Haberler

Şehit Madenci Ailelerinden Torba Yasa Tepkisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'taki şehit madencilerin aileleri, kazada ölen madencinin bir yakınına kamuda iş imkanı sağlanması maddesinin sadece Soma'daki maden faciasında ölen 301 işçiyi kapsamasına tepki gösterdi.

Zonguldak'taki şehit madencilerin aileleri, kazada ölen madencinin bir yakınına kamuda iş imkanı sağlanması maddesinin sadece Soma'daki maden faciasında ölen 301 işçiyi kapsamasına tepki gösterdi. Şehit madenci aileleriyle basın açıklaması yapan Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirtti.

Nihat Hanay, 2009'daki Bursa'da 19 madencinin öldüğü grizu faciasının ardından kurulan ve 2 bin 800 üyesi bulunan derneklerinin Zonguldak'ın Kozlu İlçesi'ndeki şubesinde, şehit madenci aileleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Torba Yasa'nın hazırlık çalışmaları sırasında Meclis'te grubu bulunan partilere taleplerini içeren önergeler verdiklerini hatırlatan Hanay, yasanın madenci yakınlarına iş imkanı gibi bazı maddelerinin sadece Soma'yı kapsamasının doğru olmadığını söyledi. Hanay, şöyle konuştu

Biz o zaman da bunun doğru olmadığını söyledik. Bize, Soma'nın aciliyeti olduğunu söylediler. Soma'da maden şehitlerimiz var da Zonguldak'ta, Kozlu'da, Türkiye'nin diğer bölgelerinde maden şehitlerimizin çocukları, eşleri yok mu Zonguldak'taki ailelerimizle beraber Anayasa Mahkemesi'nde hakkımızı arayacağız. Çünkü ayrıştırma var. Bu Anayasa'ya aykırı. Biz Türkiye'de ayrıştırma istemiyoruz. Oradaki insanların canının yandığını biliyoruz ama bizim de yıllardır canımızın yandığını onların bilmesini istiyoruz. Bizim ailelerimizin içini karartmasınlar. Bizim ailelerimizin yarasını devlet kanatmasın.

Türkiye'de bine yakın maden şehidi çocuğunun Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmeden işe alınması gerektiğini de vurgulayan Hanay, Onlarca üniversite mezunu maden şehidi çocuğu kardeşimiz var, maalesef işsizler. Onlara bir an önce iş imkanı sağlanmasını istiyoruz. Yasada Soma için olan maddeleri ülke geneline yaymamız gerekiyor dedi.

Geçen yıl Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen metan gazı püskürmesinde oğlu Ahmet Şeker'i kaybeden Havva Şeker de yasadan yararlanmaları için daha önce gittikleri TBMM'de kendilerine söz verildiğini söyledi. Havva Şeker, Bu söz yerine getirilmedi. Biz mağduruz. Soma'da hayatını kaybeden çocuklarımız bizim çocuklarımız. Onların haklarından biz de faydalanmak istiyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close