Selçuk Üniversitesi'nden, Bildiriye İmza Atan Akademisyene Soruşturma (2)
Savcılıktan SORUŞTURMA Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında idari soruşturmanın ardından, Cumhuriyet Savcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldı.
Savcılıktan SORUŞTURMA
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında idari soruşturmanın ardından, Cumhuriyet Savcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, yaptığı yazılı basın açıklamasında öğretim üyesi hakkında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı davranış suçundan soruşturma başlatıldığını belirtti. Tezcan'ın yaptığı açıklama şöyle:
"11/01/2016 tarihinde 'Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız' başlığı ile internet ortamında yayımlanan, Devletimizin teröre karşı mücadelesini 'katliam ve kıyım' olarak imzalayan bir grup akademisyen arasında bulunan Selçuk Üniversitesi öğretim görevlisi hakkında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı davranış suçundan soruşturma başlatılmıştır."
'BİLDİRİDE BARIŞ DİLİ OLMADIĞI İÇİN İMZAMI GERİ ÇEKTİM'
'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisine imza atan, sonra bu imzasını geri çeken Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen ise açıklama yaptı.
Doç. Dr. Akyeşilmen, "Barış Akademisyenleri güvendiğim bir çalışma grubuydu. Yoğun bir zamanımda güvendim bir akademisyen aradı. Ben de bildiriye destek olacağımı söyledim. Ancak bildiri yayınlandıktan sonra ilk okuduğumda bildirinin dilinin barış dili olmadığını gördüm ve imzamı geri çektim. Hatta facebook sayfasından da imazımı geri çektiğimi açıkladım" diye konuştu.
Bildirinin barışa hizmet etmediğini belirten Doç. Dr. Akyeşilmen, şunları söyledi:
"Kendimi kurtarayım, imzamı çekeyim düşüncesi asla yok. Sadece oradaki dile, vurgulara katılmadığımdan, barışa hizmet etmediği için imzamı geri çektim. Bildirideki dili, tek taraflı, dışlayıcı ve ötekileştirici bulduğum için, kapsayıcı, kucaklayıcı, yapıcı bir dil olsaydı savunurdum. Ben hiçbir zaman dışlayıcı anlayışı savunmadım. Ben barış ile ilgili ders veriyorum. Kendi öğrencilerime bile olaya tek taraflı bakmayın, çatışma çözümlerinde özellikle ara buluculukta, negatif cümleler kurmayın, ötekileştirmeyin diye uyarıyorum. Çünkü bunların hepsi barışı engelleyen çatışma dilidir. Ben barış dilini öne çıkartıyorum."
ÜNİVERSİTEDEKİ ODABININ KAPISINA 'HAİNLERE YER YOK' YAZISI
Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen'in, fakültedeki odasının kapısına 'Şerefi Şanı Büyük Türk Topraklarında Senin Gibi Hainlere Yer Yok. Selçuk'u Sana Dar edeceğiz! Selçuk Üniversitesi Ülkücüleri' yazısı asıldı.
Doç. Dr. Akyeşilmen, il dışında olduğunu ve kapısına asılan yazıyı akademisyen arkadaşlarından öğrendiğini belirterek, bunun toplumu kutuplaştırmanın nerelere geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Siyasetçileri göreve davet eden Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, "Bu kadar toplumu artık kutuplaştırmanın, bu kadar çatışma dilini kullanmanın, toplumu nereye getirdiğini gösteriyor. Dünyanın hiçbir üniversitesinde böyle bir şey yaşanmaz. Afrika'da bile yaşanmaz" dedi.
Dünyadaki bilimsel gelişmelerin bile belirli bir fikir çatışması sonucu oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, "Farklılıklara tahammül edilmeyecekse, nereye gideceğiz. Burada siyasetçilere görev düşüyor. Siyasetçiler barış dilini hakım kılmalı, diyalog dilini oluşturmalı. Barış yoksa siyasette yoktur. Ama bizde siyaset çatışmaya dönüştürülmüş. Maalesef siyasetçilerin kafası barıştan ziyade, çatışma üzerine çalışıyor. Bunun sonu yok. Bu benim meselem yada birkaç akademisyenin meselesi değil. Toplumun meselesi" dedi.
Bazı akademisyenlerin gözaltına alınmasının hatırlatılması üzerine Doç. Dr. Akyeşilmen, kendisi hakkında şu an için gözaltı kararı bulunmadığını varsa da bilgisinin olmadığını belirtti.