Haberler

Serebral Palsi Tedavisindeki Tecrübeler Tika'nın Katkılarıyla Pakistan'a Aktarıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Pakistan ile serebral palsi hastalığı tedavisi kapsamında işbirliği sağlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) katkılarıyla Pakistan ile serebral palsi hastalığı tedavisi kapsamında işbirliği sağlandı.

TİKA, Pakistan'da sağlık alanında gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Pakistan'ın Peşaver şehrinde özellikle serebral palsili hastaların tedavisi konusunda faaliyet gösteren Akbar Kare Institute (AKI) adlı sivil toplum kuruluşunun talebi üzerine 2015 yılında başlatılan proje kapsamında ilk olarak TİKA-SERÇEV işbirliğiyle oluşturulan heyet, mesleki bilgi, birikim ve tecrübe aktarımını sağlamak üzere Pakistan'a bir çalışma ziyaretinde bulunmuşlardı. Projenin ikinci aşamasında AKI uzmanlarından oluşan 5 kişilik heyetin Türkiye'deki uygulamaları yerinde incelemelerine imkan tanıyan bir program hazırlandı. Pakistanlı uzmanlar, düzenlenen program süresince serebral palsili hastaların fiziksel tedavileri ve eğitimleri konusunda saha çalışmalarına katıldılar. Bu doğrultuda çeşitli özel ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla kısa süreli mesleki bilgi paylaşımı fırsatı yakaladılar. Söz konusu programda, Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Özem Özel Eğitim Merkezi ziyaretleri ile tedavi süreçleri hakkında mesleki bilgi ve birikimlerinin artırılması ve Türkiye'deki uygulamaların tanıtılması sağlandı. Serebral palsili hastalarının çeşitli seviyelerde eğitim gördüğü Saray Engelsiz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, İMKB Karakusunlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İller Bankası Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu ve MEV Gökkuşağı Okulu'nun gerek fiziki koşullarının, gerekse eğitim programlarının incelenmesi yolu ile de hastaların topluma nasıl kazandırılacağı konusunda Türkiye'nin tecrübeleri yol gösterici bir nitelik taşıdı.

Serebral palsi, doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Serebral palside beyinde oluşan hasar ilerleyici değildir. Serebral palsi bulaşıcı, kalıtsal ve hayatı tehdit eden bir durum değildir. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title