Semavi Dinlerin Temsilcileri İftar Sofrasında Buluştu
Beşiktaş Belediyesinin düzenlediği iftar programında, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile semavi dinlerin temsilcileri bir araya geldi.
Beşiktaş Belediyesinin düzenlediği iftar programında, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile semavi dinlerin temsilcileri bir araya geldi.
Ortaköy Meydanı'nda düzenlenen iftarda konuşan Yaran, ramazan ayının Türk milleti ve dünya için hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.
İstanbul'un, hatta Osmanlı coğrafyasının tamamının farklı din mensuplarının bir arada huzur içerisinde yaşadığı topraklar olduğunu belirten Yaran, "Bunun bir göstergesi var bu akşam. Yine vatandaşımız olan diğer inanç mensubu zevat ile onların önemli temsilcileriyle beraberiz. Bunun dünyaya bir mesaj olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Dünyanın bu mesaja ihtiyacı var. Gerek Peygamber Efendimizin zamanında, gerekse ondan sonra farklı din mensupları kavga etmeden bir arada yaşamışlardır. Bu açıdan önemsiyorum." diye konuştu.
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da ramazanın farklı kültüre sahip önemli bir dönem olduğunu söyledi.
Ramazanın, birlikte sofralarda buluşmak, mahalleliyle, komşularla, dostlarla birliği sağlamak, kardeşliği büyütmek için bir fırsat olduğunu ifade eden Hazinedar, şöyle konuştu:
"İşte biz iftar sofralarını böyle görüyoruz. Hem mahalle kültürünün en güzel yaşandığı, hem de bunun belki de en güzel şekilde ifade edildiği sokaklarda iftar sofralarında buluşmak. Aynı zamanda dostlarımızla, farklı inançtaki kardeşlerimizde bu sofraları paylaşmak da ramazanın özellikle de iftar sofralarının değerini ve önemini artırıyor. Bu vesileyle ramazanın hayırlı olmasını diliyorum."
"Orucun temelinde yardımlaşma, dayanışma vardır"
Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ da İslam aleminin ramazanını tebrik ederek, orucun, barış, kardeşlik ve selametle neticelenmesini dileğinde bulundu.
Orucun bütün dinlerin hassasiyetle üzerinde durduğu kutsal ve değerli bir olay olduğunu ifade eden Sağ, "Allah'ın insanlara emrettiği en önemli emirlerinden biri de oruç tutmak, ondan sonra da namaz kılmak. Oruç bir sınavın dönemidir. İnsanın kendi vicdanı ile onu yaratan Allah arasında bir merdivendir, sınavdır. Allah ile insan arasında köprü oruçtur. Oruç sadakanın, zekatın dönemidir. Orucun temelinde yardımlaşma, dayanışma vardır." ifadelerini kullandı.
Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ise Allah'ın İslam alemine muhteşem bir hediye ikram ettiğini belirterek, ramazan ayının insanları sevgiyle yakınlaştırarak, kin ve nefretten uzak durmasını sağladığını söyledi.
Ramazan ayının Türkiye ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olması dileğinde bulunan Haleva, "Yüce Tanrımızın nuru, hepimizi aydınlatsın." dedi.
Süryani Metropoliti Yusuf Çetin ise insanların, sevgiye, saygıya, birbirlerine ve diyaloğa ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Diyalog olmadan barış ve sevginin olmayacağını dile getiren Çetin, "Bir hastayla ilgilenmek, birisinin cenazesine gitmek, aç birisini doyurmak merhamettir, sevgidir. Bu nedenle oruçlu günlerde insan aç olmadan, aç olanın durumunu bilemez ama oruç tuttuğu zaman o açlığın ne kadar zor olduğunu anlar. O yüzden içine merhamet yerleşir ve başkasına merhamet elini uzatır" şeklinde konuştu.
İftar programında, sema gösterisi sunuldu, ilahiler seslendirildi.