Şefkatli Eller Bu Kez Van'a Dokunuyor
Türk Eğitim Vakfı, tüm birikimini okul yaptırmak üzere bağışlayan emekli hemşire İfakat Yavuz adına Van'da 24 derslikli bir ilköğretim okulu inşa ettiriyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen iki deprem felaketinin ardından depremzede gençlerin eğitimini kesintisiz sürdürmeleri için burs programı başlatan, daha sonra da Türkiye Kumbarası Projesi ile evsiz kalan öğretmenlere ev, öğrenci yurdu ve yeni öğrenci bursları için büyük bir projeye imza atan TEV, şimdi de çok özel bir projeyi hayata geçiriyor. Emekli hemşire İfakat Yavuz'un okul yaptırmak üzere TEV'e emanet ettiği tüm birikimi 1 milyon TL ile Van'da 24 Derslikli TEV-İfakat Yavuz İlköğretim Okulu yapılıyor.
Van merkez'de yaptırılacak olan TEV- İfakat Yavuz İlköğretim Okulu'nun temeli Mayıs ayında atılacak. 2012-2013 öğretim dönemine yetiştirilecek olan okulda 960 öğrenci eğitim görecek. TEV ayrıca, Van depreminin ardından depremzede gençlerin eğitimlerini sürdürmesi için başlattığı burs programı çerçevesinde halen 250 öğrenciye burs veriyor.
İfakat Yavuz'dan 1 milyon TL'lik bağış
TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal Türkiye'deki en güvenilir eğitim vakfı TEV'e geçen yıl 1 milyon TL'lik birikimi ile okul yaptırmak üzere başvuran İfakat Yavuz Hemşire adına Van'a okul yaptırmak üzere harekete geçtiklerini anlattı. Bilal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği Van'da en merkezi konumda yıkılan 2 Nisan İlköğretim Okulu'nun yerine 21 derslikli yeni bir ilköğretim okulu açmak üzere çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Van Merkez'de yaptırılacak 21 derslikli ilköğretim okulunda 960 çocuğun eğitim göreceğini belirten Güsel Bilal, "Bu okul tüm bağışlardan çok farklı bir yere sahip. Çünkü yıllarca hemşirelik ile kazandığı küçük birikimlerini damla damla biriktiren ve TEV'e okul yaptırmak üzere bağışlayan çok özel bir kişinin adına bu okulu yapıyoruz. Birçok kurum okul yaptırıyor. Ama Sayın İfakat Yavuz tüm birikimini, 78 yaşına kadar kazandığı ve eline geçen tüm emeğini bu okul için bağışlamış durumda. Kendisinin bu önemli bağışını deprem felaketi ile yıkılan Van'da ismine yaptırılacak bir okulla gerçekleştirmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
Bilal, Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi'ne bağlı Gökçe Köyü'nde 1934 yılında doğan İfakat Hemşire'nin eğitim mücadelesinin önemini tüm Türkiye'ye bir kez daha kanıtlayacak çok önemli bir bağışcı olduğunu vurgularken, İfakat Yavuz'un bu bağışının herkese örnek olmasını dilediklerini de sözlerine ekledi.
78 yıllık bir eğitim romanı
Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi Gökçe Köyü'nde 1934 yılında doğan İfakat Hemşire Türkiye'de kız çocuklarının zorlu eğitim yolculuğunu anlatan en önemli örneklerden biri. Gökçe Köyü'nde doğduğunda okul olmayan ancak daha sonra sırtından dereden kum taşıyarak yapımına yardım ettiği okula bile kız olduğu için gönderilmeyen İfakat Hemşire'nin kararlı çabası 1951 yılında geçirdiği bir hastalık ile başlıyor.
16 yaşında ağır romatizma hastalığına yakalanan ve Ailesi'nin sırtında Trabzon'da Numune Hastanesi'ne tedavi için götürülen İfakat Yavuz, hemşirelik mesleği ile hasta yatağında tanışıyor. Kendi değimi ile "Melek gibi görünen" hemşirelerin bakımı ile sağlığına kavuşan İfakat Hemşire o gün aklına okumayı ve hemşire olmayı koyuyor.
Köyüne döndükten sonra okula giden erkek çocuklara "Sizin okulunuz için dereden sırtımda kum taşıdım. Şimdi siz de benim için mektup yazın" diyerek İstanbul'da yaşayan hemşire kuzeni Perihan Aktüre ile mektuplaşmaya başlayan İfakat Yavuz, 1955 yılında "Hala kızını görme" bahanesi ile Ailesi'ni ikna ederek köyden İstanbul'a yola çıkıyor. Ağabeylerinin bu yolculuğu bile önleyecekleri düşüncesi ile önce Giresun'a gidip oradan gemi ile İstanbul'a gelen İfakat Hemşire burada evine yerleştiği hala kızı Perihan Aktüre ve eniştesi Neşet Aktüre'nin yanında 19 yaşında eğitimine başlıyor. İki sene içinde önce dışarıdan ilk okulu, ardından da ortaokulu bitiriyor ve 1957 yılında Şişli Terakki Yatılı Hemşirelik Okulu'na başlıyor.
İfakat Hemşire 1959 yılında SSK İstanbul Samatya Hastanesi'ne Hemşire olarak atandığında kendisine yeni bir hedef daha koyuyor: Kazandığı gelirin bir kısmını ayırarak adına bir okul yaptırmak. 1964 yılında fizyoterapist unvanını da alan İfakat hemşire 1986 yılına kadar SSK Samatya Hastanesi'nde çalışıyor. Daha sonra özel fizyoterapist olarak devam ettirdiği mesleği boyunca ise okul yaptırmak için birikim yapmaya devam ediyor.
İfakat Yavuz, zorlu ve mücadeleli geçen tüm bu eğitim hayatı ve meslek hayatı kurduğu okul yaptırma hayaline 78 yaşında TEV'in adına yaptıracağı okul ile kavuşacak.