önlemleri de, yazılımlarını yükleme konusunda daha cesaretli oluruz. Çünkü onlar bizim firmalarımız, müeyyide uygulayabiliriz. Türkçe klavye için çok uğraştık. Türkçe karakterlerin SMS'lerde yer alması için çok uğraştık."

Siber güvenlik ile ilgili birçok düzenleme yapıldığını belirten Acarer, "Biz sadece BTK olarak bizimle ilgili olarak; Elektronik Haberleşme Kanunu, İnternet Kanunu, Elektronik İmza Kanunu, Kayıtlı Elektronik Kanunu gibi konuyla ilgili düzenlemeler yapıldı" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title