Haberler

Sera Çiftçisi Hasadı Sahurdan Sonra Yapıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli örtü altı domates yetiştiriciliği merkezlerinden Fethiye ilçesinde seracılık yapanlar, hasat döneminin ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle sıcaktan etkilenmemek için sahurdan sonra çalışıyorlar.

ALİ RIZA AKKIR - Türkiye'nin önemli örtü altı domates yetiştiriciliği merkezlerinden Fethiye ilçesinde seracılık yapanlar, hasat döneminin ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle sıcaktan etkilenmemek için sahurdan sonra çalışıyorlar.

Hava sıcaklığının ortalama 40 derece ölçüldüğü ilçede, naylon seralardaki ısı 50 dereceyi buluyor. Nemin hissedilen sıcaklığı daha da artırdığı seralarda domates toplayan çiftçiler, sahurdan sonra 4, iftardan önce ise 3 saat çalışabiliyor.

Çiftçi İsmail Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yıldır seracılık ile uğraştığını, sıcak hava nedeniyle sahurun ardından çalışmak için seraya girdiklerini söyledi.

Sabah namazını kıldıktan sonra seraya girmek için ortalığın aydınlanmasını beklediklerini anlatan Avcı, "Sıcağa çok kalmamak için erkenden giriyoruz. Seraya girdikten sonra saat 10.00'a kadar olgunlaşan domatesleri topluyoruz. Akşam da sıcak etkisini yitirdiğinde tekrar girip olgunlaşan mahsullerimizi topluyoruz. Allah sağlık, sıhhat versin. Biz de çocuğumuzun rızkını sıcakta da olsa kazanmaya çalışıyoruz." dedi.

Avcı, dışarıda 40 derece olan hava sıcaklığının serada 50 dereceyi bulduğunu, oruç tutarken sera içerisinde çalışmanın çok zor olduğunu dile getirdi.

- "Hem hasat yapıyoruz hem de oruç tutuyoruz"

Sahurun ardından çalışma maratonuna başladıklarını ifade eden Ayşe Avcı ise sıcaklıkların en üst düzeye çıktığı öğle saatlerinde dinlendiklerini anlattı.

Oruçlu oldukları için domates hasadını günün serin saatlerinde yaptıklarını bildiren Avcı, "Hem hasat yapıyoruz hem de oruç tutuyoruz. Her ikisi de ihtiyacımız. Biri maddi biri manevi." diye konuştu.

Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Koray Aslan da aşırı sıcakların vatandaşları niyetli olmasalar bile etkileyebilecek düzeyde olduğunu ifade etti.

Oruçlu vatandaşların, sıcakların etkili olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında açık alanda durmaması gerektiğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Zaten oruç tutuyorsunuz. Bir sıvı kaybı var. Özellikle bu saatlerde dışarıda olunması halinde sıvı kaybı daha fazla olacaktır. Bu kayıp da bünyede olumsuzluklar oluşturur. Oruçlu olan vatandaşlarımıza, belirli saatler arasında dışarıda ve güneş altında çok fazla kalmamalarını öneriyoruz."

Aslan, aşırı sıcaklar nedeniyle gün içerisinde ne kadar dikkatli olunsa da vücutta çok fazla sıvı kaybı olacağını, kaybedilen sıvıyı özellikle iftar ve sahur sonrasında yerine koyak için gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Günlük ortalama 2,5 litre su tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Aslan, iftar ve sahur arasında gün içinde kaybedilen su miktarının yerine konulması için bol miktarda sıvı tüketilmesini istedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close