Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Sepsis, Her Yıl 8 Milyon Kişiyi Öldürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü'nde görevli ve Türk Yoğun Bakım Derneği üyesi olan Prof. Dr. Kubilay Demirağ, dünyada her yıl 8 milyon kişinin Sepsis hastalığından öldüğünü söyledi.

Zege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü'nde görevli ve Türk Yoğun Bakım Derneği üyesi olan Prof. Dr. Kubilay Demirağ, dünyada her yıl 8 milyon kişinin Sepsis hastalığından öldüğünü söyledi. Sepsis'in, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Demirağ, "Erken tanıda hastanın hayatının kurtulması oranı çok yüksek" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü'nde 13 Eylül Dünya Sepsis günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, söz konusu bölümde görevli ve Türk Yoğun Bakım Derneği üyesi olan Prof. Dr. Kubilay Demirağ ile Sepsis tanısı konduktan sonra 11 gün yoğun bakımda tedavi görüp sağlığına kavuşan 41 yaşındaki Kemal Akdağ katıldı. Sepsis'in kalp krizi veya akciğer, meme ve prostat kanserlerinin toplamından daha fazla ölüme yol açtığına dikkat çeken ve konuyla ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Demirağ, Sepsis'e karşı farkındalığın yeterli olmadığını savundu. Sepsis'in, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Demirağ, "Erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açıyor. Dünyada her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor. Bunlardan 5 milyonu yenidoğan veya çocuk hasta olduğu görülüyor" diye konuştu.

1 SAATİN BİLE CİDDİ ÖNEMİ VAR

Sepsis belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından hastanın hastanelere başvurmaları gerektiğine değinen Prof. Dr. Demirağ, "Tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikme Sepsis'ten ölme oranını yüzde 8 oranında arttırıyor. Araştırmalar, Sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10- 15'inin önlenebilir olduğunu, erken tanı ve tedavi ile hayatta kalmanın artabileceği ortaya konmuştur" dedi.

EĞİTİMLER YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle geçen yıl Sepsis'e farkındalık oluşturmak için eğitimler verildiğini vurgulayan Demirağ şunları söyledi; "Bu eğitimlerde 25 bin sağlık personeline Sepsis ile ilgili bilgiler verildi. Farkındalık oluşturuldu. Bu yıl 11 ildeki 25 hastanede tanı üzerine eğitim verilecek, ilerleyen dönem de tedavi yöntemleri anlatılacak."

BELİRTİLERİ

Dünyada her yıl 30 milyon kişide Sepsis görüldüğünü, Sepsis'in yalnızca ABD'de 20 milyar dolarlık sağlık giderine yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Demirağ belirtilerine de değinip, "Hastanın kullandığı ilaçlarla rahatsızlığı bitmiyorsa ve genel durumu düzelmeyip kötüleşiyorsa, hastada yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, yaşam fonksiyonlarında gerileme, nabzının hızlı ve yavaş atması, tansiyonda düşme veya baygınlık yaşanıyorsa bunlar Sepsis belirtisi olabilir. Böyle durumlarda hastaneye başvurulmalı. Elbette basit baş ağrısı ya da nezle gibi durumlar Sepsis belirtisi değildir. Normal bir enfeksiyon bulgularının biraz daha üst göstergeleri Sepsis'e işaret edebilir" diye konuştu.

11 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI

Kronik akciğer hastalığı ve akciğer enfeksiyonu nedeniyle Sepsis ile yoğun bakımda verdiği yaşam savaşını kazanan Kemal Akdağ, "Yaklaşık 25 yıldır sigara kullanıyordum. Sepsis tanısı konduğunda hastaneye ambulansla geldim, nefes dahi almakta güçlük çekiyordum. Zorlu bir tedavi sürecinin ardından sağlığıma kavuştum ve artık sigara kullanmıyorum" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title