Sdü'de Peynirde Raf Ömrünü Uzatan Proje
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından lor peynirinin raf ömrünü uzatmaya yönelik paketleme projesi hazırlandı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından lor peynirinin raf ömrünü uzatmaya yönelik paketleme projesi hazırlandı. Proje sayesinde, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan, ambalajlama tekniğiyle lorun raf ömrü 10 günden 35 güne çıkarıldı.
SDÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atıf Can Seydim, lorun çok kısa olan raf ömrünü uzatabilmek için SDÜ'ye ait Ünsüt İşletmesi bünyesinde proje çalışması yaptıklarını söyledi. Projeyi hazırlarken modifiye atmosfer paketleme teknolojisini kullandıklarını anlatan Prof. Dr. Seydim, "Lorun raf ömrünü uzatabilmek, daha sağlıklı ve hijyenik şekilde tüketicinin eline ulaştırabilmek için bir paketleme projesi hazırladık. Hali hazırda marketlerde satılan lorun raf ömrü, vakumlu paketlerde, koruyucu madde kullanılarak uzatılıyor. Ancak biz burada hiçbir koruyucu madde kullanmadan lorun raf ömrünü, tazeliğini koruma özelliğini 10 günden 35 güne çıkardık. Kullandığımız paketleme sistemi kesinlikle koruyucu madde içermiyor. Lor doğal haliyle saklanarak tüketiciye sunuluyor" diye konuştu.
FARKLI AMBALAJLAMA TEKNİĞİ KULLANILDI
İçerdiği nem miktarı, protein ve yağ miktarının yüksek olmasından dolayı lorun raf ömrünün 10 gün olduğunu aktaran Prof. Dr. Seydim, şunları kaydetti:
"PH değerinin (asit değeri) yüksek olması lorun hızlı bozulmasına neden olmakta. Lor, üretim tekniği açısından temiz çalışılması gereken bir üründür. Dolayısıyla böyle bir ürünü mevcut ambalaj teknikleriyle çok kısa olan raf ömrünü uzatmak mümkün değildi. Biz yeni sistemle bunu mümkün kıldık. Türkiye'de ilk defa uygulanan teknikle, gıdanın ambalajının içine verdiğimiz gazla mikroorganizmaların gelişmesini engelleyerek, lorun kalitesini etkileyen etmenleri sınırlayarak raf ömrünü uzattık."
KATKI MADDESİ İÇERMİYOR
Ürünün raf ömrünü uzatmak için herhangi bir katkı maddesi kullanmadıklarını anlatan Prof. Dr. Seydim, "Gıdanın içinde bulunduğu gazın konsantrasyonunu değiştiriyoruz. Normal atmosferde bildiğiniz gibi yüzde 21 civarında oksijen var. Geri kalanında da temel olarak azot var. Ama biz bunda karbondioksit gazı kullanıyoruz. Karbondioksit gazı da günlük gazlı içeceklerde zaten mevcut. Bu gıdadaki mikroorganizmanın gelişmesini yavaşlatıyor" diye konuştu.
DEĞERLENDİRİLDİĞİ ALANLAR
Lor, peynir yapıldıktan sonra süzülen mayalı sütün kaynatılmasıyla ortaya çıkan kesilmiş süt parçaları olarak tanımlanıyor. Lor daha çok kahvaltının yanı sıra poğaça ve börek yapımında kullanılıyor. - Isparta