Şekerbank, Uşaklı Üreticilerle Buluştu
Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Uşaklı üretenlere özel 5 yıla varan vadeli bir finansman paketi oluşturduklarını belirterek, "Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile imzaladığımız 'Esnaf ve Sanatkar Odaları Protokolü' ile işletmelere, 4 ay ödemesiz veya 3 ayda bir taksit ödemeli 60 aya varan vadelerle finansman desteği sağlıyoruz" dedi.
Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Uşaklı üretenlere özel 5 yıla varan vadeli bir finansman paketi oluşturduklarını belirterek, "Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile imzaladığımız 'Esnaf ve Sanatkar Odaları Protokolü' ile işletmelere, 4 ay ödemesiz veya 3 ayda bir taksit ödemeli 60 aya varan vadelerle finansman desteği sağlıyoruz" dedi.
Şekerbank açıklamasına göre, Gökhan Ertürk'ün ev sahipliğinde düzenlenen iftarda yerel yöneticiler, Uşaklı esnaf, çiftçi ve iş dünyasının temsilcileri bir araya geldi. İftara Uşak Vali Yardımcısı Mehmet Hulusi Kaya, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı ile ticaret ve sanayi odalarının yöneticileri ve 400'e yakın davetli katıldı. Ayrıca, Şekerbank Ege Bölge Müdürlüğü ve Uşak şubelerinin çalışanları da iftarda hazır bulundu.
Ertürk, burada yaptığı konuşmada, Uşak ile Şekerbank arasında bir gönül bağları bulunduğunu vurgulayarak, "Bankamızın adını aldığı ürün, yani şeker, ülkemizde ilk kez bu topraklarda hayat bulmuş, yine ilk kez Uşak'ta 1920'li yıllarda kurulan fabrikayla sanayi halini almıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'nin sanayileşme hamlesine öncülük eden Uşak Şeker Fabrikası, aslında Şekerbank'ın kuruluşunun da temelini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Okuma yazma bilmemesine karşın Türkiye'de şeker üretme hayaliyle Avrupa'dan pancar ziraatini öğrenen girişimci Nuri Şeker'in, köylülerin küçük birikimleriyle 1920'li yıllarda ilk şeker fabrikasını Uşak'ta kurduğunu anlatan Ertürk, bu girişim sayesinde zamanla Türkiye'de yayılan şeker fabrikalarının, Şekerbank'ın kuruluşuna da temel oluşturduğunu aktardı.
Ertürk, 1953 yılında kurulan Şekerbank'ın, 4'üncü şubesini 5 Ağustos 1954'te Uşak'ta açtığını ve yarım asırdan fazla süredir Uşaklılara hizmet verdiğini kaydetti.
Bankanın yüzde 62'si Anadolu'da bulunan, 71 il ile 101 merkez dışı ilçeye yayılmış 300'ü aşkın şubesiyle üretimi desteklediğini vurgulayan Ertürk, şöyle devam etti:
"Şekerbank, sadece bugün değil, geçmişten bu yana üretime yönelik kredilere portföyünde ağırlık vermiştir. Anadolu bankacılığı misyonumuz doğrultusunda toplam kredi portföyümüzün yüzde 89'unu ticari krediler, yani tarım, esnaf, işletme, KOBİ ve kurumsal krediler oluşturuyor. Bu alanda sektörde lider konumda bulunuyoruz. 62 yıl önce üretimi desteklemek için kurulmuş bir banka olarak, Uşak'ın üretenlerinin geleceğe daha da güvenle bakabilmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız."
"Firmalarımıza ücretsiz dış ticaret danışmanlık hizmeti vermeye talibiz"
Gökhan Ertürk, iplik, ham ve baskılı bez, elyaf, battaniye, deri, seramik ve halı üretimi, toprak sanayisiyle irili ufaklı imalathaneleri, fabrikaları, esnafı ve çiftçileriyle Uşak'ın üretimin ve ticaretin merkezi konumunda olduğunu belirterek, Türkiye'deki sanayileşmenin öncüsü olan Uşak'taki üretim kapasitesinin dış pazarlara doğrudan açılabilmesi gerektiğini ifade etti.
Uşak'ta üretilen mamullerin direkt ihraç edilebilmesi için firmalara ücretsiz dış ticaret danışmanlık hizmeti vermeye talip olduklarını açıklayan Ertürk, şunları kaydetti:
"Gelin, ürettiğinizi İstanbul, İzmir gibi illerdeki aracılar olmadan birlikte ihraç edelim. Esnaf ve çiftçinin yeri Şekerbank'ta her zaman özel oldu. Çiftçinin bereketi bol olsun ve esnafın kapısı hep açık kalsın diye çalıştık. Uşak esnafına özel bir finansman paketi de geliştirdik. Siz Uşaklı üretenlere özel 5 yıla varan vadeli bir finansman paketi oluşturduk. Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile imzaladığımız Esnaf ve Sanatkar Odaları Protokolü ile işletmelere, 4 ay ödemesiz veya 3 ayda bir taksit ödemeli 60 aya varan vadelerle finansman desteği ve POS ile ilgili çeşitli avantajlar sunuyoruz. Yol arkadaşı olarak gördüğümüz Uşak'ın esnaf ve işletmelerine kapımız sonuna kadar açık."
Ertürk, Şekerbank'ın kuruluş amacının tarımı desteklemek olduğunu vurgulayarak, üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye "Aile Çiftçiliği Bankacılığı"nı başlattıklarını hatırlattı.
Uşak'ta çiftçilere özel 5 yıla varan vadeli finansman imkanı sunduklarını ifade eden Ertürk, parçalı tarım arazilerinin birleştirilmesi, modern sulama sistemlerine geçiş, modern tarım tekniklerinin uygulanması, tarım ekipmanlarının yenilenmesi gibi çiftçinin gelirini artırmayı sağlayan başlıklarda çok önemli avantajlar sunduklarını kaydetti.