Haberler

Şehit aileleri ve gaziler CHP'ye siyah çelenk bıraktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran, CHP'nin başvurusu sonucu iptal edilen 6100 Sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi ile şehit ailel...

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran, CHP'nin başvurusu sonucu iptal edilen 6100 Sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi ile şehit aileleri ve gazilerin tazminat konusunda büyük hak kaybına uğradığını ileri sürdü.

Uran, beraberindeki dernek yöneticileri ile Söğütözü'ndeki CHP Genel Merkezi'ne siyah çelenk bıraktı.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Uran, 6100 Sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesinin CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvuru neticesinde iptal edildiğini belirtti.

Söz konusu maddenin "Her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünü kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalara asliye hukuk mahkemeleri bakar. İdarenin sorumluluğu dışında kalan sebeplerden doğan aynı tür ve zararların tazminine ilişkin davalarda dahi bu hüküm uygulanır" hükmü taşıdığını anımsatan Uran, iptal kararının şeklen Anayasaya uygun olmakla birlikte evrensel hukuka aykırı olduğunu savundu.

6100 Sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesinin, CHP'nin istemiyle iptal edilmesinin, şehit aileleri ve gazileri mağdur ettiğini, tazminat konusunda büyük hak kaybına uğrattığını belirten Uran, şunları kaydetti:

"CHP'den iptal nedeninin açıklanmasını talep etmemize rağmen açıklama yerine geçmişte diğer siyasi partilerin yaptığı yanlışları gösterme yoluna gidilmesi camiamızda hayretle karşılanmıştır. Hangi siyasi parti yaparsa yapsın, yanlışa hiçbir zaman doğru demediğimiz gibi tepki göstermekte de asla tereddüt etmedik. Şehit aileleri ve gazilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedi olarak iptal edilen kanunun hukuki altyapısı, her türlü siyasi kaygılar bir tarafa bırakılarak tüm siyasi partilerin el birliği ile çözülmelidir."

-Oran'dan açıklama

Öte yandan dernek yöneticilerin parti önünden ayrıldığı sırada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın danışmanları Oran'ın konuyla ilgili yazılı basın açıklamasını gazetecilere dağıttı.

Açıklamasında, Anayasa Mahkemesinin 16 Şubat 2012'de söz konusu maddenin birinci cümlesi ile ilgili verdiği kararın, doğrudan şehit yakınları, gaziler ve ordu vazife malulleri ile ilgili olmadığını savunan Oran, "Kaldı ki CHP'nin yaptığı başvurunun temelinde, tazminat haklarının ortadan kalması değil tam tersine hakların ortadan kaldırılmasının veya zarar görmesinin engellenmesi amaçlanmıştır" ifadesini kullandı.

Şehit yakınları ve gazilerin devletten aldığı tüm tazminat haklarının dayanağında idarenin genel iradi sorumluluğunun esas alındığını, oysa adli yargıda böylesi bir değerlendirmenin yapılmadığını belirten Oran, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu çerçevede, asliye hukuk mahkemesince, idare hukuku ölçütlerinin esas alınmaması nedeniyle şehit yakınları ve gazilerin devletten tazminat almasında aksaklıklar ve eksiklikler çıkacağı açık bir gerçektir. Gaziyi yaralayan, şehidi öldüren devlet olmayıp, teröristler olduğu ve tazminat ilişkisinden, adli yargı nedensellik iişkisi yönünden devlet, gazi ve şehit yakınları arasında ilişkiyi kuramayacaktır. Bu da devletten alınacak tazminatın eksik alınmasına neden olacaktır."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close