Şehzadeler Şehri'nin Temizliği "Şalvarlı Tim"E Emanet
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları ile UNESCO'nun "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne alınan, Osmanlı şehzadelerinden birçoğunun ilk eğitimini aldığı ve devlet yönetimini öğrendiği yer olması dolayısıyla "Şehzadeler Şehri" olarak bilinen Amasya'nın temizlik, park ve bahçe işlerini "şalvarlı tim" olarak nitelendirilen kadın işçiler yapıyor.
CİHAN OKUR - Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları ile UNESCO'nun "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne alınan, Osmanlı şehzadelerinden birçoğunun ilk eğitimini aldığı ve devlet yönetimini öğrendiği yer olması dolayısıyla "Şehzadeler Şehri" olarak bilinen Amasya'nın temizlik, park ve bahçe işlerini "şalvarlı tim" olarak nitelendirilen kadın işçiler yapıyor.
Amasya Belediyesi bünyesinde, İŞKUR İl Müdürlüğünce yürütülen "Toplum Yararına Program" kapsamında işe başlayan 60 kadın işçi, çalışma azimleri ve giydikleri şalvarla da dikkati çekiyor. Halk arasında "şalvarlı tim" olarak nitelendirilen kadınlar, çiçek ve fidan dikiminden temizlik işlerine kadar çok farklı işleri gerçekleştirerek, kent estetiğine değer katıyor.
" Amasya'ya kadın eli değdi Amasya güzelleşti"
İŞKUR Amasya İl Müdürü Osman Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Toplum Yararına Program" kapsamında geçen yıl il genelinde yaklaşık 6 bin 200 işsizin, 9 ay kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildiğini söyledi.
Kentteki park ve bahçelerde görevlendirilen kadınların, azimli çalışmalarıyla kenti güzelleştirdiklerini, aldıkları ücretle de aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Asgari ücret ve SGK primleri ödenen işçiler Amasyamızı daha güzel hale getirmek için çalışıyor. Takdir edilecek bir çalışma sergiliyorlar. Kadının istihdamı önemli bir yer tutmakta, buradaki kadın işçilerimiz gönüllü olarak bu işi seçtiler; 'Biz Amasya'nın temizlik, park ve bahçe işlerinde çalışacağız' dediler. Amasya'ya kadın eli değdi hem Amasya güzelleşti hem de kadın işçilerimiz evlerine ekmek götürme imkanı buldu. Hükümetimiz işsizlik fonundan önceki yıllara göre Amasya'ya çok daha fazla bir kaynak ayırdı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
"Kendi evlerini nasıl temizliyorlarsa Amasya'yı da öyle temizliyorlar"
Amasya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Koyuncu ise birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Amasya'da, temizlik işlerine çok büyük önem verdiklerini ifade etti.
Koyuncu, şunları söyledi:
"Amasya'ya gelen misafirlerimizin şehri temiz görebilmesi için bayan arkadaşlarımız park ve bahçelerde gönüllü olarak çalışıyorlar. Biz bu arkadaşlarımızdan çok memnunuz, şehrimizin temizlenmesi ve güzelleştirilmesinde çok büyük katkıları var. Kendi evlerini nasıl temizliyorlarsa Amasya'yı da öyle temizliyorlar. Biz bu projeye başladıktan sonra şunu anladık, bir kadın kendi evini temizlemek güzelleştirmek için nasıl azim gösteriyorsa çevresini temizlemek güzelleştirmek için aynı azmi gösteriyor. Amasya'ya gelen misafirlerimizden ve Amasya halkından çok güzel tepkiler alıyoruz. 'Şalvarlı tim' çalışmaya başladıktan sonra şehrin çehresi değişti ve her geçen gün şehrimize yaptıkları işlerle güzellik katmaya devam ediyorlar."
"Yaptığın iş önemli değil, önemli olan helal para kazanmak"
Kadın işçilerden Sahure Kandemir ise Amasya'nın cadde ve sokaklarını kendi evleri gibi temizlediklerini ve güzelleştirdikleri anlatarak, "Önceden evde oturuyordum ve çocuklarla ilgileniyordum. Şimdi evime ekmek götürüyorum ve çok mutluyum. İşimizi severek yapıyoruz, yetkililer de bize çok kolaylık gösteriyorlar. Çalışırken şalvar giyiyoruz, bu şekilde daha rahat çalışıyoruz. Yaptığın iş önemli değil, önemli olan helal para kazanmak. Bize bu imkanı sağlayan devletimize Allah zeval vermesin" diye konuştu.