Şeker-İş Sendikası 'Şekerin Geleceği 3 Uluslararası Sempozyumu
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, “Üçüncü sempozyumumuzu gerçekleştireceğimiz bugün ise artık Türkiye’nin şeker stratejisini belirleme zamanıdır ve dolayısıyla da hedefimiz nihai amaca ulaşmaya yöneliktir” dedi.
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, "Üçüncü sempozyumumuzu gerçekleştireceğimiz bugün ise artık Türkiye'nin şeker stratejisini belirleme zamanıdır ve dolayısıyla da hedefimiz nihai amaca ulaşmaya yöneliktir" dedi.
Şeker-İş Sendikası 'Şekerin Geleceği 3 Uluslararası Sempozyumu'nda gıda ve şeker sektörünün önemli isimlerini bir araya getirdi. Hilton Otel'de gerçekleşen sempozyuma iktidar ve muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu Küresel Şeker Koordinatörü Jorge Chullen ve Avrupa Uluslararası Pancar Üreticileri Konfederasyonu Genel Sekreteri Elisabeth Lacoste katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, "Toplumda sosyal, ekonomik, kültürel, sağlık ve demokrasi alanındaki yanlış politikaları engellemek ve kabul edilebilir, rasyonel ve adil oluşturmak, sendikaların ana gündem maddesi haline gelmiştir. Üstelik sendikaların ideolojik, siyasi, etnik, dini ve kültürel farklılıklara tarafsız bir şekilde yaklaşan, hatta bunları birer zenginlik olarak gören 'çoğulcu' yapısı, toplumun değişik gruplarında çıkabilecek kaygıları en aza indirgemektedir" diye konuştu.
"Tarımsal üretimin yıldızı olan pancarın ve milyonları bulan şeker ailesinin sesini duyurabilmek, toplum yararına hareket sendikacılığı misyonu çerçevesinde kamuoyu aydınlatmak ve karar vericileri yönlendirmek için başlatılan girişimimiz, yabancı konuklarımızın da katılımıyla uluslararası bir boyuta taşınmıştır" diyen Gök, Şeker fabrikalarının özelleştirme cenderesinde ne olacağı belirsizken ikici sempozyum sonucu özelleştirmenin durdurulduğunu kaydederek, "Nedenini, niçinini hatta sonucunu ortaya koyan, araştıran ve belli bir yol haritası çerçevesinde ilerleyen sendikamız nihai olmasa da başarıya ulaşmıştı. Üçüncü sempozyumumuzu gerçekleştireceğimiz bugün ise artık Türkiye'nin şeker stratejisini belirleme zamanıdır ve dolayısıyla da hedefimiz nihai amaca ulaşmaya yöneliktir" diye konuştu.
Özelleştirme mücadelesinde çok şey öğrendiklerini kaydeden Gök, "Birileri için belki siyaset, birileri için slogan, birileri içinse rakamlardan ibaret bir tablo olan özelleştirme, bizim için ekmek ve gelecek demekti. Sizlerin emek ve özveri ile çalıştığınız, yöresinin belki de tek, tek olmasa da en büyük sanayi kuruluşu, istihdam ve katma değer kaynağı olan şeker fabrikalarımız, gerçek dışı rapor ve söylemlerle, kapatılmak için, bir kez daha söylüyorum, kapatılmak için, özelleştirilmek istendi" ifadelerini kullandı.
Kamu gözetiminde üretici ve çalışan ortaklığında, bugün olduğu gibi, kamuya yük olmadan üretime yeniden yapılanma modeli ile devam edilmesi gerektiğini belirten Gök, şöyle devam etti:
"Türkiye Şeker Fabrikaları toplum için istihdam, ülkemiz için katma değer yaratmaya devam etmelidir. Bu aşamada hükümetimiz ve siyasilerimizden beklentimiz, yeniden yapılandırma modelinin hayata geçirilmesi noktasında verecekleri destekle, Türk şeker sanayini güçlendirmektir. Avrupa Sayıştay'ı yaptığı değerlendirme ile AB şeker reformunun başarısızlıkla sonuçlandığını, AB'nin dışa bağımlılığının arttırdığını duyurmuştur."
Sendikaların, özellikle üretim alanlarında, toplumun sesi ve sözcüsü, güvenilir bir kaynağı olmalıdır diyen Gök, "Bunun içindir ki, Şeker-İş Sendikası, kamusal sağlığımızı doğrudan etkileyen NBŞ üretim ve tüketim konusunda ciddi kampanyalar yürütmektedir" dedi.
Şeker-İş Sendikası olarak bir masa ve bir sandalye ile yola çıktıklarını ifade eden Gök, "Sendikamız, çalışmaları ile nihai başarıya ulaşma gayreti içerisindedir. Sahip olduğumuz inanç ve dayanışmanın gücü ile yarına umutla bakan Şeker-İş ailesi, geçmiş ile geleceği, gelenek ile çağdaşlığı harmanlayan sendikal mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir" diye konuştu.
Üç oturum olarak yapılan sempozyumda, 'Türkiye'de şeker sektörünün yeniden yapılandırılması, şeker rejimi, nişasta bazlı şekerler ve sağlık boyutu, gıda ve şeker sektöründe sendikal örgütlenme ile Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örnekleri' konunun uzmanları tarafından masaya yatırıldı. - ANKARA