Seçim Maratonu İstihdamı Teğet Geçti!
Seçim beklentisi ve belirsizlik; Mayıs ayı ilan sayılarını olumsuz etkilese de; yılın başından beri gözlemlenen eğilimlerden çok farklı bir tablo ortaya çıkartmadı.
Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre Mayıs ayında 54 bine yakın yeni personel ihtiyacı doğdu. İstihdamdaki durgunluk devam ederken en fazla personel talebi Tekstil, Yapı ve Üretim sektörlerinden geldi.
Yenilenen anasayfasıyla kullanıcılarının aradıkları işe hızla ve kolayca kavuşmalarını sağlayan Kariyer.net, sunduğu aylık istihdam endeksi verileriyle insan kaynakları ve istihdam piyasasına da ışık tutuyor. Kariyer.net Aylık İstihdam Endeksi'ne göre Mayıs ayında yayınlanan yeni iş ilanlarının sayısı, Nisan 2014'e göre %4, geçtiğimiz aya göre ise %5 düşüşle 15.345 olarak gerçekleşti. Bu yeni iş ilanlarıyla toplamda 54 bine yakın kişiye istihdam fırsatı doğdu. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Mart ve Nisan aylarında yükselişe geçtikten sonra Mayıs'ta % 5'lik küçük bir düşüş sergileyen yeni iş ilanlarının sayısında, ay içinde gerçekleşen iş günlerinin sayısı da etkili. İş gününden bağımsız günlük ortalamalara baktığımızda, daha düşük iş günü sayısına sahip olan Mayıs ayı, Nisan ayına göre %5 artış gösteriyor" yorumunu yaptı. Verilere göre Mayıs ayında; 2014'ün aynı ayına göre %1 azalan; Nisan ayına göre ise aynı sevilerde devam eden toplam 56.398 iş ilanı sayısı, istihdamdaki durgunluğun devam ettiğine işaret etti.
En çok iş fırsatı Tekstil sektöründe
Lokomotif sektörlerde bir önceki yılın aynı ayına göre başvuru yapılan ilan sayılarında düşüklükler gözlenirken Mayıs ayında en çok istihdam fırsatını son 18 ayın şampiyonu Tekstil sektörü yarattı. Başvuru yapılan ilan sayılarına göre Mayıs'ta 5.911 yeni personel arayışına giren Tekstil sektörünü 5.304 kişiyle Yapı, 4.700 kişiyle Üretim, 4.041 kişiyle Hizmet, 3.936 kişiyle Sağlık, 3.711 kişiyle Bilişim ve Turizm, 3.678 kişiyle Otomotiv, 3.550 kişiyle Ticaret, 2.540 kişiyle Elektrik&Elektronik sektörleri takip etti.
Diğer sektörlerde başvuru yapılan ilan sayılarında düşüşe sahne olan Mayıs ayında; Otomotiv ve Perakende sektörleri hızlı ve istikrarlı yükselişini sürdürürken Mayıs ayında da kendi rekorlarını kırdılar. 2014'ün aynı ayına göre Perakende'de %22, Otomotiv'de ise %14 artış yaşandı.
Satışçı ve mühendis pozisyonları arayı açıyor
Tüm sektörlerden en çok talep edilen pozisyonlar içinde, satış temsilcisi ve mühendis ilanları ilk 2 sırayı bırakmıyor. Sıralamada diğer pozisyonlarla arası giderek açılan bu pozisyonlar için olan talep, 3.sıradaki Muhasebe'nin neredeyse üç katına denk geliyor. Sadece Mayıs ayında Kariyer.net'te 8.261 satış temsilcisi, 5.458 mühendis için iş ilanı yayınlandı. Muhasebe elemanı olarak aranan kişi sayısı ise 2.332 civarında gerçekleşti.
İş fırsatlarının % 44'ü İstanbul'da
İstanbul, Mayıs ayında da en çok personel aranan şehir oldu. Mayıs ayında Kariyer.net verilerine yansıyan personel talebinin 38.131'inin İstanbul için olması dikkat çekti. İstanbul'u 6.304 kişiyle Ankara, 4.089 kişiyle İzmir, 3.760 kişiyle Bursa ve 3.311 kişiyle Kocaeli takip etti.
Batı ve Orta Karadeniz Bölgesinde Hizmet sektöründe Bartın, Sinop, Gümüşhane ve Bayburt illeri öne çıktı. Özellikle Karabük'te Eğitim sektöründeki yatırımların istihdama yansıdığı gözlendi.