Sektörlere farkındalık oluşturuldu
GTÜ lisansüstü öğrencilerin tez çalışmaları ve lisansüstü programlar detayları ile sektör ve kamu temsilcilerine tanıtıldı.
Temel bilimlerden nanoteknolojilere, deprem ve yapı mühendisliğinden akıllı malzemelere kadar birçok alanda farkındalıklar artırıldı.
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri 2017 gerçekleştirildi. İkincisi gerçekleştirilen bu etkinlikte, üniversitenin lisansüstü öğrencilerinin tez çalışmaları kapsamında yaptığı çalışmalar paylaşılarak farkındalık sağlandı ve sektör temsilcileri ile işbirliği ortamı oluşturuldu. Farklı bölümlerden akademisyenler ve öğrencilere, sanayi, özel sektör ve kamu kurum temsilcilerine lisansüstü programları tanıtıldı.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GTÜ FARKI
GTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Arif Çağdaş AYDINOĞLU'nun açılış konuşması ile etkinlik başladı. Aydınoğlu, enstitü olarak endüstri beklentileri doğrultusunda lisansüstü programlarını geliştirdiklerini belirtti. Lisansüstü uygulama esaslarının, üniversitemizin çok enstitülü yapısında standart sağlamak, daha anlaşılır ve daha kaliteli eğitim-öğretim sunmak için yenilendiğini ifade etti. Yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarında, özgün yayın üretmenin yanı sıra, sanayi ile katma değer sağlayan, ülkemiz kalkınmasını destekleyen ve patente dönüşen ürünler üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca YÖK'ün belirlediği öncelikli alanlardan, üniversite olarak en çok alanda ve enstitü olarak da en çok doktora bursu verme hakkı kazanılmasının üniversitemizin yetkinliğini gösterdiğini ifade etti. Aydınoğlu, Sempozyum kapsam ve beklentilerinden bahsederek konuşmasını tamamladı.
Rektör Yrd. M. Hasan ASLAN açılış konuşmasında, araştırma öncelikli üniversite olarak önemli yol kat ettiklerini ifade ederek GTÜ'nün lisansüstü eğitimde Türkiye'de önde gelen ve uluslararası düzeyde kabul görmüş bir üniversite olduğunu vurguladı. Yeni açılan Metroloji, Cam Bilimi ve Mühendisliği ile Siber Güvenlik yüksek lisans programlarının, sektör beklentilerini karşılayan örnek programlar olduğunu ifade etti. Fen Bilimleri Enstitüsü'nün geleneksel olarak düzenlediği bu sempozyumun, üniversite-sanayi işbirliği için önemli bir girişim olduğunu, üniversitemiz enstitülerinin yetkinlik ve altyapısı ile lisansüstü eğitimde iddialı olduğunu belirten Aslan, etkinliğin başarılı geçmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.
Sempozyuma yapılan 109 araştırma özeti başvurusu; çalışma alanlarına, anabilim dalı başkanları ve ilgili öğretim üyelerinin görüşlerine göre değerlendirildi. Etkinlik programında kabul edilen, sözlü oturumlarda 26 araştırma ve poster oturumlarda 77 araştırma başarıyla sunuldu.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR
Sözlü oturumlar; Kimya, Nanoteknoloji ve Sensörler, Biyoteknoloji, Deprem ve Yapı Mühendisliği, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Akıllı Malzemeler alanlarında gerçekleştirilirken sektör temsilcileri, davetli konuşmacı olarak sözlü oturumlarda ilgili sektördeki faaliyetlerini sunarak oturum başkanlığı yaptı.
Oturum başkanı olarak; SARKUYSAN Genel Müdürü Sevgür Arslanpay, Şişecam AR-GE Merkezi'nden Dr. Hakan Sesigür, Anatolia Geneworks'ten İrem Ayşe Altınışık, Yapı Akademisi Mühendislik'ten Erdinç Özkara, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Mutlu Akü Yeni Teknolojiler ve Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Muhsin Mazman ve Aromsa AR-GE Merkezi Proje Yönetim Bölüm Müdürü Doç. Dr. Aslı Barla Demirkoz katkı sundular. Ayrıca etkinlik fuaye alanındaki stantlarda, sektör temsilcilerine faaliyetlerini tanıtma olanağı sağlanarak Üniversite-Sanayi işbirliğinde önemli adımlar atılması sağlandı.
Akademisyenlerin ve bölge sanayicilerinin iki gün boyunca incelediği poster sunumları ve dinlediği sözlü sunumlar tam not aldı. Uzun zaman boyunca üzerinde çalıştıkları yüksek lisans ve doktora tezlerini tanıtma fırsatı bulan öğrenciler; yaptıkları çalışmalar ile bilim dünyasına ve teknik alanda ilerlemeye katkılarını anlatma fırsatı yakalamış oldu.
REKTÖR GÖRGÜN: 'ARAŞTIRMACILARIN PROJELERİYLE GURUR DUYDUM'
Tüm poster sunumlarını inceleyip araştırmacılardan bilgi alan Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün, etkinliğin kapanış oturumunda bir konuşma gerçekleştirerek; her geçen yıl daha kapsamlı hale gelerek katma değeri yüksek çalışmaların tanıtımının yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Rektör Görgün, "Üniversitemizi bölgenin dinamikleriyle, sanayisiyle bütünleştiren ve Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler arasında 2'nci, genel üniversiteler sıralamasında ise 5'inci yapan akademik kadromuzun özverili çalışmalardır. Genç araştırmacılarımızın ve etkinlik boyunca ilgiyle takip eden katılımcılarımızın yüzündeki heyecanı görmekten büyük mutluluk duydum. Ayrıca projeleriyle bilimsel ilerlemeye katkı sunup alanında mevcut sorunlara çözüm sunan, oluşturduğu yenilikle bundan sonraki çalışmalara ilham kaynağı olan öğrencilerimizi kutluyorum. Sempozyumun hazırlanmasında, başta Fen Bilimleri Enstitüsü yönetimi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.