'Sendikalara Müdahalenin Nedenini Anlayamadım'
Lagendijk, 'Demokratik Bir Devlette En Demokratik Haklarını Kullanma Yönünde İrade Gösteren İşçi Sendikalarına Neden Bu Kadar Sert Bir Şekilde Müdahale Edildiğini Anlayamadım' Dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, ''Demokratik bir devlette en demokratik haklarını kullanma yönünde irade gösteren işçi sendikalarına neden bu kadar sert bir şekilde müdahale edildiğini anlayamadım. Gelecek seneden itibaren 1 Mayıs kutlamalarının Türkiye'de, AB'nin diğer ülkelerinde olduğu gibi, demokratik ülkelerde olduğu gibi yaşanmasını diliyoruz'' dedi.
Lagendijk, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin davetlisi olarak Dokuzçeşmeler Yerleşkesi'nde ''Türkiye-AB İlişkileri Gündemi'' konulu konferans verdi.
1 Mayıs'ta Taksim yakınında bir otelde bulunduğunu belirten Lagendijk, şunları söyledi:
''Demokratik bir devlette en demokratik haklarını kullanma yönünde irade gösteren işçi sendikalarına neden bu kadar sert bir şekilde müdahale edildiğini anlayamadım. Gelecek seneden itibaren 1 Mayıs kutlamalarının Türkiye'de, AB'nin diğer ülkelerinde olduğu gibi, demokratik ülkelerde olduğu gibi yaşanmasını diliyoruz.''
Hükümetin 1 Mayıs'ı da yanlış ele aldığını öne süren Lagendijk, sendikaların Taksim'e gitmesine izin verilmesi gerektiğini savundu.
AB'deki insanların 1 Mayıs'ta yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ve olayların ''Hükümetin hatası'' olduğunu iddia eden Lagendijk, ''İş gücüne saygı duymadılar ama bu AB'ye karşı oldukları anlamına gelmez'' dedi.
Konferans sırasında Lagendijk, AK Parti'nin Irak'ın Kuzeyindeki askeri operasyonun yanı sıra bir reform paketi de hazırlaması gerektiğini savundu.
AK Parti'nin, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması konusunu ''MHP'nin tuzağına düşerek'' Meclis'te tartışmadan geçirdiğini iddia eden Lagendijk, tüm bunların Avrupa'da AK Parti'nin ''genel bir reformla değil, sadece kendi gündemiyle'' ilgilendiği izlenimini oluşturduğunu öne sürdü.
Yapılan yanlışların ''bir partiyi kapatmak için yeterli olmadığını'' belirten Lagendijk, sözlerini şöyle sürdü:
''Avrupa'da kimse yüzde 47 oy alan bir partinin kapatılmasını anlamıyor. Laiklik konusu seçim kampanyalarında da kullanıldı, ama AK Parti yüzde 47 oy aldı. Seçimlerde yapılmak istenen, davayla başka şekilde yapılmaya çalışılıyor. Bunun için de anayasa ve hukuk kullanılıyor. Bir partiyi kapatmaya çalışmak hukuki değil, politik bir prosedürdür.''
AK Parti'nin kapatılacağına ilişkin güçlü işaretler bulunduğunu öne süren Lagendijk, ''AK Parti'nin kapatılacağını, üst düzey yöneticilerin ortadan kalkacağını ve Avrupa'dakilerin bunu asla kabul etmeyeceğini'' söyledi.
Türkiye'de AB taraftarı tek partinin AK Parti olduğunu söyleyen Lagendijk, CHP ve MHP'nin hiçbir zaman Avrupa taraftarı bir politika yapmayacağını ve muhalefetin AB konusunda hükümete zorluk çıkardığını, bunun da bir ''trajedi'' olduğunu öne sürdü.
Lagendijk ayrıca bu konuda ''CHP'nin tam bir felaket olduğunu'' ve ''Avrupa'daki sosyal demokratların CHP'den utanç duyduğunu'' iddia etti.
Joost Lagendijk, ''DTP'nin kapatılmasının Kürt probleminin çözülmesine katkıda bulunacağına inanmak hayaldir'' dedi.
Lagendijk, DTP'nin kapatılmasından terör örgütü PKK'nın çok memnun olacağını ileri sürdü.
Laik olduğunu, ancak türban yasağının kaldırılmasından yana bulunduğunu kaydeden Joost Lagendijk, AK Parti'nin, şüphecilere, laik olduğu yönünde kendini kanıtlaması gerektiğini ifade etti.