Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıl dönümü kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Devlet konservatuvarı öğrencileri "Çanakkale Bu Topraklar İçin" adlı dans gösterisi sundu.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıl dönümü kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Devlet konservatuvarı öğrencileri "Çanakkale Bu Topraklar İçin" adlı dans gösterisi sundu.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde Rektörlüğe bağlı Atatürk İlke ve İnkılapları Bölüm Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, "Çanakkale Notları" isimli sunum yaptı. Daha sonra konservatuvar öğrencilerince sunulan "Çanakkale Bu Topraklar İçin" adlı dans gösterisinde, Siirt, Trakya, Giresun gibi yörelerinden askerlerin cepheye gelişi, askerin eğitimi, Çanakkale Cephesindeki çatışması anlatıldı. Yöresel oyunlar, geleneksel danslar ve modern dans koreografilerinin harmanlandığı gösteri büyük beğeni topladı. Dans gösterisini izlemeye gelen yüzlerce vatandaş, oyuncuları ayakta alkışladı.
SAÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kerem Cenk Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Mart'ta Çanakkale Deniz Zaferi'ni 1915 ruhuyla kutladıklarını söyledi.
Konservatuvarın dans topluluğu öğrencilerinden oluşan gösteriyi geçen yıl 100. yıl için hazırladıklarını belirten Yılmaz, "Bu gösteri 3 yıllık çalışmanın bir ürünü. Her yıl bu çalışmayı tekrar etmeyi düşünüyoruz" dedi.
"Gösteride Çanakkale Deniz Zaferini kutlarken aynı zamanda şehitlerimize de anmak istedik" diyen Yılmaz, çalışmalarını İstanbul'da ve Eskişehir'de de sunduklarını aktardı.
Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çalışmamızda 1915 döneminin ruhunu verebilmek için yörelerimizden askerlerimizi cepheye getirdik. Bunu halk danslarımızla yaptık. Gösteride, cepheye gelen askerlerin eğitimini, Türk askerlerinin Anzak askerleriyle karşılaşmalarını konu aldık ve bunu kendi dans tekniğimizle sunmaya çalıştık. Geleneksel ve modern dank koreografilerini çalışmamızda kullandık. Türk Halk Oyunları Bölümü hocaları ve öğrencilerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik zengin bir kadromuz var. Herkes uzmanlık alanıyla ilgili bu gösteriye katık sağladı. Dansta yüzlerce adım kullanıldı, sahne sanatlarının diğer unsurlar bu çalışmada detaylandırıldı. Çalışmamızı geleneksel danslarımızı, yöresel oyunlarımızı bu danslarda kullandık. Siirt, Trakya, Giresun yöresinin halk oyunlarını bu çalışmamızda sanatçı bakışıyla modern dans unsurlarını kullanarak çeşitli koreografi çalıştık.
Öğretim Görevlisi Yiğit Hakan Ünlü ise dans gösterisinde "Kınalı Ali" hikayesini anlatmaya çalıştıklarını ve bu oyunla Türk halkının hala Çanakkale ruhunun taşıdığını göstermek istediklerini belirtti.
Öğretim Görevlisi Deniz Köktan da öğrencilerin dans gösterisini yaşayarak sunduklarını belirterek, "Bu hissi izleyicilerin fazlasıyla aldığına inanıyorum. Umarım bunlar nesilden nesile aktarılır" diye konuştu.