Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın"Da Kazananlar Belli Oldu
Sanofi Türkiye ve Türkiye Diyabet Vakfı iş ortaklığı ile hayata geçirilen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışmasının kazananları belli oldu.
Sanofi Türkiye ve Türkiye Diyabet Vakfı iş ortaklığı ile hayata geçirilen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışmasının kazananları belli oldu. Yarışmada ürün kategorisinde "Tip 2 Diyabet Tedavisinde mTOR İnhibisyonu", servis Kategorisinde "TİP'ine Bakmadan Alma", kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde ise "Diyabetik Menü" birinciliğe layık görüldü.
Diyabet alanında 90 yılı aşkın tecrübeye sahip Sanofi'nin global tecrübesini Türkiye'ye taşıyan ve Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yapan Sanofi Türkiye, diyabet konusunda yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık oluşturmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Sanofi'nin diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Diyabet Vakfı iş ortaklığı ile başlattığı "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışmasında kazanan projeler açıklandı.
Üniversite öğrencilerinin, diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşlarının yer aldığı proje yarışmasında ürün kategorisinde "Tip 2 Diyabet Tedavisinde mTOR İnhibisyonu", servis kategorisinde "TİP'ine Bakmadan Alma", kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde ise "Diyabetik Menü" birincilik ödülünün sahibi oldu.
Yarışma sonunda kategori birincilerine 10 bin liralık para ödülü ile bu yıl ilk defa Sanofi'de staj imkanı da sunuldu.
"Diyabet için sadece tedavi çözümleri üretmek yetmiyor"
Sanofi Türkiye Diyabet ve Yenilikçi Ürünler İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu, yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşmada, diyabetin 2015 sonu itibarıyla dünya çapında 415 milyon kişiyi, Türkiye'de ise yaklaşık 7 milyon kişiyi etkileyen çok ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.
Diyabet için sadece tedavi çözümleri üretmenin yetmediğini vurgulayan Yunusoğlu, insanlarda farkındalık yaratacak projelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yunusoğlu, Sanofi Türkiye olarak diyabet yönetiminde dünya liderinden biri olan Sanofi'nin global gücünü de arkalarına alarak öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştirdiklerine dikkati çekti.
"Ar-Ge çalışmaları yapıyor, ürünler sunuyor ve farkındalık yaratacak projeleri hayata geçiriyoruz." diyen Yunusoğlu, bu doğrultuda bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışması ile diyabetin kamuoyu gündemine taşınması ve diyabetli hastaların karşılaştıkları sorunlara çözüm sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
"Türkiye'de diyabetin artış hızı son 10 yılda yüzde 100 arttı"
Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise diyabet hastalığının kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabildiğini söyledi.
Dünyada her 6 saniyede 1 kişinin diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu projeyle, Türkiye çapındaki genç beyinleri, diyabetli hastaların hayat kalitelerini yükseltecek buluşlar sunmaya özendirmeyi ve ölümle sonuçlanabilen diyabet hastalığıyla ilgili farkındalığı daha da artırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye'nin diyabet oranı açısından dünyanın 2 katı, Avrupa ortalamasının 4 katı olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de diyabetin artış hızının son 10 yılda yüzde 100 arttığı bilgisini veren Yılmaz, diyabetin bakteriyel bir hastalık olmadığını ama dünyanın ilk kez mikrobu, bakterisi olmayan bir salgın hastalıkla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Kazananlar
Sanofi Türkiye tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen yarışmanın ürün kategorisinde Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliğinden Fulya Akşit, "Tip 2 Diyabet Tedavisinde mTOR İnhibisyonu" projesiyle birinci oldu. Akşit'in projesi, glikozun toksik etkisini engelleyerek diyabeti tedavi edecek bir enzim geliştirmesini hedefliyor.
Yarışmanın servis kategorisinde birinciliği Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay'ın "TİP'ine Bakmadan Alma" adını verdikleri proje kazandı. Tunalı ve Mumay'ın projesi ise marketteki yiyeceklere uygulanan QR kod uygulamasıyla hastaları aldıkları ürünlerin besin değeri ile ilgili bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Yarışmanın kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde birinciliğin sahibi de "Diyabetik Menü" projesiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Can Çoksöyler oldu. Çoksöyler'in projesi, restoran menülerinin karbonhidrat ve kalori değerlerini gösterecek şekilde düzenlenmesi ile diyabetik olan ürünlerin restorana gelen müşteriler tarafından anlaşılmasını sağlamayı hedefliyor.
Yarışmada ayrıca iki mansiyon ödülü de verildi. Sanofi Mansiyon Özel Ödülü'ne, insülin iğnesi yapmayı kolaylaştıran fermuarlı kıyafetleri konu alan projesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Sena Yüzgeç layık görüldü.
TDV Mansiyon Özel Ödülü de Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden İlayda Gedik ve Lalin Elkatip'in "Bir Başka Pencereden Hayat" adındaki projeleri ile GoPro kamerası ile çekilen bir filmden oluşuyor. Diyabetli hastalarının karşılaştığı zorlukları anlatan film bu konuda insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Yarışmaya 169 mucit katıldı
Diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşların ortaya çıkması amacıyla düzenlenen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışmasına Türkiye'nin farklı üniversite ve fakültelerinden toplam 169 başvuru yapıldı.
Tıp, eczacılık ve mühendislik gibi farklı disiplinlerden öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye giren projeler; Prof. Dr. Temel Yılmaz'ın yanı sıra Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybek Korugan, Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Uysal, Ulusal Beslenme Platformu 2. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala, gazeteci ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan ve Sanofi Türkiye Diyabet ve Yenilikçi Ürünler İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu'nun da aralarında bulunduğu, kendi alanında uzman jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda belirlendi.