Schubert ve Aşık Veysel Buluştu
Asırlık Duisburg Filarmoni Orkestrası ve Erdal Akkaya; Schubert ve Aşık Veysel'i Enka sahnesinde buluşturdu!
Klasik müziğin doğduğu Avrupa'dan Anadolu'ya uzanan bir coğrafyada, asırlar boyu üretilen müzikal zenginlik aynı sahnede buluştu! Almanya'nın en köklü filarmoni orkestralarından 134 yıllık Duisburg Filarmoni Orkestrası ve ülkemizin önde gelen genç bağlama virtüözü Erdal Akkaya ; 8 Mart 2012 Perşembe akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu'nda İstanbullu müzik severlere muhteşem bir konser sundu! "Anadolu Senfonisi" başlığıyla gerçekleştirilen konserde; izleyiciler Schubert ve Aşık Veysel'i usta parmaklardan dinledi.
1877 yılında, 30 müzisyenin bir araya gelerek "viyola şapel" adıyla kurduğu Duisburg Filarmoni Orkestrası; bugün Almanya'nın en büyük senfoni orkestralarından biri olarak, 15 farklı ulustan 93 müzisyenin oluşturduğu dev bir kadroyla bir asırdan fazladır dünya sahnelerinde. Muazzam geniş kadroya sahip Duisburg Filarmoni Orkestrası'na şeflik yapan Hendrik Vestmann; 2001 yılından bugüne dek MDR Senfoni Orkestrası, Duisburg, Bochum, Düsseldorf, Nürnberg, Norddeutsche Rostock, Halle Devlet Orkestrası gibi dünyanın tanınmış birçok senfoni orkestralarını yönetti ve Ekim 2006 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası'nda finalist olarak Almanya'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Alman Şeflik Özel Ödülü'ne layık görüldü. Hendrik Vestmann, bu kez kendine has icra tarzı ile tanınan Erdal Akkaya ile ENKA'da sanatseverlerin karşısına çıktı.
Genç kuşak bir müzisyen olarak, geleneksel müzik mirasını geleceğe taşımayı hedefleyen Erdal Akkaya; yaptığı farklı yorumların yanı sıra, geleneksel bir çalım tarzı olan "şelpe"yi günümüz çağdaş müziği ile sentezlemeyi amaçlıyor. Akkaya; müzik kariyeri boyunca Zülfü Livaneli, Özdemir Erdoğan, Mikis Theodorakis, Maria Farandouri, Lies Bethlist, Al Di Meola, İlhan Erşahin, Ara Dinkjian gibi evrensel sanatçılarla aynı sahneyi paylaştı.
ENKA İbrahim Betil Oditoryumu'nda düzenlenen konser programında sanatçılar; ilk bölümde aralarında Erdal Akkaya'ya ait 4 eserin de yer aldığı Anadolu eserlerini seslendirirken, ikinci bölümde ise, Fransız Schubert'e ait, "Si Minor Senfoni Opus 759" ve Felix Mendelssohn'a ait "Bartholdy, Senfoni No. 4 A – majör Opus. 90, İtalyan Senfonisi"nin de aralarında bulunduğu Avrupa eserlerini seslendirdiler.