Seyfi Oktay Davasında Sona Gelindi
Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı ’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ davasında mahkeme, Ergenekon davasının Yargıtay bozma ilamının inceleyecek.
Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' davasında mahkeme, Ergenekon davasının Yargıtay bozma ilamının inceleyecek. Mahkeme incelemelerini tamamladıktan sonra dosyayı mütalaa için savcılığa gönderebilir.
Ergenekon davası süresince adil yargılamayı etkiledikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar Seyfi Oktay, Kutbettin Kaya, Sefa Altıoğlu, Canfer Balçık, Ali Hadi Emre ve Hüseyin Yıldırım ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada söz alan sanık Seyfi Oktay, mahkemeye 8 sayfalık yazılı dilekçe sundu. Suçlamaları reddeden Oktay, ayrıca Demokratikleşme ve Yargı reformu adlı iki kitabı mahkemeye sunarak beraatini talep etti.
"BU DAVA DEMOKLES'İN KILICI GİBİ ÜZERİMİZDE DURMAKTA"
Davanın özel dizayn edilmiş bir mahkemede düzmece delillerle açılan bir dava olduğunu öne süren sanık Tülay Bekar, "Bu nedenle daha önce savunma yapmadım. Buna gerek de duymadım. 6 yıldır süren dava Demokles'in kılıcı gibi üzerimizde durmaktadır. Adil yargılanma gereğince davanın bir an önce karara bağlanmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.
"DOSYA BİR AN ÖNCE KARARA ÇIKSIN"
Soruşturmayı yürüten polis memurları, Cumhuriyet savcıları ve hakimlerin ya tutuklu ya da firari olduğunu kaydeden sanık Sefa Altıoğlu, "Yapılan soruşturma ve açılan dava tamamen hukuka aykırıdır. Anayasa Mahkemesinin kararı ve Yargıtay bozma ilamı dikkate alındığında bu davanın adil olmadığı ortaya çıkmaktadır. Dosyanın bir an önce karar çıkmasını talep ediyoruz" dedi.
"DAVANIN AÇILIŞ SEBEBİ TÜRK DEVLETİNİN TEMEL DİNAMİKLERİNİN YOK EDİLMESİ"
Emekli kurmay bir subay olduğunu kaydeden sanık Canfer Balçık, "2000 yılında emekli oldum. Daha sonra bir takım çalışmalar yaptım. En son bir kitabın yazım aşamasında bu soruşturmaya ilişkin gözaltına alındım. Hakkımda bu dava açıldı. Bu davanın açılış sebebi Türk devletinin temel dinamiklerinin yok edilmesidir. Bunlardan biri de adalet mekanizmasıdır. Ömrünü terörle mücadeleye adamış bir insanın 6 yıldır terörist olarak yargılanması söz konusudur. Devletin bekası söz konusudur. Mahkemenizce bu konuda karar verilmesini ana dosyanın beklenmesinden vazgeçilmesini ve adil bir karar verilmesini talep ederim" dedi.
Duruşmada görüşü sorulan savcı Bilgin Uysal, Ergenekon dava dosyasının Yargıtay'dan geldiğinde birleştirme hususunda mahkemesinde onay istenmesini talep etti.
DOSYA MÜTALAAYA GİDEBİLİR
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ergenekon davasının Yargıtay'dan sonucunun dönmesi durumunda, hangi mahkemeye düştüğünün belirlenmesinin ardından dosyanın istenmesine hükmetti. Yargıtay bozma ilamı incelenerek gerek duyulduğunda dosyanın mütalaa için Cumhuriyet savcılığına gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı Ekim ayına erteledi.
İDDİANAMEDEN
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddianamesinde eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın "Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kaydetmek, yargı görevini yapanı etkilemek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 10 yıl 9 aydan 26,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Şüpheliler Avukat Tülay Bekar, Avukat Ali Hadi Emre, Avukat Mehmet Cengiz, Avukat Kudbedin Kaya, Emekli Albay Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın "Terör örgütüne üye olmak, yargı görevini yapanı etkilemek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 10 yıldan 22 yıla hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Şüpheliler Avukat Sefa Altıoğlu, eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in yeğeni Şehriban Nihan Atasagun, Ergenekon tutuklusu milletvekili Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal ve oğlu Erkan Bülent Haberal'ın da "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek, yargı görevini yapanı etkilemek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 10 yıldan 22 yıla hapisle cezalandırılması isteniyor. - İSTANBUL