Sevim Ak ve Can Göknil İsveçli Yazar ve Yayıncılarla Bir Arada
Sevim Ak ve Can Göknil "Genç Sesler 2014" projesi kapsamında Türkiye'de çocuk edebiyatına dair yazın ve çizim serüvenlerini İsveçli yazar ve yayıncılarla paylaştı.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 25. yıl dönümüne paralel olarak 11-12 Kasım günlerinde gerçekleştirilen "Genç Sesler 2014" projesi Türkiye ve İsveç yazar ve yayıncılarını bir araya getirdi. Türkiye'yi temsilen Can Çocuk Yayınları yazarı Sevim Ak ve hem yazar, hem de çocuk kitapları illüstratörü Can Göknil de proje kapsamındaki panellerde konuşmacı olarak yer alıp Türkiye'deki yazın deneyimlerini ve çocuk edebiyatına bakışlarını paylaştı.
Can Çocuk Yayınları yazarlarından Sevim Ak ve hem yazarlık, hem de çocuk kitapları için illüstratörlük yapan Can Göknil, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 25. yıl dönümüne paralel olarak gerçekleştirilen, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Sanat Konseyi ve İsveç Enstitüsü ile birlikte düzenlenen, İsveç ve Türkiye'den yazar ve yayıncıların katıldığı "Genç Sesler 2014" adlı projeleri kapsamındaki "Ortak Zemin: Yazarken ne yazıyoruz" ve "Ortak Zemin: Çizerken ne çiziyoruz?" başlıklı panellerde konuşmacı olarak yer aldı.
11 Kasım'da "Ortak Zemin: Yazarken ne yazıyoruz?" başlıklı ilk günkü panelde Can Çocuk Yayınları yazarı Sevim Ak 90'lardan günümüze değin Türkiye'deki toplumsal-politik sürecin ve toplum psikolojisinin çocuk edebiyatına yansımaları ekseninde kendi yazın serüvenine dair paylaşımlarda bulundu.
12 Kasım'da gerçekleşen "Ortak Zemin: Çizerken ne çiziyoruz?" başlıklı panelde ise yazar ve illüstratör Can Göknil eğitim hayatından, çocuk edebiyatıyla tanışma hikâyesinden, üretimine esin olan kaynaklardan ve bugüne değin yazdığı ve resimlediği kitaplardan bahsetti.
"Genç Sesler 2014" projesi kapsamında, iki gün süren seminerlerde İsveç ve Türkiye'deki çocuk yayınlarına genel bir bakış gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 25. yıl dönümünü hareket noktası alarak çocukların görüşlerini serbestçe ifade etme ve kültürel yaşama katılma haklarının yanında, özellikle çocukların görüşlerine saygı gösterilmesi hususuna dikkat çekilmesi amaçlandı.
Seminer, her iki ülkede çocuk yayınları alanında öne çıkan sesleri ve dolayısıyla projenin asıl amacı olan çocukların yaratıcı seslerini topluma duyurabilmesine katkıda bulunmak için değerli bir platform oluşturuyor.