Seka Kâğıt Müzesi Anadolu Jet Dergisinde
SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi'ne Anadolu Jet Magazin dergisi Nisan sayısında geniş yer verdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete sunduğu Seka Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi'ne, Anadolu Jet Magazin dergisi Nisan sayısında geniş yer verildi. Anadolu Jet Magazin dergisi Nisan sayısında SEKA Kağıt Fabrikası ve Mehmet Ali Kağıtçı Müzesine 15 sayfa yer ayırdı. Dergide kendi kâğıdını üreten, kendine yeten bir Türkiye için elini taşın altına koymuş, İzmit Sümerbank Selüloz Kağıt Fabrikasını kurmuş bir girişimci ve bilim insanı olan Mehmet Ali Kağıtçı'nın hayatını ve SEKA'nın tarihini anlatılıyor.
SEKA KAĞIT MÜZESİ
Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesi olan SEKA Kâğıt Müzesi, Anadolu Jet Magazin dergisinde tüm yönleriyle aktarıldı. Dergide, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin gelecek nesillere sunduğu Müzenin, bir zamanlar alın teri dökülen mekânlarda, geçmişe yolculuk yapılmasını sağladığı aktarıldı. Dergide ayrıca, bu müzede, her yönüyle kâğıdı, kâğıdın tarihini ve üretim süreçlerini keşfedecek; idealist bir adamın, Mehmed Ali Kâğıtçı'nın düşlerine, bir sosyal dönüşüm modeli ve endüstri mirası olan SEKA fabrikasının hikâyesine tanıklık edildiği ifade edildi.
KAĞIDIN ÖYKÜSÜ ANLATILIYOR
18 salondan oluşan Müze bünyesinde, Cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yer alan fabrikanın kuruluş süreci ve İzmit'ten Türkiye'ye yayılan kağıdın öyküsünü görüntüler eşliğinde anlatılıyor. Kağıt müzesinin her katında makinelerin sergilendiği büyük alanlar bulunuyor. Ayrıca Kağıt Müzesi bünyesinde bulunan 115 vitrin içerisinde kağıdın yapım aşamaları, Kocaeli tarihi, SEKA'nın kronolojik geçmişi, SEKA'da Sosyal Hayat ve Kağıt Spor konulu obje ve belgeler yer alıyor. Vitrinlerde fabrika dönemine ait toplam 443 adet belge 337 adet obje yanı sıra 50 sözlü tarih videosu, tarihine ait belgesel video yer alıyor.
18 SALONDAN OLUŞUYOR
Müzede Kağıt Müzesi Geçiş Holü, Karşılama Salonu, Türbin Dairesi (enerji motoru), Şlayfer (parçalama) Salonları, Güç Santrali, Doğu Galerisi, Hamur Deposu, Hamur Temizleme Salonu, Kağıt Makinesi Salonu, Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu, Güney Galerisi, Süreli Sergi Salonu ve Kağıt Bitkileri Bahçesi Hamur Hazırlama Salonu, Matbaa Salonu, Dekantasyon Kuleleri, Teksif (elekleme) Dairesi ve Seyir Terası bulunuyor.