Haberler

Sel Çocukları Vurdu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'u vuran sel faciasında ölen 9 kişiden 5'inin çocuk olması dikkati çekti.

SEL KURBANLARINDAN 5'İ ÇOCUK

Samsun'u vuran sel faciasında ölen 9 kişiden 5'inin çocuk olması dikkati çekti. Mert Irmağı'nın taşması sonucu alt katları sular altında kalan Kuzeyyıldızı TOKİ Konutları'ndaki iki kapıcı dairesi 5 kişiye mezar oldu. Trabzon'dan saat 23.15'te eve gelen kapıcı Kenan Yazıcı, çocukları Mücahit ve Bedirhan'la can verirken, bir başka kapıcı Recep Yılmaz (43) ile eşi son anda kurtuldu, çocukları 1.5 yaşındaki Hüseyin ve ağabeyi 5 yaşındaki Abdullah Yılmaz sel sularında boğuldu.

Düğünden dönen ailenin sel sularıyla sürüklenen aracında Emine Bütüner (36) ile çocukları 9 yaşındaki Berkay ve 5 yaşındaki Minanur yaşamlarını yitirdi.

Sel sularına kapılan hurdacı Mehmet Yaylacıoğlu'nun (50) cesedi de Yeni Mahalle'de ırmak kenarında bulundu.

TOKİ KONUTLARI DERE YATAĞINA YAPILMIŞ

Şiddetli yağışta Mert Irmağı'nın taşması sonucu ortaya çıkan sel faciası, iki yıl önce kentsel dönüşün projesi kapsamında Yeşilova ve Gaziosmanpaşa mahallelerinde inşa edilen 2 bin 688 daireden oluşan TOKİ Konutları'nda yer seçimini gündeme getirdi.

TOKİ'nin yaptığı Kuzeyyıldızı Sitesi'nin, güneyinden gelip batısından geçen Mert Irmağı, bir yay çizerek kuzeye kıvrılıp Karadeniz'e dökülüyor. Konutların dere yatağına yapılması büyük hata olarak gösterilirken, ırmak kenarında taşkınlara karşı önlem alınmadığı gözleniyor.

PROF. DR. ÇAKIROĞLU: EVLERİ YAPMAK HATAYDI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çakıroğlu, selin doğal bir afet olduğunu dile getirerek, "Şehirleşmenin kötü olması selin faturasının bu kadar kötü olmasına neden olmuştur" dedi. Konutlar yapılırken kendilerinden görüş alınmadığını kaydeden Prof. Dr. Çakıroğlu, kent dışında olduğu için son durumu bilmediğini kaydetti. Prof. Dr. Mehmet Çakıroğlu, şunları söyledi:

"Burası yapılırken bizden hiç bir yardım istemediler. Kendileri yaptılar. Dere yatağına yapılmaması gerekiyordu. Yapılacaksa da gerekli önlemler alınmalıydı. Buralar sürekli yağış alan ve bol derelerin bulunduğu yerler. O yüzden derenin ıslahı daha iyi yapılabilirdi. Site etrafına istinat duvarı konularak zemin katların su alması engellenebilirdi. Bölgedeki derelerin üzerindeki köprüler de eski ve alçak. Suyun sürüklediği ağaç parçaları da köprülere takılıp akışını engellemiş olabilir."

"SULAR HIZLA DAİRELERE DOLDU"

TOKİ Konutları'nın iki yanından geçen ırmağın ıslah çalışmasının gereği gibi yapılmadığını çevredekiler de söyledi. Burada kapıcılık yapan Levent Uysal, "Apartmanların iki tarafından ırmak geçiyor. Irmağın taştığını fark ettiğimiz gibi alt katlarda oturan arkadaşlarımızı uyandırmaya başladık. Ancak, bu iki arkadaşımızın evine yetişemedik. Sel suları çok hızlı bir şekilde dairelere dolmaya başladı. Sabaha kadar uyumadık. Çok üzgünüz" dedi.

DERE YATAĞINA AVM YAPILDI

Canik İlçesi Toptepe Mahallesi'nde geçen haziran ayında açılan bir alışveriş merkezi de sular altında kaldı. Yüksek kesimlerden gelen sel suları eski dere yatağındaki alışveriş merkezindeki mağazalara zarar verdi. Mağazalardan sel sularının sürüklediği giyecek ve ayakkabılar çevredekiler tarafından kapışıldı. Selin, alışveriş merkezinin kapanmasından sonra meydana gelmiş olması büyük bir faciayı önlemiş oldu.

KIZILAY HAZIRLIK YAPTI

Türk Kızılay'ı Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, sel nedeniyle Canik İlçesi'nde zor durumda kalan vatandaşlara yardım için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Keskin, "70 çadır, 175 battaniye, 174 adet yatağımız ve mutfak gereçlerimiz hazırladık. İstenildiği zaman çadır kent kurabiliriz" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sel nedeniyle Samsun Valiliği'ne 500 bin lira, Sinop'a da 300 bin lira para gönderildiğini belirtti. AFAD ayrıca Samsun'da 9 kişinin öldüğünü bir kişi hakkında da kayıp ihbarı yapıldığını, 21 kişinin ise hastanelerde tedavi altına olduğunu açıkladı.

MS,(HÇ/ESM)

-KUTU -

Felaketi getiren 4 neden

SAMSUN'un Canik İlçesi'nde 9 kişinin öldüğü, 1 kişinin kaybolduğu 21 kişinin son anda ölümden kurtulduğu sel faciasına, şiddetli yağışın yanı sıra yapılaşmada yapılan bir dizi hatalar zinciri neden oldu. İşte facianın 4 nedeni:

Uzun yıllardır görülmeyen şiddetli yağışla birlikte fırtına etkili oldu. İki saatte metrekareye 48.5 kilogram yağış düştü. Suların sürüklediği ağaç dalları ve çöpler, kanalizasyon ve köprüleri tıkadı.

Kentte yanlış yapılaşma önlenemedi, dere ıslahı yeterince yapılmadı. TOKİ Konutları dere yatağına yapıldı. İki yanından geçen Mert Irmağı'nda gerekli ıslah çalışması yapılmadı, konutların bulunduğu bölge ile ırmak arasında taşkın önleme seti oluşturulmadı.

Irmak ve dereler üzerindeki köprüler yeterince güçlendirilmediği gibi gerekli bakım yapılmadı. Sel sularıyla sürüklenen ağaçlar molozlar köprüleri tıkayınca taşkınlar yüzlerce konut ve işyerini bastı.

Gece yarısından sonra gelen felaket, halkı yataklarında uykuda yakaladı. Sel suları her tarafı kaplarken elektrikler kesildi, can pazarı yaşandı. Bir çok mahalle bir anda sel baskınına uğrayınca kurtarma ve tahliye çalışmaları yetersiz kaldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close