Haberler

Sendikalar Yasasını Tartışıldı

Sendikalar Yasasını Tartışıldı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş adamları yeni yasayla gelişmekte olan Türk Ekonomisinin ve Sanayisinin büyük zarar göreceğini düşünüyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük'ün ev sahipliğinde Kervanhan'da Sendikalar Yasası ve yasanın beraberinde getireceği sorunlar konuşuldu. Ticaret Borsası Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanlarının yanı sıra ilimizin önde gelen iş adamlarının ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Sıtkı Güvenç'in de katıldığı toplantıda Sendikalar Yasasının getireceği sorunlar ve büyümekte olan ülke ekonomisine vereceği olası zararların tartışıldığı bir toplantı gerçekleşti.

Değiştirilen Çek Yasası ve 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'ndan dolayı sıkıntı yaşayan iş dünyasına bir sıkıntıda yeni Sendikalar Yasasıyla eklendi. İş adamları yeni yasayla gelişmekte olan Türk Ekonomisinin ve Sanayisinin büyük zarar göreceğini düşünüyor.

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük,

Tasarıda bazı maddelerin çalışma barışını bozacağını ve iş dünyasına büyük zarar vereceğini ifade ederek "1980 öncesinde yaşanan döneme geri dönme tehlikesi var. İş dünyası olarak yeni yasa tasarısında yer alan işkolu barajının yüzde 10'dan binde 5'e düşürülmesi başta olmak üzere, tasarıda yer alan sendikaya üyelik, yabancıların sendika kurması, sendikaların yurt dışında şube açması, iş alanları dışında faaliyet göstermeleri ve toplu sözleşme barajı gibi konuları düzenleyen maddelerin çok iyi hesaplanması ve tartışılması gerekiyor.

Yasa tasarısının bu haliyle çıkması ülkede başta yeni yatırım yapacak sanayicilerimizi yatırımlarından vazgeçirecek daha sonra ise iş dünyasında kaos ortamına neden olacaktır. İdeolojik tabanlı sendikalar kurulabilecek, aynı fabrika içerisinde çalışan işçiler arasında huzursuzluk oluşabilecektir. Bu da sanayiye darbe vurur. Türkiye'de yasalaşması istenen bu maddelerin büyük çoğunluğu Batılı ülkeler tarafından iptal edilmek isteniyor. Avrupa'nın içinde bulunduğu durumun en büyük nedenlerinden biri de zaten bu tür yasalardır. Maliyetlerini artırmış, rekabet güçlerini yok etmiştir. Biz kendi elimizle bunları kabul edersek sanayinin gelişmesi için verilen teşviklerin de hiçbir anlamı kalmaz.

Bu yasa beraberinde çok büyük sorunları da getiriyor. Mesela, biz sendika kurucusunun sendikanın kurulduğu iş kolunda çalışıyor olması ve Türkçe okur-yazar olması koşulunun devam etmesi gerekirken bunlar kaldırılmaya çalışılıyor. Ayrıca iş yerlerinde işçi temsilcisini ne yaparsa yapsın adeta emekli oluncaya kadar dokunulmazlık veriliyor. İşverenin, mahkemece işe iade edilen temsilciyi işe başlatması zorunlu hale geriliyor. Başlatmaması halinde iş ilişkisinin devam ettiği kabul edilerek ücreti ve diğer hakları ödenmeye devam edilecek.

Çağdaş bir sendika yasasının herkesin temennisi olduğunu vurgulayan Karaküçük "yasalar yapılırken çok iyi tartılmalı, tarafların görüşleri sağlıklı bir şekilde toplanarak tartışmaya açılmalı ve ülkemizin sosyal ve ekonomik şartları ve çıkarları ön planda tutularak hazırlanmalıdır" dedi.

Bununla birlikte, tüm dünyanın kıskanarak izlediği ülkemizin ekonomik büyüme potansiyeli son dönemde çıkartılan yada çıkartılmaya çalışılan yasalarla olumsuz etkilenmektedir. Son yıllarda dünya çapında yaşanan ekonomik krizden etkilenmeyen ülkelere bakıldığında, bunların üreten ve ağır sanayiye sahip ülkeler olduğu görülmektedir. Kriz ülkemizden teğet geçmişse bunda üreten Türk Sanayisinin rolünün çok büyük olduğunu kabul etmeliyiz. Reel sektörün önünü daha da açmamız, engelleri kaldırmamız gerekir" ded

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close