"Şekerin Geleceği-Sektörde Yıldız Ülke Olabiliriz" Sempozyumu
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Vedat Bilgin, "Türkiye ciddi bir tarımsal potansiyele sahiptir, tarım ve hayvancılık Türkiye'nin endüstrisine büyük bir sermaye kaynağıdır" dedi.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin, "Türkiye ciddi bir tarımsal potansiyele sahiptir, tarım ve hayvancılık Türkiye'nin endüstrisine büyük bir sermaye kaynağıdır" dedi.
Şeker-İş tarafından Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen 'Şekerin Geleceği-Sektörde Yıldız Ülke Olabiliriz' sempozyumun birinci oturumuna, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin, Doç. Dr. Yücel Uyanık, Yrd. Doç. Dr. Fetullah Akın ve Turgut Ağırnaslıgil ev sahipliği yaptı. Sempozyumun ikinci oturumuna ise, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Aykaç, Gökhan Candoğan, Doç. Dr. Aydın Başbuğ ve Uzman Emrah
Deveci ev sahipliği yaptı. Bilgin, yaptığı açılış konuşmasında, "Türkiye ciddi bir tarımsal potansiyele sahiptir, tarım ve hayvancılık Türkiye'nin endüstrisine büyük bir sermaye kaynağıdır" dedi.
Uyanık, şeker sektörü ile ilgili olarak, "Sadece bir ürün yelpazesi olarak değil sistemin bizatihi kendisini tanımlayan bir alandır şeker sektörü" diye konuştu.
İstihdamın önemine dikkati çeken Uyanık, "Biz neden artık istihdam konuşmuyoruz. Daha çok yoksullukla mücadele ederiz gibi politik kurguyu konuşuyoruz. En önemli nokta şekere ilişkin bir milli politikanın oluşturulması gerektiği. Bu sektör bir hata yapıldığında pardon denilecek bir sektör değil" şeklinde konuştu.
Akın, AB meselesi ve tarımsal politikaları, şeker üretiminin geleceği ve özelleştirme politikalarına ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'deki özelleştirmeye ilişkin problemlerin AB'nin özelleştirme politikalarına benzediğini belirten Akın, "Gelişmiş ülkeler tarıma çok yüksek süspansiyon veriyorlar, tarımsal ürün fiyatlarına istikrar getirmek lazım" dedi. Akın, tarımın süspansiyon edilmezse tamamen sanayiye kayacağına dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Ağırnaslığil de, Türkiye'deki şeker sektörünün AB'deki durumu hakkında bilgiler vererek, yaklaşık 120 ülkede şeker üretimi yapıldığını kaydetti. Dünyada şeker ticareti fiyatlarının değişiklik gösterdiğini anlatan Ağırnaslıgil, şeker fiyatlarının yükselen bir seyir izlediğini söyledi.
Doç. Dr. Aydın Başbuğ da, özelleşmede örnek verilen ABD'de özel sektör olmadığını belirterek, şeker üretimini kooperatiflerin yaptığını anlattı. Deveci, dünyadaki özelleşme süreciyle ilgili olarak, dünyada şeker politikaları kısa vadeli çıkarlarla değil uzun vadeli çalışmalarla yapıldığını söyledi.
Konuşmacılar, sempozyum sonrası soruları cevapladı. Bir soru üzerine Başbuğ, sadece şeker değil daha önceki özelleştirmelerde de her aşamada gayret içinde olduklarını belirterek, siyasilerin bunu bir iktisadi zorunluluk olarak söylediğini anlattı.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül tarafından konuşmacılara birer plaket verildi. - ANKARA