Selçuk Üniversitesi Yumurtadan Kemik Dolgusu Üretti
Selçuk Üniversitesi 11 yıl süren bilimsel araştırma ve uygulamalar sonunda deve kuşu yumurtasından insan kemiği dolgu maddesi üretti.
Patent başvurusu yapılan kemik grefti üretime geçtiği takdirde başta Ortopedi, Diş ve Çene Cerrahisi olmak üzere tüm kemik kırıklarının tedavisinde, çoğunlukla yurt dışından ithal edilen kemik dolgu malzemelerinin üçte biri maliyetine üstelik yüzde 100 doğal yöntemlerle elde edilen dolgu maddesi kullanılabilecek.
ENFEKSİYON RİSKİNİ ORTADAN KALDIRIYOR
Araştırmaya ilişkin bilgi veren Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, devekuşu yumurta kabuğu ve zarının kompakt veya süngerimsi kemik dokusu hasarı ve farklı nedenlerle oluşan kemik kayıplarının tedavisinde yüzde yüz olumlu sonuç verdiğini tespit ettiklerini açıkladı. Prof. Dr. Durmuş, ''Trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli kemik yaralanmalarının tedavisi yurt dışından ithal ettiğimiz ve fiyatı da son derece pahalı olan sentetik dolgu maddeleri ile yapılabiliyor. Ya da kadavra ve sığırdan alınan kemik parçacıkları kullanılabiliyor. Ancak bu da greft uygulanan hastaya enfeksiyon bulaşmasına neden olabiliyor. Deve kuşunun yumurta kabuğundan sentetik madde içermeyen, yüzde 100 doğal yöntemlerle elde ettiğimiz toz ve jel, hem enfeksiyon bulaşma riskini tamamen ortadan kaldırıyor, hem de ithal edilen sentetiklerin üçte bir fiyatına mal oluyor.'' dedi.
HAYVAN DENEYLERİ TAMAMLANDI
Araştırmaya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ile birlikte 2002 yılında başladıklarını, hayvanlar üzerindeki denemeleri bu yıl itibariyle tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Durmuş, ''Son derece iyi sonuçlar aldık. Greftin hiçbir yan etkisi görülmedi. Patent için Patent Enstitüsü'ne başvurumuzu yaptık. Sonuçlanmasının ardından seri üretime geçilmesi gerekiyor. Bunun için bazı firmalar şimdiden talip oldu.'' diye konuştu.
PROJE İNOVASYON FUARINDA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteği ile TÜBİTAK tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen İnovasyon Fuarı'nda görücüye çıktı. Selçuk Üniversitesi Konya Teknokent SELÇUK TTO tarafından hazırlanan stantta sergilenen proje, katılımcıların ilgi odağı oldu.
Selçuk Üniversitesi'nin standında ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz Şahin Aspiratör (Öğütücü Aspiratör), Prof. Dr. Bülent Oran'ın ürettiği Manyetik Yataklı Çamaşır Makinesi, Çamaşır ve Kurutma Makineleri için Tambur Hareketli Motor, Torpidolar İçin Elektrikli Su Altı Jet Motorlu Tahrik Sistemi, Deniz Araçları İçin Elektrikli Jet Motoru, Endovasküler Kalıcı Kalp Destek Cihazı, Pulsatil Kan Akım Pompası, Damar İçi Kalp Destek Cihazı, Büyük Arterlere Yerleştirilen Kalp Destek Cihazı, Doğuştan Kalp Hastaları İçin Eğitim Seti, Kalp Hastası Çocuklar İçin Tanı Amaçlı Efor Testi Sistemi, Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı, Doç. Dr. Serhan Akman Pedal Çevirerek Hareket Ettirilen Araçlar İçin Destek Sistemi, Prof. Dr. Zekeriya Tosun Göğüs Büyütme Ameliyatlarında Kullanılan Disektör, Göğüs Küçültme Ameliyatlarında Kullanılmak Üzere Çizim Aleti, Yrd. Doç. Dr. Lütfi Hidayetoğlu Aydınlatma Özellikli Modüler Ses Yutucu Panel Sistemi, Prof. Dr. Ahmet Levent Baş İnsan Serumu ve Tam Kan Kalıntılarından İnternal Kalite Kontrol Materyali Üretimi, Geleneksel Köy Yoğurdu için Yoğurt Mayası sergilendi.